22 syyskuuta, 2010

SKÅNELAINEN OMENATORTTU


Lisää kotimaisista omenoista! Ko. skånelaisen omenatortun ohje on samaisesta Välimäen kirjasta kuin edellinen tatin-ohjekin. Kirjassa muuten luki sivuhuomautuksena, että "chez dominiquen snobipoikien" mielestä paras omenalajike tatiniin on omenoiden rolls royce, ranskalainen pink lady. (Hans itse kuulemma mieluummin käyttää kotimaisia lajikkeita.)

Kyseisen pink ladyn löysin elämääni viime vuonna ja rakastuin välittömästi. Olen omenoiden suurkuluttaja, mutta vanhan kestosuosikkini, granny smithien, taso on viime vuosien aikana laskenut. Ne eivät ole enää lähes koskaan makeita ja mehukkaita. Siispä olin aivan innoissani pink ladyyn tutustuttuani. Stokkan hedelmäosastolla joku täti pakotti minut ostamaan pink ladyja, koska hän oli huolissaan siitä, että Stokka lopettaa kyseisten, hänen perheensä suosikkiomppujen ostamisen, jos niitä kukaan ei osta. (Kiitos täti!)

Mutta torttu on siis valmistettu kotimaisista omenoista, kuten tähän vuodenaikaan kuuluukin. Siitä mikä lajike on kyseessä, ei ole minulla harmainta aavistustakaan. Ei se esteettisin jälkiruoka, mutta omenatorttuna piristävän erilainen. Vaatii vaniljajäden tai -soosin saidille.


SKÅNELAINEN OMENATORTTU

250g raastettua maustelimppua (käytin Maalahden limppua, joka ei kyllä kovin mausteista ole)
150g voita
0,5 dl sokeria
3 rkl fariinisokeria
2 omenaa kuutioina (käytin 140g kuutioitua omppua)
1 rkl kanelia
2-3 dl omenahilloa (käytin tätä täällä)
(tarjoiluun vaniljajädeä/vaniljasoosia)
  1. Raasta limppu.
  2. Sulata voi pannulla ja lisää sokerit, omenapalat ja leipäraaste.
  3. Mausta kanelilla ja karamellisoi jatkuvasti käännellen kauniin ruskeaksi.
  4. Kokoa omenamassa ja omenahillo kerroksittain vuokaan.
  5. Paista 175°C:ssa n. 15 min.
  6. Tarjoile hieman jäähtyneen vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

FIN-ENG:
The apple tart of the Swedish province Skåne is probably not the most esthetic dessert, but a tasty one.

4 kommenttia:

  1. Aika jännä ohje mutta kuulostaa kyllä herkulliselta.

    VastaaPoista
  2. Yaelian: Herkullista se kyllä olikin. Makuun kyllä varmaan vaikuttaa tosi paljon sekä leipä että hillo mitä käyttää.

    VastaaPoista
  3. Sain Skånesta ohjeen ja yhdistelin sieltä saatua ja sinun ohjettasi.Raastoin omenat(3isoa Antonovkaa) ja paistoin yhdessä leipämurun kanssa.Koska omenasoseeni on hyvin makeaa(hillosokerilla tehty), en lisännyt seokseen ollenkaan sokeria. Skånelaiset lisäävät voilastuja n.70g vielä kakun päälle ennen paistamista. Paistolämpötila 200 astetta puolen tunnin ajan. Maalahden limppu antaa herkullisen maun!Kokeilin ruisleipääkin.Ei hyvä.

    VastaaPoista
  4. LL: Noilla extra voilastuilla ei voi mennä metsään :)

    VastaaPoista