28 maaliskuuta, 2010

DARING BAKERS: ORANGE TIAN


This time I will keep it very short & concise, since I still have to pack a few things and then hurry to the airport.

The 2010 March Daring Baker's challenge was hosted by Jennifer of Chocolate Shavings. She chose Orange Tian as the challenge for this month, a dessert based on a recipe from Alain Ducasse's Cooking School in Paris.


Of (orange) tian I had never heard of, so here is a quote of Jennifer's explanation: The dessert is made of different layers: a pâte sablée with orange marmalade, a flavoured whipped cream topped with fresh orange segments and served with a caramel and orange sauce. You build the dessert upside down and then unmold the dessert so that the bottom layer (the orange segments) becomes the top layer.


I really enjoyed this challenge, most of all because I learned how to cut orange segments!!!
The taste of the dessert was also great. Due to my problems with copy-pasting any text to my blog, plus the time I don't have to re-write the recipe, I'll get back to that later.

Now bye bye, see you in Lapland!!!


ENG-FIN:
Maaliskuun Daring Bakers -haaste oli jälleen uutukainen, Appelsiini tian. Nimi ei avautunut lainkaan, edes kaikkitietävä gastronominen supersanasto ei auttanut asiassa. Homman juju on kuitenkin seuraava: Muropohja, jonka päällä kerros itse tehtyä appelsiinimarmeladia. Liivatteella hyydytetty ja appelsiinimarmeladilla maustettu kermavahto välissä ja päällä tuoreita appelsiinilohkoja, jotka lilluneet yön yli appelsiini-karamellikastikkeessa. Ennen tarjoilua annosten päälle vielä lusikoidaan samaista appelsiini-karamellisoosia. Poikkesin ohjeesta tekemällä yhden ison tortun pienten yksittäisten leivosten sijaan. Nyt kiire kiire kiire on, lentokenttä ja Lapin-loma kutsuu!!!

3 kommenttia:

  1. Your Tian looks delicious. Congratulations on a beautiful and tasty challenge!

    VastaaPoista
  2. Näyttää todella herkulliselta :) Kunnon vitamiinipommi!

    Jos sopii niin lisään sinut sivuilleni niin löydän nätisti takaisin?

    VastaaPoista
  3. LittleRed: Thanks, was a great challenge, I think.

    Ala Meku: Herkullinen ja tosi appelsiininen oli myös maku. Ja tietysti voit lisätä osoitteen sivullesi!

    VastaaPoista