19 marraskuuta, 2010

DURUMLEIPÄ


Viime kuussa vuosia täyttäessäni kolahti postista paketti Saksanmaalta. Lahjaksi sain kaksi erikokoista leivänkohotuskoria. Korissa leipä saa nätin muodon ja bonuksena hienon kuvioinnin. Samanlaisia rottinkikoreja myy stadissa ainakin Kokkipuoti ja Eiring.Durumleivän ohje on vaihteeksi Johanssonin Leipä-kirjasta. Kirjassa ko. leipää mainostetaan kirjan helpoimmaksi leiväksi. Ja sitä se todella on. Aineet sekaisin, tehokas vaivaus, kunnon kohotus. Ja uunista tulee ulos ihan mahtava välimerihenkinen leipä.


DURUMLEIPÄ
2 leipää

500g vettä
15g hiivaa
600g vehnäjauhoja
150g durumvehnäjauhoja
20g merisuolaa
 1. Sekoita kaikki ainekset ja vaivaa yleiskoneella 20 min, käsin vaivatessa vähintään tupla-aika.
 2. Siirrä öljyttyyn kulhoon ja anna kohota 2 tuntia tai jääkaapissa yön yli.
 3. Muotoile taikinasta kaksi pyöreää pullaa ja kohota leivinliinan alla 1-1,5h. (Tai durumjauhotetuissa kohotuskoreissa saumakohta alaspäin.)
 4. Esilämmitä uuni ja pelti 250°C:een.
 5. Nosta leipä/leivät uuniin ja laske lämpötila 200°C:een.
 6. Paista leipiä n. 30 min ja jäähdytä ritilällä.

FIN-GER:
Vielen vielen Dank, Kati, für die Körbe! Jetzt kann ich endlich gutaussehende Brote backen!!!

6 kommenttia:

 1. Voi miten sieviä! Tyhmä kysymys: paistetaanko ne koreissan, vai kumotaanko varovasti pellille korista? Jauhotitko vielä uunista tulon jälkeen vai olivatko ne valmiiksi noin mahtavan näköisiä?

  VastaaPoista
 2. Tundra: Älä nyt, tyhmiä kysymyksiä ei ookkaan!
  Nimim. Ekan kerran korin nähdessäni mietin ihan samaa :)
  Kori jauhotetaan ensin ja sitten taikinapulla kohotetaan korissa. Korista sitten kipataan varovaisesti pellille ja paistumaan.

  VastaaPoista
 3. Tässäpä helpon oloinen ohje, mutta minullakin yksi ehkä tyhmä kysymys -hiivan grammamäärä on niin pieni, joten onko kysymys kuivahiivasta? Täytyy ehdottomasti hankkia tuollainen kori!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppo on todella! Ja ihan tuorehiivasta on kyse, tuo määrä kyllä riittää.

   Poista
 4. Minä olen tehnyt samalla ohjeella ja täytyy sanoa että koko kyseinen kirja on ihan huippu! Itse käytin kohotuskoreina ihan perusleipäkoreja vuorattuna jauhotetulla leivinliinalla (täytyy olla sellaisia joista saa helposti kipattua leivät). Mutta saako udella että mistä tilasit kohotuskorit? Olen suunnitellut tilaavani moisia, mutta jos tilaa useamman esim. Eiringiltä, yhteishinta on aika suolainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiringiltä omanikin ovat, mutta hain ne ihan paikan päältä!

   Poista