08 maaliskuuta, 2009

MINI-KERROSKAKKU

Kerroskakun tekeminen on ollut pitkään mielessä ja onneksi Naistenpäivä tarjosi hyvän tekosyyn sen kokeilemiseen. Eniten ehkä jännitti marsipaanilla kuorruttaminen, miten se onnistuisi ja kaatuisiko koko homma siihen. Olen loppusyksystä heränneen kakkuinnostuksen alettua kuorruttanut kolme kakkua marsipaanilla ja jokainen on ollut enemmän tai vähemmän epäonnistunut luomus. Nyt jätin tarkoituksella marsipaanin hieman turhan paksuksi, jotta harjoittelu olisi helpompaa kuin 2 mm paksuisella versiolla. Tämän kakun kuorruttaminen onnistuikin lähes täydellisesti, eli ehkä harjoitus on tehnyt tehtävänsä ja vihdoin hiffasin miten homma pitää hoitaa. Tai ehkä sen näkee vasta seuraavassa yrityksessä kun taas kaulitsen kuorrutuksen alle 3 mm...

Kakkujen täytteiden ja niistä omien suosikkimakujen löytämisprosessi on myöskin vielä alkuvaiheessa, joten tein kumpaankin kakkuun eri täytteet. Isossa kakussa (4 munan pohja 18 cm vuoassa) on täytteenä valkosuklaamousse ja mustikkamousse. Pienessä kakussa (halkaisija noin 9 cm) molemmissa väleissä lemon curdia ja moussea tummasta suklaasta. Kostutuksena sitruuna-sokerivesi molemmissa kakuissa.

Aiemmat marsipaanikokeiluni olen tehnyt samana päivänä tarjottaviksi, joten olen vetäissyt kerroksen kermavaahtoa marsipaanin alle. Nyt kuitenkin oli kakku tarkoitus tarjota vasta seuraavana päivänä, joten uutena tuttavuutena sain kokeilla sokerikreemin tekoa ja sen levittämistä kakun päälle. Yllättäen se onnistuikin loistavasti, joten ensi kertaa varten ei tarvitse sitäkään spennata! Levittämisessä ehdoton työkalu oli suorareunainen raappa.

9 kommenttia:

 1. Piti heti tulla vastavierailulle :) Tämä on aivan ihana, sellaisesta kakusta minäkin olen haaveillut että joskus tekisin - en ole edes koskaan tehny kerroskakkua.

  Ja se hyydykekakku alempana näyttää niin hyvältä, ja kaunis se on!

  VastaaPoista
 2. Ryhdyn heti miettimään, millaisen kakun tilaisin.
  Perästä kuuluu!

  VastaaPoista
 3. Aivan hellyyttävä kerroskakkunen!!! Tällaista itsekin aion jossain vaiheessa kokeilla.

  Leena V.

  VastaaPoista
 4. Hieno kerroskakku! Kirjoitat, että ymmärsit vihdoin jotain keskeistä marsipaanilla päällystämisestä, eli varmaankin, miten sen saa laitettua ilman ryppyjä. Osaatko kertoa jotain vinkkejä?

  VastaaPoista
 5. Kiitos Marsa!
  Sen opin, että on edettävä todella vähän kerrallaan kun painelee/sivelee marsipaania kakun pintaan kiinni. Ja tehdä sitä tasaisesti joka puolelta.

  Ja harjoitteluvaiheessa kannattaa kokeilla jättää marsipaani hieman turhan paksuksi. Tällöin käsitteleminen on helpompaa ja se ei ainakaan pääse repeämään. Muutenkin kuorruttamisen onnistumisen kannalta on tärkeää, että marsipaania on riittävästi!

  Kinuskikissan sivuilta löytyy hyvä kuvallinen ohje: http://www.kinuskikissa.fi/?p=263

  VastaaPoista
 6. Kiitos marsipaanivinkistä! Olen nyt pariin kertaan koettanut ja alkaa se ehkä hieman hahmottua... Tuntuu, että marsipaania pitää olla reippaasti kakun yli, jotta sen saa venymään hyvin ilman ryppyjä alas asti. Kiitos myös vielä kerran ihanan kerroskakkusi kuvasta! Otin siitä hieman mallia, kun tein kerroskakun vapuksi.

  VastaaPoista
 7. Kiitos Katille!

  Hienosti oli kakkusi onnistuneet Marsa! Ja totta mitä kirjoitat marsipaanin määrästä, kun alkaa säästelemään sen kanssa, niin kovin siistiä jälkeä siitä ei seuraa.

  VastaaPoista