02 joulukuuta, 2009

MUSTIKKA-VALKOSUKLAAKAKKU (TAI -LEIVOS)

Viime perjantaina oli vanhemmilleni tulossa vieraita ja olin luvannut tehdä heille jotain jälkkäriä. Samaisena iltana oli meille (orastavaa flunssaa uhmaamaan) tulossa ystäviä, niin ikään dinnerille. Hah, kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Tein jälkkäriksi mustikka-valkosuklaakakkua, jonka pilkoin valmiiksi pikku leivoksiksi. Valkosuklainen ja aika tuhti pohja on samaa kuin kesäisemmissä versioissa täällä ja täällä. Välissä ilmavaa mustikkamoussea ja päällä raikas kiille kylmäpuristetusta mustikkamehusta.


Mustikka-valkosuklaakakku
(n. 20 x 30 cm vuokaan)

Pohja:

150 g valk. suklaata
225 g voita

2,25 dl sokeria
3 kananmuna

2,25 dl vehnäjauhoja
  1. Sulata suklaa ja voi kattilassa miedolla lämmöllä.
  2. Kaada sula suklaa-voiseos sokerin päälle ja sekoita tasaiseksi.
  3. Jäähdytä kädenlämpöiseksi.
  4. Lisää kananmunat yksitellen kokoajan sekoittaen.
  5. Lisää jauhot.
  6. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan.
  7. Paista 185°C n. 30 min. Anna jäähtyä hyvin.
Mousse:

n. 400g pakastemustikoita (=n. 2,5 dl marjamelbaa)

4 liivatetta

n. 1,5 dl tomusokeria

4 dl kuohu- tai vispikermaa

1/2 limen mehu
  1. Sulata marjat ja valmista melba paseeraamalla marjat siivilän läpi.
  2. Mausta melba tousokerilla ja limen mehulla.
  3. Kuumenna tilkka melbaa ja sulata kylmässä vedessä pehmennetyt liivatteet siihen.
  4. Lisää liivateseos melbaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
  5. Vaahdota kerma.
  6. Sekoita 1/3 kermavaahdosta melban joukkoon voimakkaammin sekoittaen, sen jälkeen kääntele loput vaahdosta varovasti joukkoon.
  7. Kaada mustikkamousse vuokaan pohjan päälle ja laita pakastimeen hyytymään. (Hyytyy toki myös jääkaapissa, mutta jos haluat leikata sen myöhemmin valmiiksi leivoksiksi, se onnistuu parhaiten leikkaamalla jäistä kakkua.)
Kiille:

3 liivatetta
2dl mustikkamehutiivistettä
(+tomusokeria makeuttamiseen, mikäli käytät sokeroimatonta mehua kuten minä)
  1. Kuumenna tilkka mehua ja sulata kylmässä vedessä pehmennetyt liivatteet siihen.
  2. Lisää liivateseos loppuun mehuun ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
  3. Jäähdytä korkeintaan kädenlämpöiseksi.
  4. Kaada edelleen juokseva mehukiille moussen päälle. (Moussen tulee olla täysin jähmettynyt ennen kiilteen lisäämistä.)
Mikäli jähmetit moussen pakastimessa, voit kaataa kiilteen jäisen moussen päälle ja työntää vuoan takaisin pakkaseen. Ennen tarjoilua ota vuoka ulos, leikkaa kakku jäisenä haluamasi kokoisiksi ja muotoisiksi leivospaloiksi ja siirrä jääkaappiin sulamaan.


FIN-ENG:
Last weekend I made blueberry & white chocolate cake for my parent's dinner party and for our dinner party.



2 kommenttia: