23 helmikuuta, 2010

PAIN FACON BEAUCAIRE -SÄMPYLÄT


Lauantaina uhmattiin hyisevää viimaa ja vietettiin mukava päivä sukulaisten landella. Rannassa meren jäällä lämmittimenä toimi jättimäinen notski, jossa kärvennettiin makkaroita. Ketsuppi jäätyi kertislautaselle ja letunpaisto jouduttiin siirtämään sisätiloihin, mutta muutoin sujui homma talvipakkasessa mallikkaasti.


Nuorin serkuksista on jo 1v 3kk, mutta yksikään yhteiskuva ei ole vielä onnistunut.


Lauantain reippailun jälkeen päätettiin olla menemättä ulos lainkaan sunnuntaina. Sen sijaan aloitin aamun leiposemalla sämpylöitä jälleen Bertinetin ohjeen mukaisesti. Selasin kirjaa eteenpäin ja vastaan tuli Pain façon beaucaire, eli leipä beaucairelaiseen tapaan (Beaucaire ymmärtääkseni sijaitsee jossain päin Ranskan rivieraa). Taikina on valkoinen perustaikina, sama kuin Fougasse-rinkuloissa, mutta nimi tuleekin tietynlaisesta taittelutekniikasta. Tai oikeasti tietysti kuuluisi käyttää jotain paikallisia côte d'azurilaisia jauhoja, mutta hyvin toimi härmän Pirkallakin. Varsinkin kun tuoreen leivän päälle kasasi serranoa, brieta, rucolaa ja uunikuivattuja tomaatteja.

PAIN FACON BEAUCAIRE
(8 sämpylää)

10g hiivaa (mieluiten tuoretta)
500g hiivaleipäjauhoja
10g suolaa
350g vettä
Maissi- tai täysjyväjauhoja pinnalle
Vehnäjauhoja pinnalle
  1. Hiero hiiva sormenpäilläsi jauhojen joukkoon.
  2. Lisää suola ja vesi.
  3. Työstä taikina käsin tai koneella.
  4. Anna taikinan levätä noin 1h, kunnes taikinan tilavuus on suunnilleen kaksinkertaistunut.
  5. Esilämmitä uuni 250°C:een.
  6. Siirrä taikina kevyesti jauhotetulle työtasolle.
  7. Painele se sitten suurinpiirtein suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
  8. Voitele taikinalevy pienellä määrällä vettä ja ripottele päälle maissi- tai täysjyväjauhoja.
  9. Taita taikina pitkittäin, mutta jätä n. 3 cm reuna. Sivele tämä reuna vedellä, taita taikinaan ja yhdistä liitoskohta.
  10. Aseta leivinliina työtasolle ja jauhota se reilusti. Aseta taikina liitospuoli alaspäin leivinliinalle ja jauhota myös taikinan yläpuoli.
  11. Peitä toisella leivinliinalla ja anna kohota 30 minuuttia lämpimässä ja vedottomassa paikassa, kunnes sen tilavuus on suurinpiirtein kaksinkertaistunut.
  12. Leikkaa taikinarulla terävällä sahateräisellä veitsellä n. 3cm paksuisiksi viipaleiksi.
  13. Aseta ne lappeelleen uunipellille ja avaa niitä varovasti niin, että ne muistuttavat hieman munkkirinkuloita, mutta reikä on pienempi ja kapeampi.
  14. Paista uunissa n. 10-12 min, kunnes sämpylät ovat kullanruskeita.





FIN-ENG:
Saturday we spent at my uncle's summer place. Standing on the sea-shore and barbecuing on open fire in -16°C & freezing breeze was however enough of outdoor exercise for one weekend, so after the lovely day we decided to spend the next day just cosy inside. I baked Pain façon beaucaire for breakfast. Another succesful bread out of Bertinet's book!

9 kommenttia:

  1. Tosi hienon näköiset leivät! Ja tosi herkullisen ja kauniin värinen voileipä ekassa kuvassa!

    VastaaPoista
  2. No huh! Cochon, vapise! Millon meidät kutsutaan täytetylle leivälle?
    t. Hanzu

    VastaaPoista
  3. Että on herkullisen näköinen voileipä - nyt tuli nälkä! :-)

    VastaaPoista
  4. täähän on ihan masentavaa kuinka hyvän näköstä saat heti aikaan :)

    VastaaPoista
  5. Yaelian & Tove: Kiitos kommenteista!

    Hanzuli: Jos tänään haluutte tulla ni tarjolla olis reissumiestä ja kipparijuustoo?!

    Aleksi: Ootko tosiaan (superleipurina) tota mieltä? Ihan hullua miten fiiliksissä sitä on kun vetäsee uunista itsetehdyn leivän ulos, joka vielä näyttääkin ihan oikealta leivältä!

    VastaaPoista
  6. Miten nämä sinun leivonnaisesi näyttävät aina niin tavattoman hyviltä...? Osaat kokkaamisen lisäksi ottaa hienoja valokuvia. Pitää varmaan testata tätä leipäohjetta. Kiitos myös neuvoistasi mousseleivoksen muodon saamiseen!

    VastaaPoista
  7. Voi kiitos Marsa kehuista. Aika helppo ohje on, jos ei juuri omaa leivänleipomiskokemusta!

    VastaaPoista
  8. Testasin tätä ja tuli ihan mielettömän hyviä ja kauniin näköisiäkin :D

    VastaaPoista