12 toukokuuta, 2009

(MAAILMAN PARAS) SUKLAAMOUSSE


Ala-asteella piti pitää esitelmä vapaavalintaisesta aiheesta. Minä pidin suklaamoussesta.

80-luvun loppupuolella oli Gloriassa suklaamousseohje, jota tein koko perheelle. Koska keittiökokemus oli tuolloin vielä aika vähäistä ja jotkut työvaiheet tuntuivat aika haastavilta, oli apuna muun muassa työväline nimeltä kananmunanerottelija. Rikottu kananmuna kipattiin erottelijan päälle, keltuainen jäi istumaan pieneen kuppiin ja valkuiaiset iloisesti valuivat alle asetettuun kulhoon.

Mousse oli niin hyvää, että tein sitä jälkkäriksi joillain dinnereillä kotonamme ja kerran olin jopa palkattu "pâtissieriksi" tuttavillemme kun heillä oli vieraita. Ja ikää tuolloin oli siis ehkä 10. Mousse oli hyvää silloin ja sitä se oli äitienpäivänäkin, kun tein sitä jälleen kerran. Nyt osaan jopa erotella keltuaiset ja valkuaiset ihan ilman apuvälineitäkin.



SUKLAAMOUSSE

170g taloussuklaata
4 munaa
1 dl kuohukermaa
  1. Sulata suklaa vesihauteessa ja jäähdytä.
  2. Erottele keltuaiset ja valkuaiset.
  3. Lisää keltuaiset haaleaan suklaaseen.
  4. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää ne suklaaseokseen.
  5. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita seokseen.
  6. Kaada mousse joko suoraan annoskulhoihin tai tarjoilukulhoon ja jäähdytä jääkaapissa (vähintään pari tuntia).

61 kommenttia:

  1. Kuulostaa ihanalta! Ja terveelliseltä... (Terveyttä se on mielenterveyskin :-) Pitänee kokeilla piakkoin!

    VastaaPoista
  2. Joo kandee kokeilla, helppoa ja hyvää. Ja tosiaan ehdottomasti mielenterveyttä parantavaa!

    VastaaPoista
  3. Niiiin totta. Mielenterveys ja suklaa kaikissa muodoissa kuuluu ehdottomasti yhteen:)
    Saisinko linkittää sinut blogiini?

    VastaaPoista
  4. Tehtiin tota moussea kun oli kauhea himo ja tosi hyvää :)

    VastaaPoista
  5. Voiko tämän tehdä jo edellisenä päivänä? Että rakenne pysyy hyvänä?
    Kuullostaa ihanalta ohjeelta, tätä sunnuntaina jälkkäriksi :)

    VastaaPoista
  6. Anonyymi: Hyvin voit tehdä jo edellisenä päivänä!

    VastaaPoista
  7. tyhmä kymysys, miten teit nuo hienot kuviot tuohon koristeeksi? olen tällainen "kotikokki" ja tykkään leipomisesta. yritän opetella koristelua ym hienoa että osaisi sitten hämmästyttää ihmisiä "taidoillaan". ;)
    voitko vastata, jos näet tämän, sähköpostiini
    snif2 (at) hotmail (piste) com
    kun mitä luultavammin hukkaan tämän sivun ennen kuin ehdit sanoa kissa :D

    VastaaPoista
  8. niin miten sait nuo kuviot voisitko kertoa tässäki. tein tätä jo toisen kerran on tosi helppo tehä ja kyllä maistuupi!:)

    VastaaPoista
  9. Vastaavia kuvioita voit tehdä spritsaamalla moussen päälle sulatettua tummaa suklaata ja sitten vetelemällä viivojen yli esim. cocktailtikulla. Hyvä että maistuu muillekin!

    VastaaPoista
  10. Namnam. Äsken tein tätä moussea. Otsikko "maailman paras" pitää kyllä paikkaansa. :) Juuri laitoin jääkaappiin, mutta tulihan siitä jo nyt maisteltua. Taivaallista kyllä.

    VastaaPoista
  11. oiii! eikun kokeilemaan vain! :))

    VastaaPoista
  12. Aivan ihanaa suklaamoussea! Olen tehnyt joka kerta kun juhlia on tullut vastaan ja muutenkin ihan kotioloissa. :)

    VastaaPoista
  13. tämä ohje on mulla ihan vakio kun tekee mieli jotain hyvää.. Ja aina uudelleen tulen hyvälle tuulelle jo siinä vaiheessa kun avaan tämän sivun ja luen tuon alun esitelmän aiheesta. ihana :) Kiitos tästä.

    Julia

    VastaaPoista
  14. Julia: Mahtava kuulla!!! Ja esitelmää varten olin tehnyt moussea ison kulhollisen, josta jaoin jokaiselle maistiaisen kertismukissa. Veikkaan et luokkakaverit oli ihan tyytyväisiä senkertaiseen esitelmään :)

    VastaaPoista
  15. Tein juuri moussea ja olen tehnyt ennenkin tällä reseptillä. Aivan taivaallista! :) Pitää vaan muistaa jättää ensi kerralla munat huoneenlämpöön, keltuais-suklaaseoksesta kun tuli hieman tönkköä kun yhdisti kylmät keltuaiset sulaan suklaaseen ja sitä oli vaikea sekoittaa valkuaisvaahtoon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja kannattaa myös antaa sulatetun suklaan jäähtyä kunnolla. Saman mokan olen tehnyt minäkin!

      Poista
  16. Maailman paras ei ole lainkaan liioiteltu. Taivaallista =)

    VastaaPoista
  17. Mennään huomenna kylään ja lupasin viedä jälkkärin. Ajattelin ehkä tehdä tätä. Vaikutti aika nopealta ja helpolta.

    VastaaPoista
  18. Herkullista oli. Tosin aika makeeta. Tosin se oli ihan hyvä, niin ei voinut syödä kuin ihan vähän yhdellä kertaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taloussuklaassa on kieltämättä aika paljon sokeria.
      Mutta harjoitus tekee mestarin: Mä pystyn syömään tota kerralla jo tosi isoja annoksia!

      Poista
  19. Todellakin maailman parasta, tein yli viikko sitten ja teki mieli tehdä heti uudestaan. NAM!

    VastaaPoista
  20. Oih, tuo on niin ihanaa! Tuo otsikko on todellakin oikeassa! Olen tehnyt tätä ainakin 10 kertaa, enkä ole kertaakaan joutunut pettymään<3

    VastaaPoista
  21. ihanan näköistä! tarkoitatko että suklaa pitää tulla taas kovaksi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viittaatko tuohon kommenttiin ja mun vastaukseen viime tammikuulta? Eli vastasulatettu suklaahan on aika lämmintä ja kun sen sekoittaa huoneenlämpöisiin keltuaisiin, on tuloksena aika jämäkkä mössö. Eli anna suklaan jäähtyä myös huoneenlämpöiseksi ennen niiden yhdistämistä!

      Poista
  22. sain seoksesta pelkkää lillua yhtä vetelää ku vesi..onko normaalia..tein kaiken ohjeitten mukaa..on nyt jääkaapissa jospa se siel muuttuu jotenki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos ei tähän mennessä ole jähmettynyt, on jonkin asian täytynyt mennä pikkuisen pieleen!

      Poista
  23. Aa! Täytyy heti päästä kokeilemaan! Näyttää tosi herkulliselta! :) Ja ihana tuo esitelmä ;)

    VastaaPoista
  24. Hmm, mulla tuli kans ihan luirua heti kun sekoitin varsin ilmavan valkuaisvaahdon suklaa-keltuaistahnaan. Meni saman tien sellaiseksi luiruksi, jota ei enää kermavaahtokaan pelastanut. :( Ehkä en sitten vaan osaa, ja tarvitsen naisen. En kyllä ymmärrä mitä tein väärin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosiaan aika löysää, vielä kermanvaahdonkin lisäämisen jälkeen. Mutta muutama tunti (tai vaikka yö) kylmässä alkaa tekemään ihmeitä! Pääsitkö niin pitkälle vai löitkö hanskat tiskiin? Nainen voi olla hyödyksi jossain muussa, mutta tämän pitäisi toimia ilmankin :)

      Poista
  25. Kuulostaa taivaalliselta <3! Mä aijon kyl koittaa ...ja tosi hienot noi tummasuklaa viirut tossa mousessa :)

    VastaaPoista
  26. Jääkaapissa on hyytymässä :-) Näytti ainakin ihanalta, ja helppo oli tehdä!

    VastaaPoista
  27. se on jääkaapissa hyytymässä

    VastaaPoista
  28. voikohan suklaan vaan vaihtaa valkosuklaaseen vai pitääkö määrää muuttaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä osaa ihan suoralta kädeltä tuohon vastata. Kokeile ihmeessä!!!

      Poista
  29. Montako annosta tuosta ohjeesta tulee noin suunnilleen?

    VastaaPoista
  30. Kuinkahan monelle tuosta määrästä suunnilleen riittää? Jos oletetaan, että laitetaan tarjoilukulhoihin eikä anneta ihmisten itse mättää lautasia täyteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alunperin ohje muistaakseni neljälle. Yleensä teen tuplasatsin ;)

      Poista
  31. monellekko hengelle tää on tää ohje? :)

    VastaaPoista
  32. Heh siis ohje on neljälle???? :DDD no ei, itselle meni perille jo ensimmäisestä kysymyksestä.

    Pakko ehkä kokeilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kertaus on opintojen äiti! Kokeile kokeile!!!

      Poista
  33. Voiko tätä laittaa kakun väliin? Onko sen verran jäähdyttyään tönkköä vai pitäisikö lisätä liivatetta siinävaiheess kun laittaa jääkääppiin??

    Miru

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kestä sellaisenaan täytekakun kerrosten väleissä, eli esim. liivatetta tarvitsee tuekseen. Tässä ohjeessa (http://www.jauhotsuussa.fi/2012/04/banaani-suklaamoussekakku.html) käytin samaa moussea + vähän liivatetta kakun päälikerrokseen.

      Poista
  34. Olen tätä joskus ennenkin tehnyt ja silloin jo oli hyvää. Olin tuolloin n. 10-vuotias, joten tarvitsin äidin apua kananmunan keltuaisen ja valkuaisen erottelussa ;-) Tänään tein tätä jälleen ja oli taivaallisen hyvän makuista! <3 Jopa minä osasin tehdä tätä, vaikka ikää on vain 13 v. :) Kiitokset ihanasta ohjeesta!! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että tykkäät! Ja hyvä että kananmunanerottelukin jo sujuu. Niin mullakin ;)

      Poista
  35. Kuinka kiinteäksi moussen pitäisi jähmettyä jääkaapissa? Tein tota viime viikonloppuna ja jäi mielestäni aika löysäksi... : \

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se jähmettyy ihan selkeästi, kauanko pidit kylmässä?

      Poista
  36. Erittäin hyvä resepti. Olen lisännyt vielä lusikallisen konjakkia, se antaa jännän maun. Toinen vaihtoehto on lisätä hieman puristettua appelsiinia mukaan.

    VastaaPoista
  37. Oli huippua! Tuunasin sitä vielä purkillisella mascarponea ja kommentti oli "parasta moussea mitä ikinä saanu". Ei huono :) Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siksi se onkin maailman paras suklaamousse!

      Poista
  38. Kiitos hyvästä ohjeesta! Pelastaa kun ei jaksa tehdä kovin monimutkaista jälkkäriä. Lisäsin viskiä lorauksen ja annoin maustua seuraavaan päivään - toimi!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Ja viskiloraus kuulostaa hyvältä lisältä!!

      Poista
  39. Loistava ohje! Ja niiiiiiin hyvää. Luulin moussen teon olevan vaikeeta, mutta tämä oli tosi helppo. Kiitos <3

    VastaaPoista