06 heinäkuuta, 2010

DALLASPULLAT


Dallaspullien aloittaessa maailmanvalloitustaan joskus yli 10 vuotta sitten, jäin koukkuun välittömästi. Dallaspulla oli salarakkaani monta vuotta. Paras valmisherkku mitä tiesin: Överimakea täyte, hieman liian iso, parhaimmillaan vähän alipaistettuna. Kunnes söin yhden liikaa ja raja tuli vastaan. Kyllästyin totaalisesti.

Pari vuotta olin kuivilla, kunnes jokin aika sitten maistoin. Tutulla tavalla hyvää, mutta liekö aikuistumisesta johtuvaa, ei koukuttavan hyvää. Nyt kuitenkin siis päätin kokeilla dallaspullan tekoa itse. Reseptejä täytettä varten on netti pullollaan, fiilispohjalta vedin näillä suhteilla. Lopputulos ei täysin autenttinen, mutta yllättävän lähellä. Eli hyvää, muttei koukuttavan hyvää.

DALLASPULLAT

1/2 pullataikinaa

Täyte:
200g vaniljarahkaa
100g huoneenlämpöistä voita
2 rkl sokeria
0,5 dl vaniljakreemijauhetta
 1. Sekoita täytteen ainekset huolellisesti yhteen ja vatkaa pari minuuttia sähkövatkaimella tms.
 2. Kaulitse pullataikina levyksi ja levitä täyte levylle.
 3. Rullaa, leikkaa, kohota, voitele munalla ja paista 200°C:ssa kunnes pullat ovat kullanruskeita.

Dallaspullafaktaa googlettaessani törmäsin seuraavaan pätkään, joka on kai käännetty Hesarin Nytissä vuosia sitten ilmestyneestä tietoruudusta, jossa selvitettiin miksi dallaspullan nimi itseasiassa edes on dallaspulla:
Who invented the Dallas? A dallaspulla there, a texaspulla here. They have taken over cafés, R-kioskis and service stations. Soon you won't find any other kind of pulla in Finland!
Who is responsible for this? We asked Fazer Bakery Head of Product Development Sampsa Haarasilta. "The Pullas were invented by our product developer Tapani Mäkäräinen."
Does he wear a stetson and boots? "No, at least not at work."

FIN-ENG:
The super popular finnish vanilla quark filled bun, dallaspulla, doesn't have anything to do with Dallas.

7 kommenttia:

 1. Dallas-pilla paras lämpöisenä ja reilulla täytteellä ;)

  Itselläkin on ollut joidenkin ruokien kanssa sama kohtalon tarina :) Rakkaus siirtynyt vain toiseen ja sitten tultu aina hetkeksi takaisin...

  VastaaPoista
 2. Meku: Näinhän se menee, mutta jotenkin dallaspullien kohdalla tuli se raja ihan oikeasti vastaan...

  VastaaPoista
 3. mä en vaan pidä yhtään siitä antipullataikinasta jota fasulla käytetään kaikkiin pulliin, ihme kuivaa jauhoista puristetta. mutta hyvälle ne tuoksuu tuoreena ja pinta vähän palaneena on hyvää.

  VastaaPoista
 4. aleksi: se ei ookkaan pullataikinaa vaan dallaspullataikinaa.

  VastaaPoista
 5. Tutustumassa mielenkiintoiseen blogiin :) Tuli mieleen, että kokeile laittaa näiden pullien päälle ennen paistamista ylimääräisen kokkare täytettä. Fazerin raakapakasteissa on ja se varmaan tois noi pullat vielä lähemmäksi oikeaa makua. Olen itsekkin joskus ollut koukussa näihin, kunnes aloin mydä näitä. Nyt ei tarvitse ku haistaa pullaa ja se on siinä :)

  VastaaPoista
 6. Anonyymi: Kiitti vinkistä. Toi vois tosiaan jeesata. Se täyte kun tuntuu häviävän sinne pullan uumeniin.

  VastaaPoista
 7. tai sitten tekee vaan tavallisia pullia ja siihen laittaa "silmäksi" ison kasan sitä täytettä <3

  VastaaPoista