07 maaliskuuta, 2010

KERROSSÄMPYLÄT


Pe-su oli Mikko omalomalla Tahkolla, joten minä pakkasin lapsukaiset autoon ja suuntasin landelle. Halusin lauantain aamiaiselle tuoreita sämpylöitä, mutta koska maalaiskeittiön varusteisiin ei lukeudu vaakaa (eikä Kenwoodia), tein taikinan pikapikaa perjantaina töiden jälkeen, ja nakkasin sen kulhoon ja kainaloon.

Eli taikina kohosi ensin 1,5h auton takapaksissa, sen jälkeen aamuun asti jääkaapissa. Vähän jännitti miten taikina reagoi erikoiseen kohotukseensa, mutta eipä näyttänyt olleensa moksiskaan. Aavistuksen oli jääkaapissa pinta kuivahtanut leivinliinan ja tuorekelmun alla, ei haitannut kuitenkaan menoa.

Samainen taikina siis käytössä kuin parissa aiemmassa leipäkokeilussani ja jälleen muotoilua myöten ohje Bertinetilta.


KERROSSÄMPYLÄT
(n. 10 kpl)

10g hiivaa (mieluiten tuoretta)
500g hiivaleipäjauhoja
10g suolaa
350g vettä
Jauhoja pinnalle
 1. Hiero hiiva sormenpäilläsi jauhojen joukkoon.
 2. Lisää suola ja vesi.
 3. Työstä taikina käsin tai koneella.
 4. Anna taikinan levätä noin 1h, kunnes taikinan tilavuus on suunnilleen kaksinkertaistunut.
 5. Esilämmitä uuni 250°C:een.
 6. Jauhota työtaso tasaisesti ja siirrä taikina sille kaapimen avulla.
 7. Tasoita taikinaa hieman käsilläsi ja kauli se sitten noin 5 mm:n paksuiseksi.
 8. Leikkaa taikina muoteilla pyöreiksi tai neliönmuotoisiksi paloiksi.
 9. Aseta sitten neljä vesitilkalla voideltua palaa päällekkäin sämpyläksi.
 10. Kohota sämpylöitä 45 min.
 11. Siirrä kohotetut sämpylät esilämmitetylle uunipellille ja työnnä uuniin. Laske lämpötila 230°C:een ja paista n. 10-12 min.

FIN-ENG:
My third Bertinet bread. For Saturday's breakfast.

6 kommenttia:

 1. pitkä nosto vaan parantaa leipää.. vaikka ciabattahan tehdään noin

  VastaaPoista
 2. Munkin hyllystä löytyy toi sama kirja ja ajattelin että ootkohan käyttäny ihan tavallista suomalaista hiivaa? Kirjassa muistaakseni puhutaan että se ei välttämättä toimi ja lidlin saksalainen hiiva olis parempi. Ite en oo kokeillu kun ei ole innostanut saksalaisen hiivan käyttö :/

  Annika

  VastaaPoista
 3. aleksi: Kiitos tiedosta! Kerro vielä mitä pitää tehdä ettei taikinan pinta pääse kuivumaan pitkässä kohotuksessa?

  Annika: Ihan sitä perussuomalaista hiivaa olen käyttänyt ja hyvin on näyttänyt hommansa hoitavan. Kirjassa taisi olla tosiaan maininta, että Lidlin hiivaa kandeisi kokeilla. Mutta mun mielestä se oli enempi vinkkinä, koska hiivatkin on erilaisia. Kai :)

  VastaaPoista
 4. aina ne vähän kuivuu jos pitkään nostaa mutta muovin kunnolla päälle laitto auttaa, jääkaapissa nostatus ja jos öljyää astian ja samalla vähän taikinaakin.. mutta ei pieni kuivahtaminen musta oikeen mitään ees haittaa.
  itte laitan sen koneen kulhon päälle kunnolla sellasen hedelmä pussin joita aina kulkeutuu kaupasta liikaa kotiin.

  VastaaPoista
 5. nämä näyttää ihanilta, ajattelin hommata ko. kirjan, mutta luulenpa että minulle riittää sinun innoittamat ohjeet näin alkuun. Itse teen kanssa jääkaappikohotuksella esim. sunnuntaiaamuna sämpylöitä, jotenkin se pyörittely aamusella on ihan jees, mutta taikinan teko alusta asti tuntuu liian työläältä. Nämä sinun sämpylät näyttää upeilta, enemmän kyllä lehtitaikininaleivonnaisilta kuin hiivaleipäjauhosämpylöiltä :) Terv. ingrid

  VastaaPoista
 6. aleksi: Kiitos opelle!

  ingrid: Aamiainen saattaisi venähtää enempi lounaan puolelle, jos aamulla pitäisi alusta alkaen aloittaa taikinan teko. Hyvä keksintö tuo jääkaappikohotus tosiaan!

  VastaaPoista