17 huhtikuuta, 2009

ALEKSANTERINLEIVOS

Ah, home sweet home. Pääsiäisloma ohi ja kotona ollaan. Muistin juuri, että olin parin viikon takaisista synttäritarjoiluista unohtanut postata sen oman ylivoimaisen suosikkini, aleksanterinleivoksen. Pienestä pitäen on tämä yksinkertainen ja ihanan vaaleanpunainen leivos ollut yksi lemppareistani ja joitain vuosia sitten olen tämän ohjeen repinyt Hesarin ruokatorstain sivuilta. Voilà!

Aleksanterinleivokset
(puolikas pellillinen, jonka voi leikata haluaman kokoisiksi leivoksiksi)

200g pehmeää margariinia
1 dl sokeria

1 muna
1 tl leivinjauhetta
4,5 dl vehnäjauhoja

Täyte:

n. 250g vadelmamarmeladia

Kuorrutus:
n. 500g tomusokeria
n. 1 dl nestettä (kuumaa vettä ja maun mukaan sitruunamehua)
punaista elintarvikeväriä

  1. Hiero rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna.
  2. Sekoita keskenään leivinjauhe ja vehnäjauhot. Siivilöi jauhot vaahdon joukkoon ja sekoita taikinaksi.
  3. Anna vetäytyä kelmun alla viileässä vähintään puolisen tuntia.
  4. Kaaviloi taikina tasaiseksi uunipellile leivinpaperin päälle.
  5. Paista 175°C:ssa n. 15 min. Jäähdytä levy ennen täyttämistä.
  6. Leikkaa levy kahtia ja levitä pohjalevylle kerros marmeladia. Aseta toinen levy päälle.
  7. Tee kuorrutus: Mittaa tomusokeri kulhoon ja sekoita kuuma sitruunamehu/vesi pieninä erinä joukkoon, kunnes seos on paksuhkoa kiiltävää tahnaa. Värjää kuorrutus vaaleanpunaiseksi.
  8. Levitä kuorrutus ohuena kerroksena leivoslevylle kuumaan veteen kastetulla veitsellä. Kuorrutuksen jähmetyttyä leikkaa terävällä veitsellä sopivan kokoisiksi leivoksiksi.

21 kommenttia:

  1. Ajatella en ole koskaan Aleksanterin leivosta maistanut. Kai tästä nyt mulle yks pieni maistiainen riittää?? Tätä pitäis joskus kokeilla... olisinpa sitten yhtä kokemusta rikkaampi :)

    VastaaPoista
  2. Kokeile ihmeessä. Yksinkertainen, mutta ah niin herkullinen!

    VastaaPoista
  3. tuleeko siitä hirveän iso jos tekee kaksin kertaisen aikinan ? =)

    VastaaPoista
  4. Anonyymi: Ohjeen taikinamäärä riittää juuri yhteen pellilliseen, joka siis leikataan kahteen osaan. Eli jos teet kaksinkertaisena, paista taikina myös kahdessa osassa. Muutoin tulee pohjasta liian paksu.

    VastaaPoista
  5. Kuorrutteen värjäämiseen käypi myös itsetehty marjamehu, jos ei tahdo noita keinotekoisia aineita käyttää. Tämä mehu siis laimentamattomana tietysti. Väri meillä ainakin ihan yhtä hyvä kuin olis tullut tuolla elitarvikevärillä. Mehusta tulee myös makua niin voi jättää halutessaan sen sitruunamehunkin pois.

    VastaaPoista
  6. Totta milla, kiitti vinkistä!

    VastaaPoista
  7. kestääkö pohja pakastoimista? (siis täyttämättömänä jakuorruttamattomana)

    kiitos minunkin puolestani milla vinkistä. itsekin koetan etsiä vinkkejä kuorrutteen värjäämiseen muilla kuin E-väreillä. tuntuu vain löytyvän noita jolla saa vaalenapunaista (punajuuri, mustikka, mustaherukka). porkkanamehua koitin oranssiin ja nokkosta sekä pinaattia vihreään, mutta väristä tuli toooosi valju, lähinnä likaisen valkoinen. kaakaolla nyt tietysti saa ruskeaa.

    VastaaPoista
  8. Merituuli: Olen joskus työntänyt pakkaseen ihan valmiiksikin asti tehtyjä aleksantereita, joita jostain on jäänyt yli. Ainoastaan kuorrutus rakenne hieman kärsii sulamisen jälkeen, muutoin ok. Eli pelkän pohjankin pakastamisen pitäisi siis toimia.

    Toi värihomma on tosi hankala juttu, siis muiden kuin punaisten sävyjen aikaansaaminen!

    VastaaPoista
  9. niin ja voihan myös käyttää mansikanmakuista tomusokeria! :)) mutta ihana ohje kiitoksia

    VastaaPoista
  10. Anonyymi: Totta, mutta ko. tomusokerissa väri on tietysti yhtä keinotekoista kuin purkistakin lisättynä. Merituulilla ja Millalla kun ideana oli välttää E-värejä.

    VastaaPoista
  11. nyt on tehty Aleksanterit ja nameja tuli!poikani totesi: "Sanoisinpa että loistavaa!" :D reseptejä pyydettiin vieraiden toimesta heti nimpparikahvituksia varten. sen verran tömäköitä ovat, että vien tänään kuopukseni päiväkotiin osan jottei tule itse syötyä kaikkia. kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  12. Bitte sehr! Poikanne ymmärtää hyvän päälle :)

    VastaaPoista
  13. huh, ihmiset ei muuten todellakaan tiedä mitä aleksanterinleivokset on. ihme juttu! nyt on jääkaapissa hillumassa vielä taikina, jänskättää mitä tästä tulee. ;) kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  14. amarok: Toivottavasti onnistuivat!

    VastaaPoista
  15. Kiitos hyvästä ohjeesta! Puristin mehun kesällä pakastetuista vatuista ja värjäsin sillä kuorrutteen. Tuli hieno väri. Tämä oli oikeastaan olosuhteiden sanelemaa, sillä kaikkea muuta ohjeessa mainittua löytyy yleensä kaapistamme paitsi elintarvikeväriä. Ai niin, en myöskään jaksanut keittää pakastevadelmista marmeladia, joten väliin laitoin luumuhilloa, koska se oli riittävän samanväristä kuin vattuhillo (toinen vaihtoehto olisi ollut omena).

    VastaaPoista
  16. Anonyymi: Olepa hyvä! On kyllä ihan fiksua käyttää vähän luonnollisempia värejä. Omppumarmeladilla olen näitä joskus myös tehnyt, toimii sekin: http://jauhotsuussa.blogspot.com/2010/01/haahumuu.html

    VastaaPoista
  17. Kiitos hyvästä ohjeesta. Oon tehny noita nyt pariin otteeseen ja aina niin herkullisia ! Itsekin värjäsin kuorrutteen mehulla.

    VastaaPoista
  18. Onko nuo palat paras leikata, kun kuorrute on vielä pehmeää vai kun kuorrute on kovettunut? Tarkoitan siis, jos haluaa saada mahdollisimmat siistit reunat. T riikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta toimii parhaiten leikkaaminen kuorrutteen jähmetyttyä, ei kuitenkaan jääkaappikylmänä vaan vielä huoneenlämmössä. Lisäksi kannattaa käyttää iso kokkiveista ja kuumalla vedellä lämmittää terää hieman ennen leikkaamista.

      Poista
  19. Näitä kokeilen nyt. Minusta oli hirveän vaikea saada taikina pellille jotenkin tasaisesti, nyt on uunissa. Saa nähdä mitä tulee, epätasainen ja epäsymmentrinenkin se on eikä hajuakaan miten paksu se on mistäkin kohtaa... jännää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti olet tyytyväinen lopputulokseen!

      Poista