24 elokuuta, 2010

PITKÄÄNKOHOTETTU TÄYSJYVÄLEIPÄ


Hehkutin männäkeväänä FST:llä pyörinyttä ohjelmaa nimeltä Camilla Plum ja leipurin niksit. Ohjelma oli ihana, mutta leivänleipomiseni on jotenkin jämähtänyt Bertinetin kirjan tiimoille, joten nyt vasta kokeilin ko. daamin leipäohjetta ohjelmasta. Ekaa kertaa elämässäni ostin ja käytin myös spelttiä ja täytyy myöntää että paras leipä tähän astisista syntyi! Ohjelmassa leivän nimi oli pitkäänkohotettu täysjyväleipä, joten sillä sitten mennään.

PITKÄÄNKOHOTETTU TÄYSJYVÄLEIPÄ
(2 leipää)

750 g vettä (alkuperäisessä ohjeessa 7-8 dl)
5 g hiivaa
1 tl hunajaa
2 rkl suolaa
500g grahamjauhoja
500g täysjyväspelttiä
3 rkl tahinia
(voita voiteluun)
  1. Liuota hiiva veteen.
  2. Lisää muut ainekset ja vaivaa taikinaksi.
  3. Täytä voideltu (tai paperoitu) leipävuoka puolilleen ja kohota kylmässä yön yli.
  4. Paista 200 asteessa n. 45 minuuttia. Leipä on kypsä, kun sen pohjaa koputtaessa kuuluu ontto ääni.

FIN-ENG:
I baked my best bread so far. The recipe is from Camilla Plum, a danish tv baker.

8 kommenttia:

  1. Näyttää ja kuullostaa oikeinkin hyvältä. Menee kokeiluun.

    VastaaPoista
  2. Ja ennen kaikkea maistuu hyvältä myös!

    VastaaPoista
  3. Kylläpä on hyvän näköistä leipää. Mitä toi tahini on? Entä onko se olennainen osa leivän makua et voisko sitä ilmankin tehdä?

    VastaaPoista
  4. A-K: Tahini on tahna joka on tehty seesaminsiemenistä ja jota käytetään mm. hummuksessa plus muissa Lähi-idän ruoissa. Varmaan onnistuu leipä ilmankin tahinia, mutta toisaalta 3 rkl tuo varmasti oman osansa leivän makuun.

    VastaaPoista
  5. Ihanaa leipää, hyvin onnistui. Olen lisäksi onnistunut ohjeillasi patongin teossa ensimmäistä kertaa. Vielä kun uskaltautuisin hapanjuurien tekoon :)

    VastaaPoista
  6. Anonyymi: Mahtavaa! Juuri vaan porisemaan!!

    VastaaPoista
  7. Tuo tahini on hauska lisä tuohon leipää! Minusta yön yli kohotetut leivät ovat ihan parhautta.

    Ihana blogi sinulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kira! Isäsi joskus kertoikin et sulla on myös blogi ja että tykkäät eritysesti leivänleipomisesta!!

      Poista