12 huhtikuuta, 2009

PÄÄSIÄISKAKKU

Täydellinen fiasko koko kakku. Epäonnistuminen alkoi jo pohjasta: Olen kotona tottunut tekemään kakkupohjat käyttäen digitaalista keittiövaakaa, jolloin sokerin ja jauhojen määrä on tismalleen oikea. Lapinlomalla ovat työvälineet hieman alkukantaiset, eli käytin hyväksi perinteistä kananmunat-lasiin-ja-sokerit-ja-jauhot-viereisiin -menetelmää. Ensimmäinen pohja oli miltei 50 min uunissa ja silti uunista otettaesssa vaikutti omituisen raa'alta.
Ajattelin kämmänneeni jotenkin raaka-aineiden mittaamisen, joten leipasin pohjan uudelleen.

Jälkimmäinen versio alkoi kohota lupaavasti uunissa, mutta normaalin paistoajan ylityttyä lässähti onnettomasti kasaan. Keksin, että syy floppaamiseen pohjan kanssa johtui muna-sokerivaahdon riittämättömästä vaahtoutumisesta. Käytin nimittäin vanhempieni häälahjaksi (huom. noin 30 vuotta sitten) saamaa oranssia sähkövatkainta, joka kuumeni ajoittain käytössä niin, että pieni vatkaamistauko oli paikallaan. Kolmenkymmenen vuoden takainen testivoittaja ei valitettavasti ollut enää ihan parhaimmassa terässä. Vanhoilla päivillään saa vatkain luvan siirtyä kerman vaahdottamiseen.

Sain kuitenkin pohjan leikattua kahteen osaan ja päätin jatkaa huonosti alkanutta urakkaani. Seuraavaksi tein täytteen, joka olisi tarvinnut huomattavasti enemmän liivatetta pysyäkseen kakun sisäpuolella. Mandariini-vaniljatäyte oli kuitenkin makunsa puolesta suksee, joten postaan sen ohjeen kun jossain vaiheessa saan mittasuhteet kokeiltua kohdalleen.

Lopuksi tulemmekin kakun kuorruttamiseen. Löysän, kostean ja täysin kasassapysymättömän kakkuseni oli määrä saada pääsiäisvärinen marsipaanihuntu ja sen se lopulta saikin. Koska kakkua oli mahdoton siirrellä, oli se pakko kuorruttaa suoraan kakkuvadille. Valitettavasti vatina toimi korkeareunainen lautanen, jonka ympärysmitta oli lähes kakun kokoinen, eli marsipaanin saaminen sileänä paikoilleen oli hitusen hankalaa. En voi myöskään suositella marsipaanin kaulitsemista työpöydällä siinä kohtaa, jossa alapuolelle on sijoitettu astianpesukone ja joka on juuri ollut käynnissä ja lämmittänyt pöytää mukavasti...

Lopulta kakku sai myös arvoisensa koristeet, koska vaikeuksista lannistuneena (ja kakulle suuttuneena) en enää jaksanut keskittyä sen tyylikkäämpään koristeluun. Onneksi Kemijärvellä myytiin ihania pienenpieniä m&m-kopioita!

8 kommenttia:

 1. Mukavaa pääsiäistä, söpön näköinen toi kakku.

  VastaaPoista
 2. Eipäs kakusta arvais mitä vastuksia oli tekemisessä... Ihanan pirtsakka kakku!

  VastaaPoista
 3. Raikkaan yksinkertainen kakku. Todella kaunis =o)

  VastaaPoista
 4. Kuulkaapas nyt rouva kondiittori. "Fiasko" maistui poskettoman hyvältä. Siis kerrassaan. Reseptiä kehiin!!

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommenteista. Näin muutamaa päivää myöhemmin en ole enää kakullekaan niin suuttunut :)

  VastaaPoista
 6. koristelusta tulee mieleen yksi lempparipeleistäni eli tähtihalma

  VastaaPoista
 7. Hyppysellinen: Vaikken peliä varsinaisesti tunne, pakko myöntää että joku flashback lapsuudesta tuli mieleen kun tuon mainitsit!

  VastaaPoista