17 helmikuuta, 2010

FOUGASSE-LEIPÄ


Uhkasin uudenvuodenlupauksessani aloittaa leivänleipomisen 2010 aikana. Ensimmäinen askel on nyt otettu. Sain mm. Viva ciabatta! -blogia pitävältä leipäguru Aleksilta (jonka loistava blogi valittiin Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelman tammikuun kuukauden blogiksi, by the way) suosituksen hankkia ekaksi leipäopukseksi Richard Bertinetin kirjan. Tein työtä käskettyä ja kirja kolahti postiluukusta jo joitain viikkoja sitten.


Vihdoin sain aikaiseksi hankkia hiivaleipäjauhoja ja hiivaa samanaikaisesti, joten en voinut enää luistaa elämäni ekan leivän leipomisesta. Ostin muuten Pirkan hiivaleipäjauhoja lähimarketin hyllyltä, koska kirjassa kerrotaan, että kirjan kirjoittaja testasi suomijauhoilla (Pirkan) omia reseptejään kirjan käännösvaiheessa ja totesi että jauhoissa ei muuten mitään vikaa, paitsi että nestettä tarvitsi aavistuksen enemmän. Joten kirjan ohjeet on sovellettu suomalaisiin jauhoihin sopiviksi. Varmaan hakemalla jauhonsa läheisimmästä maatilapuodista saisi laadukkaampaa kamaa, mutta hifistelyn aika ei ole vielä. Ensin täytyy opetella pari pikku perusjutskaa.

Voisin kuvitella, että monet leivänleipomisaloittelijat ensin opettelevat taikinan käsin työstämisen ja sitten myöhemmin ehkä satsaavat homman hoitavaan yleiskoneeseen. Omalla kohdalla on asianlaita vähän toisin , kun kerran tuo rakas Kenwood keittiöstä löytyy. Bertinet kirjassaan hehkuttaan käsin työstämisen (huom. puhuu nimenomaan työstämisestä, ei vaivaamisesta) ihanuutta ja ilmavuutta, mutta olen ainakin toistaiseksi sitä mieltä, että jos kerran kone on olemassa, miksen sitä käyttäisi...


Eräs asia sai minut hieman hämilleni, kun viikonloppuna luin kirjan läpi: Olen aina luullut, että hiiva pitää lisätä kädenlämpöiseen nesteeseen, kuten jauhopussin pullataikinohjeessa konsanaan. Bertinet kuitenkin sanoo tämän olevan hölynpölyä ja ohjeensa mukaisesti hiiva lisätään murustelemalla se jauhojen sekaan. Ihme homma. Aina sitä oppii jotain uutta.

Ao. leivästä tuli ihanaa. Juuri niin hyvää kuin voi kuvitella ensimmäisen oman täydelliseltä maistuvan leivän olevan. Täydellisen rapea pinnalta ja täydellisen sitkoisen pehmeä sisältä. Ihan Bertinetin kansikuvan kaltaista peikonlehden muotoista kaunotarta en saanut aikaiseksi, mutta ehkä joskus toiste!

FOUGASSE-LEIPÄ
(6 kpl)

10g hiivaa (mieluiten tuoretta)
500g hiivaleipäjauhoja
10g suolaa
350g vettä
200g vehnä- tai maissijauhoja pinnalle
  1. Hiero hiiva sormenpäilläsi jauhojen joukkoon.
  2. Lisää suola ja vesi.
  3. Työstä taikina käsin tai koneella.
  4. Anna taikinan levätä noin 1h, kunnes taikinan tilavuus on suunnilleen kaksinkertaistunut.
  5. Esilämmitä uuni 250°C:een.
  6. Jauhota työtaso huolellisesti, irrota taikin astiasta ja siirrä se työtasolle venyttämättä sitä.
  7. Muodosta siitä työpöydälle neliö ja ripottele päälle runsaasti jauhoja.
  8. Leikkaa taikina kahdeksi suorakaiteeksi ja kumpikin pala edelleen kolmeen suorakulmaiseen osaan.
  9. Ota yksi taikinapala ja tee viilto kulmasta kulmaan (ei reunaan asti). Tee sitten pienmpiä viiltoja keskiviillon molemmille puolille. Levitä viillot sormillasi isommiksi aukoiksi.
  10. Nostele leivät varovasti uunipellille ja laita pelti uuniin. Laske lämpötila 230°C:een ja paista leipiä n. 10-12 min.


FIN-ENG:
I've baked my first bread ever! And it turned out perfect.

7 kommenttia:

  1. Hienosti aloitettu leipä-osio, hyvillä Aleksin neuvoilla sekä selkeällä kirjalla !
    Kasvista ei voi erehtyä :D onnistuit oikein hienosti! Terveisin nami-hiiri

    VastaaPoista
  2. on se se hieno tosiaan vaikkei ihan kansikuvalta näytäkään. onnea ekalle leivälle :)

    toi bertinetin hiivan hieronta on musta vähän kumma.. sinne vaan heittää muiden aineiden sekaan koneeseen

    VastaaPoista
  3. Kiitos onnitteluista. Näytti se Bertinetin hiivakikka kuitenkin toimivan. Ehkä sillä on jotain sisäpiiritietoa :)

    VastaaPoista
  4. Onpa hyvän näköinen leipä! Ihan uusi tuttavuus se Bertinet. Mutta ohje vaikuttaa sopivan yksinkertaiselta, ne juureen tehdyt leivän aina vähän pelottaa... Pitäisi ehkä kokeilla tätä joskus.

    VastaaPoista
  5. Tove: En itsekään ollut törmännyt Bertinetiin ennen tätä. Mua kyllä kiehtoo juuren käyttäminen, mutta tätyy ensin opetella ihan tavisleipien tekoa kai...

    VastaaPoista
  6. Sulla on huikee blogi ja vedet kielelle pyöräyttäviä leipäohjeita. Hankein samaisen kirjan myös taannoin kaverini leivoittua kirjasta patonkeja vuodenvaihteessa. Sen jälkeen kirja oli pakko-ostos ja patongeilla aloitin itsekin leipätestit, hyvin onnistui. Todella koukuttavaa hommaa toi leivän tekeminen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänks! Suosittelen myös hankkimaan Helene Johanssonin Leipä-kirjan!!

      Poista