11 kesäkuuta, 2009

MANSIKKA-RAPARPERIKAKKU VALKOSUKLAAPOHJALLA

Mansikka ja raparperi ovat täydellinen pari. Sen totesin edellisen kerran vappukakkuamme tehdessäni. Ja kun äitini pyysi tekemään "jotain makeaa" lounastreffeillensä, päädyin taas käyttämään suosikkiyhdistelmääni. (Ja teinpä toisen pikku kakun meille kotiinkin.)

Kesäkuun Gloriassa oli kakkuohje neljältä eri superkakkumaakarilta: Krullalta, Aleniukselta, Kakkugallerialta ja Chjokolta (johon kannattaa muuten suunnata suklaaherkkujen ostoretkelle). Kakkugallerian reseptistä on kakkuseni täytteet, mutta pohjaan sovelsin useasti aiemmin käyttämääni suklaabrowniepohja-ohjetta. En ollut varma toimiiko ohje valkosuklaalla, mutta hyvin toimi. Itseasiassa pohja oli ihan mielettömän hyvää. Ja yhdistettynä mansikka-raparperivaahtoon ja raparperihillokkeeseen kakun päällä, pääsi kakku kuulemma jopa Mikon top kolmoseen. Maku kohdallaan, mutta koristelun mietimiseen ei taaskaan oikein jäänyt aikaa.

Mansikka-raparperikakku valkosuklaapohjalla
(18 cm vuokaan)

Pohja:

50 g valk. suklaata
75 g voita
0,75 dl sokeria
1 kananmuna
0,75 dl vehnäjauhoja
  1. Sulata suklaa ja voi kattilassa miedolla lämmöllä.
  2. Kaada sula suklaa-voiseos sokerin päälle ja sekoita tasaiseksi.
  3. Jäähdytä kädenlämpöiseksi.
  4. Lisää kananmuna kokoajan sekoittaen.
  5. Lisää jauhot.
  6. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan.
  7. Paista 185°C n. 20 min. Anna jäähtyä hyvin.
Raparperihilloke:

250g raparperia
2,5 dl sokeria
1/2 limen mehu
  1. Viipaloi raparperinvarret.
  2. Pane kaikki ainekset kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä 20-30 min.
  3. Jäähdytä sose laakeassa astiassa kelmun alla.
Täyte:

1,5 dl mansikoita soseutettuna
0,5 dl raparperihilloketta
0,5 dl tomusokeria
2,5 liivatetta
1,25 dl kermaa
  1. Pane liivatteet likoamaan kylmään veteen.
  2. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi.
  3. Sekoita mansikkasose, tomusokeri ja raparperihilloke. Huom. kaikkien ainesten tulee olla kylmiä!
  4. Sulata kuivaksi puristetut liivatteet tilkkaan kuumennettua mansikka-raparperisosetta.
  5. Sekoita liivateseos kylmään mansikka-raparperiseokseen koko ajan sekoittaen.
  6. Kääntele joukkoon kermavaahto.
Raparperikiille:

1 dl raparperihilloketta
2 liivatetta

Kakun kokoaminen:

  1. Leikkaa irtopohjavuoan sisäreunalle suojus esimerkiksi leivinpaperista.
  2. Laita paistettu ja jäähdytetty pohja kakkuvuokaan.
  3. Kaada mansikka-raparperivaahtoa pohjan päälle. Laita kakku pakastimeen hyytymään.
  4. Kakun hyydyttyä kunnolla, tee raparperihillokkeesta kiille kakun pinnalle kuumentamalla raparperihilloketta ja sulattamalla siihen kylmässä vedessä pehmennetyt liivatteet.
  5. Laita kakku vielä takaisin pakastimeen.
  6. Ennen tarjoilua ota sulamaan ja koristele haluamallasi tavalla (huom. irroita leivinpaperireunus/reunakalvo kakusta jäisenä).

7 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää :) Kesäisempää makua saa hakemalla hakea. Aurinkoista päivää!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommenteista Pioni ja Heidi. Toivottavasti kelikin muuttuisi pian kesäisemmäksi!!

    VastaaPoista
  3. olin unohtanu vähään aikaan käyä täällä, selasin sitte jonku blogilistaa ja huomasin tän, mitä täällä odottikaan, aivan ihanaa :P Herkullisen näköstä ja kuulosta! Mää en oo vissiin enne kommentoinu sulle, aihetta ois kyllä ollu;tosi ihana blogi ja ihania leipomuksia!

    VastaaPoista
  4. Kävinpäs hakemassa täältä inspiraatiota omaan leivontaani. Pohja pääsi kokeiluuni muutamilla muokkauksilla, ja oli kyllä ihan älyttömän hyvä! Saanko linkittää sut blogiini, jotta löydän uudemmankin kerran? (Jos vain osaan, blogi ollut pystyssä viitisen tuntia.. :P)

    VastaaPoista
  5. Carita: Onnea uuteen blogiin! Ja toki sopii linkittää.

    VastaaPoista