03 marraskuuta, 2010

BRUNKANIN PITKÄLEIPÄ


Juurien alettua poreilemaan, pääsi grahamjuuri ekana tositoimiin. Hiukkasen oli vaikea päättää minkä leivän ottaisin uutukaisesta kirjastani ekana tarkempaan syyniin. Päädyin Brunkanin pitkäleipään. Leivästä tuli ihan järjettömän hyvää. Top kolmoseen. Hihkuin onnesta.

Jos ei kyökistäsi löydy riittävän miehekästä yleiskonetta taikinan vaivaamiseen ja aiot hoitaa homman käsipelillä, suosittelen huomattavasti pienentämään ohjeen määrää. Tein omani ao. mitoilla ja taikina ja siitä syntyneet kaksi leipää olivat valtavia.

BRUNKANIN PITKÄLEIPÄ

2 (tosi) isoa leipää

600g vettä
1125g vehnäjauhoja
375g grahamhapanjuurta
20g hiivaa
150g tummaa muscovadoa
35g hunajaa
30g merisuolaa

1. päivä:
  1. Sekoita kaikki ainekset ja vaivaa taikinaa yleiskoneella 15 min (käsin vähintään tuplana).
  2. Siirrä taikina öljyttyyn astiaan, peitä ja anna levätä 30 min.
  3. Taita taikinan toinen reuna varovasti keskelle ja sen jälkeen toinen reuna ensimmäisen päälle.
  4. Käännä kolminkerroin taiteltu taikina taitospuolet alaspäin.
  5. Nosta jääkaappiin ja kohota yön yli.
2. päivä:
  1. Esilämmitä uuni ja pelti 250°C:een.
  2. Kumoa taikina jauhotetulle työtasolle ja leikkaa se terävällä veitsellä pituussuunnassa kahtia.
  3. Käännä taikinapalat leivinpaperille jauhopuoli ylöspäin.
  4. Nosta leipä uuniin ja laske uunin lämpötila 175°C:een.
  5. Paista n. 35 min ja jäähdytä ritilällä.

FIN-ENG:
First I tried the wholemeal starter, when baking this huge and probably one of the most delicious breads ever.

3 kommenttia:

  1. Ei voi sanoin selittää miten herkulliselta tää näyttää - taitaa olla vaivan arvoinen todellakin!

    VastaaPoista
  2. Ent-tu: Toi omituinen jauhoton läikkä syntyi kun ilmakupla poksahti. Sisäinen kauneus ratkaisee :)

    VastaaPoista
  3. Täällä saa taas paljon inspiraatiota leivontaan, ainoo vaan kun toi perspiraatio puuttuu multa täysin, eli en saa kyllä mitään aikaiseksi :)

    Terv. ingrid

    VastaaPoista