28 heinäkuuta, 2010

DARING BAKERS: SWISS SWIRL ICE CREAM CAKE


The July 2010 Daring Bakers’ challenge was hosted by Sunita of Sunita’s world – life and food. Sunita challenged everyone to make an ice-cream filled Swiss roll that’s then used to make a bombe with hot fudge. Her recipe is based on an ice cream cake recipe from Taste of Home.


After a hot day full of all sorts of watersports, we had a nice summer dinner with friends.


The outcome of my Daring Bakers challenge for July was served as dessert. I halved the recipe and added some strawberries to the filling of the swiss roll but otherwise I followed the recipe. The recipe with great pictures can be found in its entirety here, in Sunita's blog.


I found the flavors worked great together and the little strawberry pieces brought the freshness that I think otherwise would have lacked. However, something I did manage to mess up with the chocolate ice cream (the bottom layer), as it melted way before the other layers. The consistency was weird.


ENG-FIN:
Heinäkuun DB-haaste oli tehdä charlottetyyppinen jälkkäri, jossa kääretortulla vuorattu kulho täytettiin kahdella eri itsetehdyllä jädellä sekä fudgesoosilla. Tein reseptistä puolikkaan version, koska syöjiä ei olisi riittänyt yli 16 desin kermapläjäykselle, joten kakku jäi hieman matalahkoksi ja ei niin näyttäväksi. Jokin meni vikaan pohjakerroksen suklaajäätelön kanssa, koska se suli ensimmäisenä kuten kuvasta näkyy. Maut olivat kuitenkin kohdallaan ja kääretorttutäytteeseen lissämäni mansikkapalat raikastivat juuri sopivasti.

4 kommenttia:

  1. I saw your swiss swirl bombe in the DK forum and was blown away! The strawberries in the filling in the swiss roll really enhance it's beauty. Fnatastic job and love the fun summer photos!

    VastaaPoista
  2. Your rolls are so perfect. I used the same filling, but my rolls came out too thin...

    VastaaPoista
  3. Lisa & Renata: Thanks for stopping by & leaving your comments!

    Lada: Toiset ihmiset kuulevat paremmin suun kautta.

    VastaaPoista