16 syyskuuta, 2010

TARTE TATIN


Landella ollaan isyyslomaa viettämässä. Ulkona sataa ja tulee pirusti, sisällä palaa takka ja on ihanaa. Lapset eivät jostain syystä tykkää lämpimistä omenajälkkäreistä, mutta jääpähän meille vanhemmille enempi. Tarte tatin -ohje on Hans Välimäen Koti keittiössä -kirjasta.

TARTE TATIN
(omalle pannulle mahtui vain puolikas ohjeellinen)

750g omenoita kuorittuna je leikattuna lohkoihin
80g voita
2 dl sokeria
1 levy hyvää voitaikinaa (pakastimesta löytyi torttutaikinalevyjä, joista käytin yht. 2,5)
  1. Levitä voikuutiot uuninkestävän valurautapannun pohjalle ja ripota puolet sokerista päälle. Asettele omenalohkot pannulle ja ripottele loput sokerit päälle.
  2. Kauli voitaikina tarvittaessa levyksi ja nosta omenoiden päälle. Taita taikinan reunat omenoiden ja pannun väliin. Laita pannu kuumalle levylle. Nosta se pois, kun taikinan reunan alta alkaa tulla karamellin väristä "kastiketta" (eli sulanutta sokeria, voita ja omenamehua).
  3. Siirrä pannu 200°C uuniin ja paista kunnes voitaikina on kullanväristä.
  4. Aseta lautanen tai tarjoiluastia pannun päälle ja kumoa piirakka ylösalaisin lautaselle.





FIN-ENG:
Mikko is a couple of weeks on paternity leave, so the whole family is having an autumn holiday at the summerhouse. Outside it's rainy and windy, inside you can eat tarte tatin by the fireplace. I'm lovin' it. 

5 kommenttia:

  1. Helou! Jonkinlaisessa hormoonimyrskyssä taidat olla kun jaksat näitä väsätä :) Mulla ei ole tuollaista liedeltä uuniin sopivaa pataa joten tämä jää tekemättä, vaikka olen hulluna omenoihin ja voitaikinaan. Ja kaappeihin ei kerta kaikkiaan mahdu uutta pannua tai kattilaa. Mukavaa mökki/isyyslomaa!! Terv ingrid

    VastaaPoista
  2. Aika mukava blogi sulla ja kivoja kuvia! Itselläkin on kotona 2kk tyttö ja ihmettelijöitä riittää kun leivoskelen menemään ja meillä on siis vasta yks muksu! :) Raskausaikana innostuin itsekin leipomaan ja sen myötä tuli myös blogin pitäminen.

    VastaaPoista
  3. Ingrid: Kiitos! Puuta täytyy varmaan koputtaa, mutta ainakin tähän asti on vauva ollut huomattavasti helpompi tapaus kuin isosiskonsa vastasyntyneenä, joten aikaa ja voimia on riittänyt muuhunkin.
    Voit muuten myös paistaa omput ensin pannulla ja kipata ne sitten uunivuokaan, johon virität voitaikinan päälle ennen uuniin laittoa.

    Suhmura: Kiitos visiitistä ja kommentista. Kyllä sitä on mielestäni vähemmän aikaa leipomiseen & co. duunissa ollessa. Se on sitten eri asia, kuinka paljon JAKSAA lasten kanssa kotona ollessa :)

    VastaaPoista
  4. en ole ikinä tehnyt tai edes kai syönyt tollasta mutta tykkään sanoa tarte tatinin.. taartä täään..

    tämä oli tällanen hyvä lapsellinen kommentti verrattuna noihin toisiin

    VastaaPoista
  5. aleksi: Huomen meet ostaa le pom e la pat ja väsäät yn tarttatäänin. Lapselliset kommentit on elämän suola!!

    VastaaPoista