27 helmikuuta, 2010

TIRAMISU


Tiramisuohje på finska. Hommassa voi oikaista esim. hankkimalla mascarponen ja savoiardi-keksit viereisestä Alepasta tai sitten tehdä misu from scratch, kuten minä tässä tapauksessa. Ao. ohje on varsinaisesti tarkoitettu n. 20x20cm vuokaan, mutta muokkailemalla juttuja voi tehdä esim. yksittäisiä annoksia kuten kuvassa yllä.
Suut makiaks!

TIRAMISU

Zabaglione:

2 keltuaista
3 rkl sokeria
60 ml Marsala-viiniä (tai portviiniä tai kahvia)
1/4 tl vanilja-aromia
1/2 tl hienoksi raastettua sitruunan kuorta
  1. Sekoita ainekset keskenään tasaiseksi seokseksi.
  2. Kuumenna seos vesihauteessa ja keitä koko ajan sekoittaen n. 8 min.
  3. Jäähdytä ensin huoneenlämpöiseksi, sitten väh. 4 h, tai yön yli, jääkaapissa.

Vaniljakreemi:

55g sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
1/2 tl hienoksi raastettua sitruunankuorta
1/2 tl vanilja-aromia
1 keltuainen
175 ml maitoa
  1. Sekoita sokeri, jauhot, sitruunankuori ja vaniljaesanssi keskenään kattilassa.
  2. Keitä seosta miedolla lämmöllä, koko ajan sekoittaen.
  3. Lisää maito vähän kerrallaan edelleen koko ajan sekoittaen.
  4. Noin 12 minuutin jälkeen seoksen tulisi olla tasaista ja paksua.
  5. Jäähdytä ensin huoneenlämpöiseksi, sitten väh. 4 h, tai yön yli, jääkaapissa.

Kermavaahto:

235 ml kermaa
55g sokeria
1/2 tl vanilja-aromia
  1. Vatkaa kerma vaahdoksi sokerin ja vaniljaesanssin kera.

Muut ainekset tiramisuun:

470 ml espressoa (lämpimänä)
(5 ml rommiaromia)
110g sokeria
75g mascarponea
36 savoiardi-keksiä
2 rkl kaakaojauhetta (30g)
  1. Sekoita keskenään espresso, (rommiuute) ja sokeri.
  2. Vatkaa mascarpone pehmeäksi ja tasaiseksi.
  3. Lisää mascarponen sekaan zabaglione ja vaniljakreemi ja sekoita tasaiseksi.
  4. Kääntele myös kermavaahto varovasti joukkoon.

Tiramisun kokoaminen:
  1. Dippaa savoiardi-keksejä yksi kerrallaan espressoon, max sekunti per puoli. (12 keksiä)
  2. Asettele kostutetut keksit vuoan/tarjoiluastian pohjalle.
  3. Levitä kolmasosa kermatyätteestä keksien päälle tasaiseksi kerrokseksi.
  4. Toista kahteen kerrokseen.
  5. Peitä tiramisu huolellisesti ja pidä jääkaapissa yön yli.
  6. Ennen tarjoilua sirottele pinnalle kaakaojauhetta.



Home made mascarpone:

500 ml kermaa (rasvaa 25-36%)
1 rkl sitruunamehua
  1. Kuumenna kermaa vesihauteessa, välillä sekoittaen, kunnes se saavuttaa 88°C lämpötilan. (Jos et omista lämpömittaria, odota kunnes pinnalle alkaa ilmestyä pieniä kuplia. Tähän menee n. 15 min)
  2. Lisää sitruunamehu ja jatka kuumentamista, varovasti sekoitellen, kunnes se hieman saostuu.
  3. Anna seoksen jäähtyä n. 20 min.
  4. Peitä siivilä 4 kerroksella kostutettua juustokangasta ja aseta siivilä kulhon päälle.
  5. Kaada kermaseos siivilään ja kun seos on kunnolla jäähtynyt, peitä siivilä muovilla ja siirrä kulhoineen päivineen kylmään (yön yli tai 24h).
  6. Säilytä juusto kylmässä ja käytä 3-4 päivän kuluessa.



Savoiardi-keksit:

3 keltuaista
3 valkuaista
6 rkl sokeria (75g)
95g jauhoja
3 rkl tomusokeria
  1. Vatkaa valkuaisia, kunnes vaahto muodostaa teräviä huippuja.
  2. Lisää sokeri vähän kerrallaan joukkoon ja jatka vatkaamista kunnes vaahto kovaa ja kiiltävää.
  3. Riko keltuaiset haarukalla ja kaada seos valkuaisvaahdon joukkoon. Kääntele varovasti.
  4. Siivilöi jauhot joukkoon ja kääntele ne varoen seokseen.
  5. Pursota seos leivinpaperille haluamasi kokoisia keksejä varten. Jätä kekseille 2-3 cm väliä.
  6. Sirottele puolet tomusokerista keksien päälle ja odota 5 min.
  7. Sirottele loput sokerit.
  8. Paista 175°C:ssa n. 12-15 min, kunnes keksit ovat kohonneita ja kullanruskeita.
  9. Anna keksien jäähtyä pellillä n. 5 min ja siirrä ne sitten jäähtymään ritilälle.
  10. Säilytä keksit ilmatiiviisti käyttöön asti. (Säilyvät 2-3 viikkoa)

FIN-ENG:
The previous recipe in finnish...

3 kommenttia:

  1. Your Tiramisu is lovely. :) Great job on this challenge!

    VastaaPoista
  2. Thank you Dragon, for your visit & comment!

    VastaaPoista
  3. tuo savoiardikeksiohje tulee kyllä ihan tarpeeseen, joskus harmittaa ettei niitä ole kotona kun pitäisi jotain tehdä... :)

    VastaaPoista