17 maaliskuuta, 2010

PATONKI


Onneksi toinen juttu sunnuntaina onnistui. Nimittäin eka patonkini. Tai no ei se nyt ihan kuin ranskalaisen boulangerien hyllyltä ollut, mutta ihanaa kuitenkin. Kylään piti tulla joukko hyviä ystäviä brunssille, mutta jouduin kutsun perumaan, koska pari viikkoa piinannut flunssa ei ollut vielä lauantaihin mennessä hellittänyt. Aiotusta patonginleipomis-suunnitelmasta en silti luopunut.

Ohje on yhdistelmä Bertinetia ja Viva ciabatta! -blogin Aleksia. Eli Aleksilta on ohjeen ainesten määrät, mutta koska termistö on hakusessa, eikä Aleksin ohjeen stretch & fold oikein auennut minulle, niin Bertinetin kirjasta lunttasin miten hän neuvoo kohonneen taikinan jatkotyöstettävän valmiiksi patongiksi asti.

PATONKI
(4 normipellin mittaista patonkia)

1. päivä:

200g vettä
200g vehnäjauhoja (tein kyllä hiivaleipäjauhoista)
4g hiivaa
  1. Kaikki vaivataan hyvin sekaisin ja annetaan olla yön yli.

2. päivä:

200g vettä
400g vehnäjauhoja
7g hiivaa
12g suolaa
  1. Eiliseen pohjaan lisätään uudet aineet ja vaivataan kunnon taikinaksi.
  2. Muotoile taikina palloksi ja anna levätä 45-60 min.
  3. Siirrä levännyt taikina jauhotetule työtasolle ja leikkaa taikina neljään osaan. Pyörittele palat pikkupalloiksi ja anna levätä vielä 5 min.
  4. Ota taikinapallo, käännä se pyöreä puoli alaspäin ja litistä se kämmenellä soikion muotoon.
  5. Taita puolet taikinasta takaisin keskiosaan ja paina taite kämmensyrjällä yhteen alaosan kanssa. Taita sitten toinen reuna takaisin keskelle ja paina vastaavasti. (Tällä tavoin taittamalla ja painamalla pitäisi patonkiin saada vahvuutta.)
  6. Taita lopuksi taikina pitkittäin puoliksi ja yhdistä liitos niin, että lopputulos muistuttaa pitkää tukkia. Pyörittele patongit lopulliseen muotoonsa ja pituuteensa, siis uunipellin pituuteen. Toista loppujen taikinapallojen kohdalla.
  7. Aseta patongit uunipellin päällä olevalle leivinliinalle. Tee laskokset patonkien väleihin, jotteivät ne kohotessaan koskettaisi toisiaan. Peitä toisella leivinliinalla ja anna kohota 45-60 min.
  8. Nostele patongit uunipellille ja leikkaa yläpintaan viiltoja.
  9. Paista 230°C n. 10-12 min.


Avokadoa, sitruunapippuria & reekkoja. Kingein yhdistelmä.

FIN-ENG:
The first baguettes I made were not quite like the ones you get in the french boulangeries. But I was pleased with our Sunday breakfast anyway. A minor compensation for the nice Sunday brunch with good friends I had to cancel due to my prolonged flu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti