08 joulukuuta, 2010

BANAANIKINUSKI-SUKLAALEIVOS


"Tää on yks parhaista mitä oot ikinä tehny" oli kommentti jonka sain ainakin kolmesta eri suusta, jotka itsenäisyyspäivän pöydässä olivat tätä leivosta haukanneet. Ja täytyy myöntää, maistui se kyllä eri hyvältä. Paakkelsin esikuva löytyy Cannelle & Vanille -blogista, jossa se on nimeltään, lyhyesti ja ytimekkäästi, Chocolate Mousse, Salted Caramel Ganache, Peanut and Banana Caramel Tart. Muuntelin reseptiä kyllä aika lailla, oma versio alla.


Tein leivokset muffinssipellin koloihin, koska en omista hienoja metallirinkuloita. Eli vaikka ovat aika heviä kamaa, oli leivoksen koko tarpeeksi pieni lohipastramin, poronkärtsärin ja juustojen jälkeenkin. Snadi mut stydi.

BANAANIKINUSKI-SUKLAALEIVOS
16 kpl

Pohja:
70g kylmää voita
75g sokeria
1 kananmuna
150g jauhoja
25g kaakaojauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
  1. Sekoita voi ja sokeri.
  2. Lisää muna ja sekoita tasaiseksi.
  3. Sekoita yhteen kuivat aineet ja lisää taikinaan.
  4. Muovaa taikina palloksi ja paina litteäksi. Kääri kelmuun ja laita kylmään pariksi tunniksi.
  5. Kauli taikina parin millin paksuiseksi ja ota sopivan kokoisella pyöreällä muotilla taikinasta rinkuloita.
  6. Vuoraa muffinssivuoan koloset taikinalla ja pistä vielä kylmään tunniksi.
  7. Ennen paistamista pistele pohjia pari kertaa haarukalla.
  8. Paista 175°C n.10 min ja jäähdytä pohjat.
Täyte 1: Banaani-kinuski
100g kinuskikastiketta (kaupan tai tee itse)
100g kypsää banaania
25g suolapähkinöitä
  1. Muussaa banaani ja yhdistä kinuskiin.
  2. Mortteloi tai muuten hakkaa suolapähkinät pieneksi (ei jauhoksi, vaan muruiksi).
  3. Levitä jäähtyneille pohjille reilu teelusikallinen banaani-kinuskia.
  4. Ripottele päälle suolapähkinöitä.
Täyte 2: Suklaaganache
40g tummaa suklaata
40g maitosuklaata
100g kermaa
25g voita
  1. Kuumenna kerma, älä kiehauta kuitenkaan.
  2. Lisää joukkoon palastellut suklaat ja sulettua sekoita tasaiseksi. Lisää voi.
  3. Anna seoksen jäähtyä kunnolla. (Annoin ganachen ensin jäähtyä huoneenlämpöön, sitten pidin vielä tovin jääkaapissä.)
  4. Jäähdyttyä lusikoi ganachea peittämään banaani-kinuskikerros ja siirrä leivokset taas odottelemaan kylmään.
Täyte 3: Suklaamousse
1 keltuainen
30g sokerilientä (eli keitä vettä ja sokrua 50/50-suhteessa kunnes sokeri liennut veteen)
50g tummaa suklaata
100g kermaa
  1. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa ja anna jäähtyä.
  2. Vatkaa keltuaista ja sokerilientä vesihauteessa kunnes seos on vaahtoavaa ja kevyttä, n. 3-4 min.
  3. Siirrä pois vesihauteesta ja jatka vatkaamista kunnes seos on jäähtynyt.
  4. Lisää sulatettu ja jäähtynyt suklaa ja sekoita huolella.
  5. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele varovaisesti joukkoon.
  6. Pursota tai levitä mousse leivoksille.
  7. Koristele kaakaojauheella, suolapähkinämuruilla ja suklaalla halutessasi.
  8. Laita kylmään ja ota n. 20 min ennen tarjoilua huoneenlämpöön.

Allin mielestä piirtäminen oli kivempaa ku Linnan juhlat


FIN-ENG:
Finland's Independence Day was last Monday and for our dinner over at my parent's I made these super tasty tarts from the Cannelle & Vanille blog.

9 kommenttia:

  1. Mieletön (kalori/herkku)pommi! Printtasin jo reseptin, nyt vain kun löytyisi aikaa kokeilla.

    VastaaPoista
  2. On kyllä niin herkullisen näköinen! Banaani, kinuski, suklaata ja sitten vielä pähkinöitä... Olisit voinut lähettää muutaman leivoksen tännekin. :-)

    VastaaPoista
  3. Slurps, ei voi näyttää enää paremmalta :)

    VastaaPoista
  4. aikamoinen kyllä :)
    tällaset vähän "hienostuneemmat" jutut puuttuu aikalailla suomalaisista blogeita jostain syystä.

    ganacheen muuten voi kuuluu sekottaa vasta sen jälkeen kun siellä on jo suklaa.

    VastaaPoista
  5. Laura: Joo muutama kalori näistä kyllä kertyy :) Kylmässä nämä muuten säilyvät kyllä ihan hyvin, eli kaikkea ei tartte tehdä yhtenä päivänä.

    Tove: Banaani-snickers :)

    Aleksi: Ja eivät vaan blogeista. Ihan kauheasti ei kotimaisissa ruokakirjoissakaan törmää täntyyppisiin. Ton ganachen mä oikeestaan tiesinkin, mut käänsin ohjeen ittelleni pieleen, kun alkuperäisessä oli salted caramel ganache, jossa siis karamelllia varten eka kuumennettiin voi&kerma. Moka nyt korjattu, tänks!

    Kiitos kommenteista myös Annika & hönttä!

    VastaaPoista
  6. Ooh, kuulostaa aivan mielettömän hyvältä! Pitääpi laittaa testattavien listalle :-) Näyttävät myös hienoilta.

    VastaaPoista
  7. Voiskohan tätä tehä piirakka muodossa? Eli jos tekis yhen ison piiraan pienien sijaan? Oisko mitat samat? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti vois, ja kaiken järjen mukaan pitäisi samoilla mitoillakin pärjätä, tietysti vuoan koosta riippuen.

      Poista