17 elokuuta, 2010

HYVÄÄ RUOKAHALUA


En varmaan ole ainoa, jonka hyllystä löytyy keittokirjoja, joita harvemmin tulee selailtua, saatika että joskus olisi kirjan resepteistä jonkin toteuttanut. Hyvää ruokahalua -nimisen kirjan, vuodelta 1955, olen saanut isoäidiltäni lahjaksi 8 vuotiaana. Tuossa iässä Mikki Hiiren keittokirja ja Mummo Ankan unelmaherkut olivat kuitenkin kovempi sana, joten vuosikaudet kirja pölyyntyi ei-niin-suosittujen keittokirjojen osastolla.


Jokunen vuosi sitten muuton yhteydessä törmäsin kirjaan, pläräsin sitä ja sain hyvät naurut. Otsikot, tekstit ja tietysti ohjeet myös ovat vähän samanhenkisiä kuin 50-luvun oppaat hyvälle aviovaimolle, tyyliin: Ole hilpeä ja mielenkiintoinen. Hänen tylsä päivänsä voi tarvita piristystä ja yksi sinun velvollisuuksistasi on piristää häntä.


Ohjeissa huvittavinta on minä-muotoinen kirjoitusasu. "Valkuaisten joukkoon, joita en vatkaa, sekoitan jauhetun mantelin, pähkinät ja sokerin sekä vähän kanelia." "Paistan kakun hyvässä uuninlämmössä n. 15-20 min."


Ehkä jonain päivänä toteutan jonkun kirjan jälkkäriohjeista. Kuten Vadelmapyramidi, Konsulin torttu tai Tanskalainen raparperikeitto.
Tai sitten en.


FIN-ENG:
The cookbook from the fifties makes me laugh everytime!

1 kommentti: