24 heinäkuuta, 2009

MINTTU-MUSTIKKATORTTU


Maalla mentiin metsään. Mustikkametsään. Hyttyset söi sääret paukamille, mutta saatiinpa kasaan iso läjä ihania ihania mustikoita. Onneksi en ollut ainoa poimija, sillä omalla poimimistyylillä ei ehkä pääsisi kovin suurille päiväansioille. Poukkoilen mättähältä mättähälle ja koen wow-hetkiä kun mielestäni koko ajan löydän paremman ja paremman apajan, jota en kuitenkaan ehdi tyhjentää marjoista, kun jo singahdan seuraavaan puskaan.



Osa saaliista syötettiin lapsille sellaisenaan, soseutettuna tai mustikkamaidon muodossa, mutta osalle oli varattu suurempi tehtävä: Rakas (avo)lankoni halusi tehdä elämänsä ensimmäisen mustikkapiirakan nähtyään heinäkuun Glorian ruoka & viini -lehden kansikuvan minttu-mustikkatortun. Keittiössä ja baarikaapilla monitaitoisena ja etenkin pallogrillaamisessa menestyneenä ei nytkään menneet jauhot suuhun, vaan lopputulos oli täydellinen. (Vaikka leipoessa tulikin kuulemma fiilis, kuin olisi yläasteen köksäntunnilla.)

Täytteen maku oli raikas limekermatäytteen ja tuoreiden, siis ei uunissa käyneiden, mustikoiden ansiosta. Ja pohjataikinan minttu toimi myös erinomaisesti. Itse toimin lähinnä sivustakatselija-apukokki-konsulttina.
Tapu-tapu-tap-tap-tap!




MINTTU-MUSTIKKATORTTU
(halkaisijaltaan 20-22cm vuokaan)

Pohja:
n. 2,5 dl erikoisvehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
120g kylmää voita
2 rkl kylmää vettä
2 rkl hienonnettua tuoretta minttua

Täyte:
200g ranskankermaa (rasvaa 28%)
2 dl kuohukermaa
1/2 dl tomusokeria
1 limetin hienoksi raastettu kuori
2 tl limemehua

Mustikkakiille:
1 l tuoreita mustikoita
1,5 dl vettä
1,5 dl Multi-hyytelösokeria (joka sopii myös maitotuotteiden kanssa käytettäväksi ja on rakenteeltaan pehmeämpää kuin perinteinen hyytelösokeri)
tuoretta minttua koristeluun
  1. Valmista ensin pohja. Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja suola kulhossa.
  2. Kuutioi voi ja nypi se jauhojen kanssa murumaiseksi seokseksi.
  3. Lisää vesi ja minttu ja sekoita nopeasti taikinaksi.
  4. Muotoile taikina palloksi ja kääri se tuorekelmuun. Siirrä taikina jääkaappiin tunniksi.
  5. Nosta taikina jauhotetulle leivonta-alustalle ja kauli se pyöreäksi, n. 3 mm paksuiseksi levyksi (halkaisija 22-24 cm).
  6. Nosta taikina kaulimen avulla vuokaan ja painele se vuoan pohjalle ja reunoille. Siisti reunat esim. veitsellä.
  7. Peitä taikina foliolla, jonka päällä on painona kuivattuja herneitä. Paista taikinapohjaa 200°C:ssa n. 15-20 min tai kunnes pohja tuntuu kypsältä.
  8. Anna pohjan jäähtyä ja valmista täyte.
  9. Vaahdota ranskankermaa vatkaamalla 3-4 min sähkövatkaimella. Vaahdota kuohukerma toisessa kulhossa melko kovaksi vaahdoksi.
  10. Yhdistä vaahdot ja mausta seos tomusokerilla ja limen kuorella ja -mehulla.
  11. Levitä täyte taikinapohjalle ja mustikat sen päälle.
  12. Valmista kiille hyytelösokerin pakkauksen ohjeen mukaan. Lusikoi kuuma hyytelöliemi varovasti piirakan pinnalle. Koristele tuoreella mintulla.


FIN-ENG:
We picked the first blueberries at the summer house. My dear (almost) brother-in-law baked his very first blueberry pie. The flavour of fresh mint combined with the blueberries and creamy lime filling. What a perfect very first blueberry pie!

5 kommenttia:

  1. Ah,mustikoita! Ihanan raikkaalta kuulostava mustikkatorttu!

    VastaaPoista
  2. Saitteko te sen täytteen pysymään kiinteänä? Mä tein tollasen kans ja leikattaessa se täyte valui pois, nyyh. Mietin et pitäiskö tukevoittaa sitä kermaseosta liivatteella seuraavalla kerralla? Maku siis oli tosi hyvä mut koostumus sellanen et torttu meni tosi rumaks mössöks lautasella.

    VastaaPoista
  3. Olihan se tietty löysähköä, mutta kyllä se hyvin kasassa pysyi. Pystyi leikkaamaan ihan siistejä paloja. Kerma kandee ainaskin vatkata aika kovaksi. Mietin kyllä itsekin että hyvin vois jämäköittää vähäsen liivatteela.

    VastaaPoista
  4. Mahtavia mustikkakuvia. Tuli hyvä mieli (ja tuli mustikoita ikävä!).

    VastaaPoista
  5. Tein Fridan synttäreille tota uudelleen, vispasin sekaan vielä tuorejuustoa JA laitoin kaks liivatetta, nyt tuli tosi tanakka seos, jompi kumpi yksinään olis riittäny ajamaan asian. Mut hyvää se oli tanakkanakin :)

    VastaaPoista