03 marraskuuta, 2010

JUURIKASVUA


Nyt on sitten jääkaapissa jälleen vähemmän tyhjää hyllytilaa. Viimeisin meni kelles muulle kuin vehnähapanjuurelle, ruishapanjuurelle ja grahamhapanjuurelle. Olen siis ottanut seuraavan askeleen leivänleipomisessa. Tässä ohjeet Heléne Johanssonin mukaan. On varmaan muitakin tumpeloita kuin minä, jotka eivät ole oikein hiffanneet mistä juuressa on kyse. Tämä jeesaa.

Vehnähapanjuuri:
120g vehnäjauhoja
120g vettä

Ruishapanjuuri:
60g hienoja ruisjauhoja
120g vettä

Grahamhapanjuuri:
60g grahamjauhoja
120g vettä

1. päivän aamu
Sekoita jauhot ja vesi, peitä kulho ja anna seistä huoneenlämmössä.

1. päivän ilta
Ruoki juurta 60 grammalla vettä ja 60 grammalla jauhoja. Sekoita, peitä ja anna seistä huoneenlämmössä.

2. päivän aamu
Ruoki jälleen 60g+60g yhdistelmällä. Sekoita & peitä. Mikäli juuri on jo lähtenyt käymään, siirrä jääkaappiin. Mikäli ei, lisää esim. 1 tl hunajaa ja jätä vielä huoneenlämpöön.

3. päivän aamu
Ruoki 60g+60g, sekoita, peitä, jääkaapita.

4. päivä
Valmis. Work it baby. Do your thang. Jos säästät juuren, pidä se jääkaapissa ja ruoki pari kertaa viikossa. Koostumukseltaan sen tulisi olla jähmeää.


FIN-ENG:
I took the next step. I've got three different starters in the fridge. Some serious bread baking on its way!

6 kommenttia:

 1. tollaset on ohjeet on hyviä mutta olen huomannut ettei se välttämttä olekaan valmis sillon neljäntenä päivän vaan vaikka vasta parin viikonpäästä. juuren kanssa onkin hankalinta musta toi kun sitä pitää osata kattoa että millon se toimii.. ja se on sekavaa kun joka kirjassao n erilaiset juuret että voiko toisen kirjan ohjeita käyttää jos juuri on tehtytoisella kirjalla..

  VastaaPoista
 2. Ehkä just tosta syystä toi Johansson käyttää omassa leipomossaan (ja kirjan ohjeissa myös) juuren lisäksi myös hiivaa ja sanoo ettei se tee kenestäkään huonompaa leipuria, vaan parantaa tasalaatusuutta. Must se kuulostaa ihan hyvältä.

  Täytyy varmaan leipoa muutamia vuosia, tai vuosikymmeniä, ennen ku osaa tulkita juurta täydellisesti.

  VastaaPoista
 3. Jan Hedh sanoo juuri toiste päin :) ja moni muukin. mustakin se menee vähän niin että jos se leipä on juurella nostettu niin se pitäis olla juurella nostettu eikä juurella maustettu. muutenkin pidempää elossa olleesta juuresta saa enemmän makua.

  leipomossahan se on vielä helpompaa kun juurta käytettään kokoajan ja sen lämmön voi pitää tasasena.. omakin tuolla jääkaapissa taitaa olla vähän henkihieverissä mutta kai se taas nousee eloon kun sitä jokusen päivän ruokkii :)

  VastaaPoista
 4. Joo kyllä mä ton sun ja Hedhin&co. kannan allekirjotan, mut meinasin et sallin ittelleni lisähiivan käytön ainakin nyt supernoviisi vaiheessa. Kehitys kehittyy. Kai tälläkin saralla :)

  VastaaPoista
 5. Mistä tietää, että juuri on lähtenyt käymään?

  nimim. Ensimmäistä kertaa kokeilen

  VastaaPoista
 6. Pasi: Hajusta, mausta ja ulkonäöstä sen parhaiten huomaa. Jos et ollut tätä vielä kahlannut läpi, kannattaa ehkä kahlata: http://jauhotsuussa.blogspot.com/2011/04/hapanjuuri.html

  VastaaPoista