07 kesäkuuta, 2010

RAPARPERI-MARENKITORTTU


Sunnuntaina vanhemmilleni kerääntyi yksi osa suvusta pienimuotoiseen sukujuhlaan. Parikymmentä henkeä on aika ihanteellinen lukumäärä suita joille leipoa. Ei niin paljoa että kävisi työstä, mutta kuitenkin riittävä määrä, ettei tarvitse käyttää aina sitä pienintä vuokakokoa.

Jääkaapissa lojuneet raparperit pääsivät hyötykäyttöön raparperi-marenkitortun muodossa. Ohje on bongattu SK Gourmet -lehdestä (2/05). Supersuperhyvää.

RAPARPERI-MARENKITORTTU
(halkaisijaltaan n. 25 cm vuokaan)

Pohja:
180g vehnäjauhoja
100g kylmää voita
veitsenkärjellinen suolaa
2 rkl sokeria
1 munankeltuainen
2 rkl kylmää vettä

Täyte:
1 dl Maizenaa
100g hienoa sokeria
1 1/4 dl vettä
5 dl raparperinpaloja (n. 250g)
3 munankeltuaista
30g voita

Marenki:
4 munanvalkuaista
1 tl sitruunamehua
150g hienoa sokeria
  1. Mittaa jauhot ja suola kulhoon ja lisää voi kuutioina. Nypi murumaiseksi seokseksi.
  2. Lisää sokeri ja sekoita haarukalla.
  3. Sekoita keltuainen ja vesi keskenään ja lisää vähitellen taikinaan. Sekoita vaivaamatta, kunnes saat taikinasta pallon.
  4. Kääri taikina kelmuun ja säilytä vähintään tunti kylmässä.
  5. Valmista sillä välin täyte. Mittaa raparperinpalat, sokeri ja 1/4 dl vettä kattilaan ja kypsennä miedolla lämmöllä niin, että raparperi hiukan pehmenee.
  6. Sekoita Maizena ja 1 dl vettä ja suurusta kiisseli.
  7. Siirrä kattila pois liedeltä ja vatkaa keltuaiset joukkoon. Lisää lopuksi voi.
  8. Vuoraa voideltu piirakkavuoka taikinalla ja paista pohjaa 220°C:ssa n. 10 min.
  9. Vaahdota valkuaiset, sitruunamehu ja sokeri kovaksi ja kiiltäväksi vaahdoksi. (Lisää sokeri vähitellen ja vatkaa kunnes kiteet ovat sulaneet.)
  10. Lisää täyte pohjan päälle ja koristele marengilla.
  11. Paista 180°C:ssa kymmenisen minuuttia, kunnes marenki saa hiukan väriä.

FIN-ENG:
My father's side of the clan had a small get-together on Sunday at my parent's. Among some other things, I baked a rhubarb tart with meringue topping.

2 kommenttia:

  1. Taidanpa tehdä tätä juhannukseksi, ihana ja juhlava resepti. Kaikki marenkipäällysteiset piirakat tuovat minulle mieleen lapsuuden, sillä mummillani oli tapana tehdä sellaisia. Taloudellista myös toi munien käyttö; keltuaiset pohjaan, valkuaiset marenkiin!

    VastaaPoista
  2. Zucchini: Jos on marenkifani, kuten minä, suosittelen ehdottomasti!

    VastaaPoista