27 kesäkuuta, 2009

DARING BAKERS: BAKEWELL TART


Tadaa... Ensimmäinen Daring Bakers -leipomukseni! Kesäkuun haasteena oli perinteinen englantilainen Bakewell tart, joka myös nimellä Bakewell pudding tunnetaan. 1800-luvulta peräisin olevan Bakewellin torttu koostuu hieman muropohjan kaltaisesta sweet shortcrust pastrysta, hillokerroksesta ja mantelisesta frangipane-täytteestä (suomeksi kai fransipaani). Versioita aiheesta on useita, joskus Bakewell tart on esim. kuorrutettu lisäksi sokerikuorrutteella ja koristeltu kirsikoilla.

Haasteen esittäneet hostit antoivat reseptin, jonka pakollisia osia olivat ko. taikinaohje (sweet shortcrust pastry) ja fransipaanitäyte. Itse sai päättää mitä hilloa ja kuinka paljon käyttää ja tekeekö sen itse vai siveleekö suoraan purkista. Myös torttusen muodon sai itse valita. Osa varmaan päätyi tekemään pieniä tartalettejä, mutta minä siis duunasin ison tortun.


Bakewell tart
(23 cm vuokaan)

Pohja:

225g vehnäjauhoja
30g sokeria
2,5 ml suolaa
110g suolatonta voita (kylmänä, miel. pakastettuna)
2 keltuaista
2,5 ml manteliaromia

15-30 ml kylmää vettä
  1. Siivilöi sekaisin jauhot, sokeri ja suola.
  2. Raasta jääkylmä voi (raastimen isolla aukolla) jauhoseoksen joukkoon ja nypi sormilla leivänmurun näköiseksi seokseksi. (Jonnan huom. Raastamisen voi toki jättää väliinkin, tärkeintä on saada voi erittäin huolellisesti nypittyä jauhojen sekaan.)
  3. Vatkaa kevyesti keltuaisten rakenne rikki, sekoita joukkoon manteliaromi ja sekoita seos nopeasti jauhoseokseen.
  4. Lisää kylmä vesi muutama tippa kerrallaan koko ajan sekoittaen. Lisää vettä vain sen verran, että taikina pysyy koossa ja on hieman tahmea.
  5. Muotoile taikinasta litteä levy, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.
Täyte:

125g pehmeää suolatonta voita
125g tomusokeria
3 munaa
2,5 ml manteliaromia

125g mantelijauhetta
30g vehnäjauhoja
  1. Sekoita voi ja tomusokeri kulhossa ja vatkaa sähkövatkaimella n. yhden minuutin ajan.
  2. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  3. Lisää manteliaromi ja vatkaa vielä 30 sekkaa.
  4. Sekoita myös mantelijauhe ja vehnäjauhot seokseen koko ajan samalla vatkaten.
Hillo:

60-250 ml hilloa oman maun mukaan, joko kaupan hyllyltä tai omasta hillokattilasta.
(Omassa tortussani on raparperihilloa, jonka tein Hillo-marmeladisokeri -pakkauksen kyljestä löytyvällä ohjeella.)

Tortun kokoaminen:
  1. Kauli viileästä taikinalevystä jauhotetulla alustalla n. 5 mm paksuinen. Muista jauhottaa hyvin myös kaulin.
  2. Kun taikina on halutun paksuinen, asettele se vuokaan ja siisti reunat. Laita jälleen jääkaappiin 15 minuutiksi.
  3. Levitä mahdollisimman tasainen kerros hilloa viilennetyn pohjataikinan päälle.
  4. Kaada fransipaani-täyte hillon päälle ja tasoita kevyesti.
  5. Paista 200°C:ssa n. 30 min.
  6. Koristele torttu halutessasi. Jäähtyneen tortun voi koristella esim. tomusokerilla tai manteleilla. (Mantelilastut voi ripotella tortun päälle viisi minuuttia ennen valmistumista ja työntää sitten takaisin uuniin.)
Päälle tein koristeruusut jämätaikinasta
Niille, jotka ihmettelee Daring Bakersia, lyhyt selvitys aiheesta aiemmassa postissani täällä. Täytyy myöntää, että oli hyvä kokemus tämä eka haaste. Jos jossain tulisi Bakewell tartin kaltainen resepti vastaan, en todennäköisesti pistäisi sitä kokeiltavien leipomusten listalle. Torttu oli kuitenkin herkullinen ja helppotekoinen ja pääsi uudelleen kokeiltavien leipomusten listalle :)

Ja loppuun vielä pakollinen tekstinpätkä englanniksi, joka tulee löytyä jokaiselta osallistujalta:
The June Daring Bakers' challenge was hosted by Jasmine of Confessions of a Cardamom Addict and Annemarie of Ambrosia and Nectar. They chose a Traditional (UK) Bakewell Tart... er... pudding that was inspired by a rich baking history dating back to the 1800's in England.

15 kommenttia:

  1. The roses on top are so pretty! Beautiful tart!

    VastaaPoista
  2. Yum! Your tart looks amazing =D. I love the flowers on top!!

    VastaaPoista
  3. Mahtava idea nuo kukat. Kokonaisuus on aivan mielettömän hieno. Useasti less is more! =)

    VastaaPoista
  4. OMG, stunning Bakewells. I saw your photos earlier this month, and could not wait to comment! Beautifully done, and love the little flower on top!

    VastaaPoista
  5. How adorable! Love those little roses on top of the tart. Stunning!

    VastaaPoista
  6. I can't read this, but it is beautiful!

    VastaaPoista
  7. Hienosti toteutettu kukat. Hauska idea:)

    VastaaPoista
  8. Vau, upean yksinkertainen. Ja herkun koostumus kutkuttaa kyllä makunystyröitäni sen verran, että taidanpa laittaa tämän itsellenikin kokeiltavien joukkoon!

    VastaaPoista
  9. Erittäin hienosti tehty.

    Kiitos osallistumisesta.
    j

    VastaaPoista
  10. Kiitos & thanks to everyone for your nice comments!

    VastaaPoista
  11. tämä on muuten nopeesti katsottuna lähes sama kun masariinileivos jota saa joka paikasta mutta ilman pomadaa päällä.. se on suurta herkkua sekin

    VastaaPoista
  12. Masariinia ei oo tullu ikinä maistettua, mutta muistan kyllä lapsena ihailleeni sitä kaupassa vaaleanpunaisen kuorrutteensa takia. Pumpernikkeleitä muuten myös.

    VastaaPoista
  13. Kaunis kakku, ja voisin uskoa että se oli hyvää!

    VastaaPoista