28 syyskuuta, 2009

DARING BAKERS: VOLS-AU-VENT (OF SELF MADE PUFF PASTRY)


I have never made my own puff pastry. I have never even thought of making my own puff pastry. Just because it's available in every grocery store, it's cheap and it's rolled out neatly. As I read about this month's challenge, I was so happy that I was dared to give it a try.

The September 2009 Daring Bakers' challenge was hosted by Steph of A Whisk and a Spoon. She chose the French treat, Vols-au-vent based on the Puff Pastry recipe by Michel Richard from the cookbook Baking with Julia by Dorie Greenspan.

The rather long recipe with great tips and few pics from Steph can be found here. I must say I liked the whole process with all the turning and rolling and chilling and the puff pastry succeeded very well, probably thanks to the detailed directions. Still, I'm not sure if I will start making my own puff pastry from now on (now that I master the whole thing :)), cause I still appreciate the easiness of the puffy from the corner store's freezer.

Vols-au-Vent was a new acquaintance as well. I had of course seen them before, but never had made one. They are fast and easy to make, but very versatile, as the filling can be almost whatever you like (or happen to have in the fridge). In my case, I happened to have shirmps and avocado for Friday's small vols-au-vent appetizeres. On Sunday I still had half of the precious puff pastry left and baked a bit bigger vols-au-vents and filled them with white chocolate chantilly and wild strawberries.

White chocolate chantilly


200 g cream
100 g white chocolate

 1. Melt the chocolate and let it cool.
 2. Whip the cream until it forms soft peaks.
 3. Whisk a third of the whipped cream into the cooled chocolate.
 4. Then fold in the remaining cream carefully.


ENG-FIN:
Syyskuun DB-haasteena oli ranskalainen voitaikinaleivonnainen vols-au-vent, suomeksi kaiketi vannike. Jutun pointti oli kuitenkin se, että voitaikina piti tehdä itse. Omalle kohdalleni
haaste oli loistava, sillä perinteinen, kaulittu voitaikina on yksi niistä asioista, joissa olen koko armaan elämäni fuskannut, eli ostanut taikinan valmiina lähikaupan pakastinaltaasta. Vaikka voitaikinan teko vei aikaa ja ei edes tule yhtään halvemmaksi itse tehtynä, oli se silti hauskaa. Taikinaa kaulittiin ja käännettiin ja kaulittiin ja käännettiin ja kaulittiin ja niin edelleen. Ja vannikkeet olivat myös hyvä tuttavuus. "Voitaikinakippoja" joita voi täyttää millä lystää: Suolaisella tai makealla, kylmällä tai lämpimällä. Itse tein parin suupalan kokoisia pikkuvannikkeita avokado-katkaraputäytteellä ja lopputaikinasta kooltaan isompia vannikkeita, jotka täytin valkosuklaakermavaahdolla ja metsämansikoilla. Sekä taikinan että vannikkeiden tekemiseen löytyy yksityiskohtainen ohje täältä (eng).8 kommenttia:

 1. your puff pastry looks delicous. the pastry looks flacky and light. you did a great job with this challenge.

  VastaaPoista
 2. Itse kullakin meistä on näitä omia vinkeitä, minusta on mukavaa tehdä voitaikina joulun alla... Siitä tulee vähemmän taikinahiutaleita varistelevia torttuja. Ihanan lehtevää olet onnistunut tekemään :)

  VastaaPoista
 3. Oliskohan mahdollista että kokeilisit joskus tehdä Banoffee-nimistä kinuskista torttua? Olisi kiva kuulla että miltä se maistuu ja että onko sen valmistaminen hankalaa. Sitä voisi sitten testailla kaikissa tulevissa polttareisssa sun muissa...?

  Nim. Munkkipossu

  VastaaPoista
 4. Ja vielä lisäyts edelliseen...suussa sulavan näköisiä Vols-Au-Ventsejä!

  Nim. Munkkipossu

  VastaaPoista
 5. Oliko taikinan teko vaikeaa? Kerran yritin viineritaikinaa, sehän tehdään samantyylisesti ja ei onnistunut millään. Tosi vaikea oli kaulia niin että kerrokset pysyivät ehjinä.

  VastaaPoista
 6. Beautiful puffs! Can you post the recipe for your white chocolate chantilly? It has a wonderful, glossy texture and looks tasty. Thanks!

  VastaaPoista
 7. Wic & E.Lee: Thanks for your comments. I added the white chocolate chantilly recipe to my post. (The cream that I used this time was not heavy cream, but a lighter version.)

  Tuittu: Kyllä mäkin varmaan tulevana jouluna jonkun torttusetin teen omalla taikinalla, oli sen verran vitsikästä puuhaa! Toivottavasti jää aikaa siihen.

  Pioni: Se oli helpompaa kuin olin ajatellut. Ko. ohje oli tosi hyvä ja kun teki niin kuin käskettiin, onnistui taikinan teko hyvin. Respetilinkin alla on linkki myös videonpätkään, jossa demonstroidaan se kaulimisosuus aika hyvin.

  Munkkipossu: On aikomus kyseistä torttua joskus kokeilla, saa nähdä ehtiikö testailemaan tulevissa polttareissa vaiko kenties tulevissa ompelukerhoissa?! Pus.

  VastaaPoista
 8. Kiva kiva. Nyt täytyy saada äkkiä se ompelukerho kalenteriin.

  Pusi puu,

  Nim. Munkkis

  VastaaPoista