07 syyskuuta, 2009

OMENAPIIRAKKA MANTELIMASSALLA

Anoppini, joka onnistuneesti pitää mm. meidän perheen marja-, sieni-, yrtti- ja hillovarastot kondiksessa, toi viime viikolla ihania kotimaisia omppuja tullessaan lapsia hoitamaan. Muutamat omppulit oli vielä satsista jäljellä, joten duunasin sunnuntaina omenapiirakan.

Piirakan pohjan päälle tulee ohut kerros mantelimassaa, joka tuo ihanan mantelisen maun ja vähän lisämakeutta happamanraikkaiden omenasiivujen alle. Tämä piirakka on muuten mielestäni ehdottomasti parasta suoraan jääkaappikylmänä. Ohje on jo edesmenneestä Suomen Kuvalehti Gourmet -lehdestä. Alla ohje aavistuksen oman maun mukaan muunneltuna.

Omenapiirakka mantelimassalla
(perusohje on 26 cm vuokaan)

Pohja:
125g voita tai margariinia
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1 keltuainen

Täyte:
150g mantelimassaa
3-4 hapanta omenaa
2 kananmunaa
200g ranskankermaa
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
  1. Leikaa kylmä rasva pieniksi kuutioiksi.
  2. Nypi rasva ja jauhot murumaiseksi.
  3. Lisää sokeri ja keltuainen.
  4. Pidä taikinaa hetken jääkaapissa.
  5. Painele taikina vuokaan tasaisesti, myös reunoille.
  6. Lämmitä mantelimassapötköä ensin käsissä, kauli se sitten piirakkavuoan pohjan kokoiseksi levyksi ja nosta taikinalle.
  7. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi ja asettele ne limittäin.
  8. Sekoita kananmunat, ranskankerma ja sokerit.
  9. Valuta munaseos viipaleille.
  10. Paista 200°C noin 25 min. Sitten pienennä lämpöä ja paista 175°C:ssa, kunnes piirakka on kypsä (eli saa kauniin värin).
FIN-ENG:
Thanks to my mother-in-law, a hardworking picker, our freezer is now full of berries and forest mushrooms. Last week when she came over to babysit, she brought beautiful apples with her. On Sunday I still had a few left and baked a little apple pie.

7 kommenttia:

  1. Varmaankin mielettömän herkullista!Mantelimassaa ja omenia,ihana yhdistelmä,nam!

    VastaaPoista
  2. Olen samaa mieltä Yaelianin kanssa :) Varmaan oli hyvää, se on myös todella herkullisen näköinen!

    VastaaPoista
  3. todella mukavan näköinen piirakka, oikein vesi herahti kielelle! aijai!
    vaikkei se itse makua muuttaisikaan, olisin kyllä asetellut omenaviipaleet vähän monimuotoisemmin, eli en rivittänyt niitä samansuuntaisesti vaan aina vastakkain näin: ()()()()
    näin olisi mielestäni piirakasta saatu vieläkin herkullisemman näköinen!

    VastaaPoista
  4. Kiitos Tove ja Yaelian!

    esteetikko:
    Valitettavasti koristeluun ei jäänyt tällä kertaa riittävästi aikaa. Olin kyllä ajatellut sommitella omenat saksalaisittain ÜÜÜÜÜÜ.

    (P.s. Sä jäit niin kiinni. Kiitos viimeisestä.)

    VastaaPoista
  5. Taivaallista :) lapset tykkäs myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiks ookkin! Yks parhaista omppupiirakoista ikinä.

      Poista
  6. Taivaallista! Lapset tykkäs myös :)

    VastaaPoista