11 kesäkuuta, 2010

SUKLAA-MUSTAHERUKKAMOUSSEKAKKU


Teinpäs viime sunnuntaille muutakin makeaa kuin sitä raparperi-marenkiunelmaa. Suklaa-mustaherukkamoussekakun. Done it before, mutta kun se on vaan niin hyvää.


SUKLAA-MUSTAHERUKKAMOUSSEKAKKU
22cm vuokaan

Brownie-pohja:
100 g tummaa suklaata
85 g voita
1 dl sokeria
2 kananmunaa
0,85 dl vehnäjauhoja
  1. Sulata suklaa ja voi kattilassa miedolla lämmöllä.
  2. Kaada sula suklaa-voiseos sokerin päälle ja sekoita tasaiseksi.
  3. Jäähdytä kädenlämpöiseksi.
  4. Lisää kananmunat yksitellen ja kokoajan sekoittaen.
  5. Lisää jauhot.
  6. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan.
  7. Paista 185°C noin 30 min. Anna jäähtyä hyvin.
  8. Laita jäähtynyt pohja takaisin irtoreunavuokaan ja vuoraa reunat leivinpaperisuikaleella (tai muovisilla kakkureunuksilla). Valmista moussetäyte.
Mustaherukkamousse:
300g mustaherukoita
3 liivatetta
n. 1 dl tomusokeria
3 dl kermaa
  1. Paseeraa marjat metallisiivilän läpi. (Melbaa pitäisi syntyä reilut 2 dl.)
  2. Mausta melba tomusokerilla makusi mukaan.
  3. Kuumenna 2 rkl melbaa ja sulata kylmässä vedessä pehmenneet liivatteet kuumaan nesteeseen.
  4. Lisää liivateseos ohuena nauhana melban joukkoon koko ajan sekoittaen.
  5. Vaahdota kerma.
  6. Lisää kermavaahto melbaan varovasti käännellen.
  7. Kaada täyte brownie-pohjan päälle ja laita pakastimeen jähmettymään.
Kiille:
1,5 dl mustaherukkamehutiivistettä
2 liivatetta
  1. Kuumenna noin puolet mehusta ja ja sulata kylmässä vedessä pehmenneet liivatteet kuumaan nesteeseen.
  2. Sekoita loppu mehun kanssa ja anna seoksen jäähtyä hieman.
  3. Kaada jäähtynyt mehuseos jähmettyneen (jäätyneen) moussetäytteen päälle ja laita kakku takaisin pakkaseen.
  4. Ota kakku sulamaan ennen tarjoilua ja koristele haluamallasi tavalla. HUOM! Poista reunakalvo/leivinpaperisuikale kakun ympäriltä kun kakku on vielä jäinen. Näin saat siistit reunat kakkuun.


FIN-ENG:
The rhubarb tart wasn't gonna be enough of sweet stuff on last weekend get-together, so I also made a chocolate brownie & blackcurrant mousse cake.

33 kommenttia:

  1. Näyttää ihanalta, pitääkin kokeilla jo vaikka viikonloppuna :)

    VastaaPoista
  2. Said it before, mutta tämä on kyllä niin hyvän näköinen, ja todella todella kaunis!

    VastaaPoista
  3. Mahtavan näköinen! :-) Ja siistit koristelutkin.

    VastaaPoista
  4. minsdesign: Ton voi muuten siis pakastinta apuna käyttäen tehdä osissa ja jakaa hommaa eri päiville halutessa.

    Tove: Sanoo hän jonka kakut ovat aina täydellisen näköisiä!!

    Sanna: Kiitos sullekin kehuista!

    VastaaPoista
  5. ompa nätti! onko toi makaroonin hattu tossa päällä?

    VastaaPoista
  6. Hei
    Voiko kakun pakastaa vaikka siinä on liivatetta kiilteessä? Pitää kysyä, etten tee väärin:)

    VastaaPoista
  7. voi jösses miten kaunis! minäpä pistän leipoen tämän sunnuntaiksi. kiitos taas reseptistä (jo etukäteen).

    VastaaPoista
  8. Kiitos vinkistä! :) kokeilin ja hyvää oli, sopivasti kirpeyttä vastapainona suklaapohjalle. Kiitos ohjeesta jälleen kerran! :)

    VastaaPoista
  9. Merituuli: Voi kiitti ja hauskaa leipomista!!
    minsdesign: Kiva kuulla että maistuu muillekin!

    VastaaPoista
  10. täytyy vielä kysyä miksi pakkaseen? miksei jääkaappi riitä, kuten olen tottunut muiden vastaavahkojen kohdalla?

    VastaaPoista
  11. Merituuli: Reunasta tulloo kokemukseni mukaan siistimpi, kun irrottaa reunakalvon tms. jäisestä moussesta ja kiilteestä.

    VastaaPoista
  12. ahaa! kiitos. pohja on jo valmis, kiva kun kommentoit näin nopsaan. laitan siis pakkaseen minäkin. kuinkas kauan ennen tarjoiluhetkeä sitten otit kakun sulamaan?

    VastaaPoista
  13. Ko. kakun kiilteen tein tarjoilupvän aamuna yön pakkasessa viettäneeseen kakkuun ja sitten vielä jäädytin senkin. Sitten kuorin reunat, koristelin ja siirsin jääkaapin puolelle sulailemaan. Iltapäivällä oli ennen tarjoilua vielä tovin huoneenlämmössä.
    Eli kyllä sulamiseen kannattaa tunteja varata, veikkaisin n.kuutta tuntia ja paras siis antaa sulaa rauhasssa jääkaapissa. Ennen tarjoilua kuitenkin ajoissa huoneenlämpöön, jotta pohja pehmenee.

    VastaaPoista
  14. Vau mikä kakku ja ihana blogi! Saanko lisätä sinut listalleni? :)

    VastaaPoista
  15. Selja: Kiitti kehuista ja toki voit lisätä!

    VastaaPoista
  16. Upea kakku. Menee ehdottomasti kokeiluun.

    VastaaPoista
  17. Voi hyvän tähen, että tämä o herrrrrrkulllllisen näköne, tämän mää testaan ens viikolla lakkiaistarjoiluihin!!!! Tuo sun ohoje o 22cm vuokaan, mulla o toine vuoka 24 ja toine 26, jos teen kolominkertasena tuon, ni riittäsköhä??? Pittää olla korkeutta, littana ei oo yhtä hyvän näköne... kestäsköhä pakastimesa iliman kiillettä tiistaista perjantaihi, sitte kiille ja takas pakkaseen ja sieltä pois lauvantai-aamuna, ku kahelta alakaa juhulat, mitä luulet???

    VastaaPoista
  18. Anne-64: Jos kolminkertaistat ohjeen ja jaat noihin kahteen vuokaasi, tulee kakusta tosiaan pikkaisen korkeampi kuin omastani. Ilman kiillettä kestää pakkasessa tosi hyvin. Itse olen aina työntänyt kiilteen laittamisenkin jälkeen takaisin pakastimeen ja nätti on tullut. (Joku kyllä kommentoi joskus että pakastus pilaisi kiilteen.) Ja kannattaa silloin la-aamuna siirtää ensin jääkaappiin, jotta sulamisprosessi on rauhallinen!

    VastaaPoista
  19. Kiitos Jonna nopiasta vastauksesta, kyllä sun kakusa o sopivasti korkeutta, jote taitaa se kolominkertane olla liikaa, yritän tehä 2,5 kertasena, ni voi olla kohillaan!

    Katotaan, mitä tästä tullee :)) en oo nuita hyydykekakkuja harrastanu, siksi vähä hirvittää.

    VastaaPoista
  20. Anne-64: Kannattaa käyttää reunakalvoa (voi käyttää myös piirtoheitinkalvoa) tai edes leivinpaperia. Auttaa tekamään siistit reunat!

    VastaaPoista
  21. Hei Jonna. Olen tehnyt 2 kertaa tätä kakkua, ja se on todella hyvää.
    Kuitenkin toisella kerralla kiilteseen tuli kuohaa mehusta, joka jäi kakun pintaa ikävän näköisenä, epäilen että neste oli liian kuuma kakun päälle kaadettaessa ?! Onko itselläsi samanlaisia kokemuksia kiilteen teosta.
    Nyt olen tekemässä samaista kakkua ystävän häihin, jotka on sadonkorjuu teemalla.

    ps. Kokeilevaa keittiötä. valkosuklaasta tehtynä kakun pohja ei toiminut, ei ollut hyvää
    Kakkun täyte oli kuitenkin hyvää myös punaherkukoista tehtynä, seuraavaksi voisi kokeilla puolukoita vaikka tai pihlajanmarjoja...hmmm

    VastaaPoista
  22. Moikka Anonyymi! Mulla ei kyllä ole ollut kiilteen kanssa ongelmaa, mutta kannattaa kyllä hieman antaa sen jäähtyä ennen kakun päälle kippaamista. Toivottavasti auttaa ja onnistuu hääkakku hyvin! Olen itse tehnyt pohjaa myös valkosuklaisena (ainakin täällä: http://jauhotsuussa.blogspot.com/2009/06/mansikka-valkosuklaakakku.html ja täällä: http://jauhotsuussa.blogspot.com/2009/06/mansikka-raparperikakku.html) ja oon kyllä siitä tykännyt. Marjoja on tyätteessä tosiaan helppo vaihtaa, sokerimäärää varmaan kannattaa tarkistella aina marjan mukaan sopivaksi!

    VastaaPoista
  23. Anonyymi kiittää vastauksesta,
    Ongelma selvitetty, neste oli ehdottomasti liian kuumaa kun kaadoin sen kakun päälle, täyte alkoi ikäänkuin sulaa. Ensi kerralla jäähdyttelen hyvin. Taidan kuitenkin tehdä koe kakun ennen häitä, ettei vaan pääse käymään samoin. :)

    VastaaPoista
  24. Hei millaista tuo kerman pitää olla? Kuohukermaa, kermaa vai kermavaahtoa? Teen kakun ja haluaisin varmistaa asian :)

    Ihan huippu blogi... paljon ihania ideoita ja oon saanut paljon enemmän itsevarmuutta kakkujen tekijänä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Phantom kehuista, superkiva kuulla että blogista löytyy inspistä!!

      Kermana voit käyttää mitä vaan, mitä tykkäät käyttää: Kuohukermaa, vispikermaa, Flora vispiä tai vastaavaa kasvirasva"kermaa". Ohjeessa kerma vaahdotetaan ja sitten vaahto käännellään varovasti marjamelba-liivateseoksen joukkoon.

      Poista
  25. Hei, nam! Ajattelin kokeilla karpaloilla.. Vuorataanko pohjaa varten kakkuvuoka siis kokonaisella leivinpaperilla, vai leikataanko siitä pyöreä pohjalle ja kaistale reunoille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä, ehkä karpaloiden kanssa tarvitaan hieman lisää makeutusta? Riippuen vuoasta: Jos käytät pinnoitettua vuokaa, et pohjan paistamiseen tarvitse välttämättä lainkaan leivinpaperia. Itse käytän leivinpaperia, niin tulee vähempi tiskiä ;)

      Poista
  26. Onko kakku pakko laittaa pakastimeen jähmettymään vai riittääkö jääkaappi? Kaunis kakku ja muutenkin hieno blogi sinulla. Ihania kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Riittää jääkaappikin. Tykkään vaan että tulee siistimmät reunat pakkasessa (kun kuorii reunakalvot kakun ollessa vielä jäässä).

      Poista
  27. voiko käyttää pakaste mustaherukoita vai pitäisikö olla tuoreita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin voi käyttää pakastettujakin!

      Poista