14 syyskuuta, 2009

LUUMUCLAFOUTIS

Viime viikonloppu vietettiin lähes vaan oman perheen kesken maalla. Käytiin paikallisessa (lasten lemppari) uimahallissa, metskattiin sieniä ja listittiin muutamia hirvikärpäsiä. Ai niin, kävihän Mikko ja pikkulikat veneelläkin ajelemassa ilta-auringossa. Sillä aikaa minä tein jälkkäriä ja kuuntelin täysillä Kirkan 70-luvun käännösiskelmiä...

Kummitädiltäni sain viime viikolla pussillisen pieniä söpöjä itsekasvatettuja luumuja. Pussukka oli mukana ja lauantaina tein jälkkäriksi luumuclafoutista.


Clafoutis on aavistuksen pannarihenkinen paistos, jonka perinteisessä versiossa on kirsikoita. Ohje on Suomen Kuvalehti Gourmetista 3/08.

Luumuclafoutis

6-8 kypsää luumua koosta riippuen
(Leip.huom. Käytin omia miniluumujani yhteensä varmaan 15 kpl)
2 rkl voita
3 rkl ruokosokeria

Taikina:
3 munaa
2 dl kuohukermaa
0,5 dl maitoa
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1 dl vehnäjauhoja

  1. Pese ja halkaise luumut ja poista kivet.
  2. Voitele uunivuoka ja nostele halkaistut luumut leikkauspinta ylöspäin vuokaan.
  3. Ripottele pinnalle sokeria.
  4. Vatkaa taikinan aineksia sähkövatkaimella parin minuutin ajan.
  5. Valuta taikina luumujen väliin.
  6. Hyydytä vuokaa 175°C 35-40 min.
  7. Koristele pinta tomusokerilla ja tarjoa jäätelön kanssa.
Pakkasesta löytyi ainoastaan mansikkajäätelöä, vanilja olisi varmaan ollut parempi vaihtoehto.
Clafoutis toimi kyllä tosi hyvin myös jääkaappikylmänä aamiaisella.

Sienestäminen oli muuten hupaisaa, kun nelihenkisen poimijatiimin toinen puolisko oli keski-iältään hieman alle kolme vuotta. Lasten nähdessä sienen (huom. minkä tahansa madons
yömän kökkäreen), he huusivat SIENI!!!, niin että metsä raikasi. Sitten äiti tai isä kävi toteamassa, että "ei, se ei ole tatti eikä kanttarelli". Eli ei kumpikaan kahdesta sienityypistä, jonka tunnistamme varmuudella. Säälittävää. Päätimme ostaa oman sienikirjan ja opetella jonkun kolmannen sienityypin.
Saalis

FIN-ENG:
The last weekend we spent in the country side doing family stuff like going to kids' favourite swimming hall, picking mushrooms and killing a few lipoptena cervi while picking the mushrooms. How I hate the little bastards! While Mikko & girls went for a boat ride, I made plum clafoutis for dessert.

8 kommenttia:

  1. Hyvän näköinen clafoutis :) Harvoin tulee luumuista tehtyä mitään.
    Täällä sienien tunnistaminen yhtä hakusessa. Hyvä kun kanttarellin ja suppilovahveron erottaa :))

    VastaaPoista
  2. Tuohan onkin kiva ohje. Luumuja tulee tänäkin vuonna mahdottomasti. Nauratti teidän sienireissu! Niin tutulta kuulostaa. Meidän 6-vuotiaista kaksosista alkaa olla jo enempi hyötyä. Koko perheellä mekin sienestetään ja pikkutytöt pikkuisen rajoittaa retken pituutta. Toisella kun on vielä vaunutkin alla :)

    VastaaPoista
  3. Luumua on aika harvoin tullut käytettyä itsekin, ei jotenkin ole kauhean suomalainen juttu. Mutta tää oli ainakin ihanan simppeli ohje, jos huvittaa kokeilla!
    Kiitos kaikille kommentoijille!

    VastaaPoista
  4. kokeilin samaa ohjetta viime vuonna mutta en saanut siihen kyllä makua. maistui turhan paljon muna :(.

    me upotimme luumuja taas tänä vuonna rommiin sokerin kera, suosittelen. niitä voi sitten vaikka jouluna lusikoida jätskin kanssa. nam!

    metskaaminen oli mainio, itselle uusi sana.

    meillä neiti 2v huusi sienimetsässä: "haluan dvd:n!" huoh...

    VastaaPoista
  5. Merituuli: Meillä kyllä kelpasi, tosi makeita luumuja oli aika runsaasti. Mutta kauheetahan se olis jos kaikilla olisi sama maku :)
    Rommiin upotetut luumut kuulostavat kyllä nekin tosi maistuvilta!
    Mieheni Mikko heti korjasi, että slangissa metskaaminen kyllä tarkoittaa kuulemma onkimista. Mokasin siis kun rinnastin sen metsästämiseen... Minä tyhmä espoolainen :)

    VastaaPoista
  6. Ihan mainio sunnuntaipäivän herkku ja helppo valmistaa, vielä kun kirsikoita olisi saanut luumujen tilalle. Ai että!

    VastaaPoista
  7. Anonyymi: Pian se koittaa se kirsikka-aikakin, sitten uusiksi :)

    VastaaPoista