10 joulukuuta, 2010

HAPAN RUISLEIPÄ


Ei meillä pelkkää vaaleeta leipää syödä. Mutta leivänleipomisharrastuksen myötä on voin kulutus perheessä kyllä kasvanut. Uunituore leipä + voi = ♥


HAPAN RUISLEIPÄ
(3 tai 4 leipää)

Vaihe 1, esitaikina:
5g hiivaa
150g vettä
50g ruishapanjuurta
200g hienoja ruisjauhoja
  1. Liota hiiva veteen ja sekoita joukkoon hapanjuuri ja jauhot.
  2. Vaivaa taikinaa koneella 10 min tai käsin tupla-aika.
  3. Siirrä taikina öljyttyyn kulhoon, peitä kelmulla ja laita yöksi jääkaappiin (tai huoneenlämpöön 4 tunniksi).
Vaihe 2:
esitaikina vaiheesta 1
600g vettä
375g ruishapanjuurta
375g hienoja ruisjauhoja
500g vehnäjauhoja
25g vaaleaa siirappia
30g merisuolaa
  1. Sekoita esitaikina ja muut ainekset.
  2. Vaivaa taikinaa 15 min koneella tai tuplasti kauemmin käsin.
  3. Kippaa taikina pöydälle ja annalevätä 30 min.
  4. Muotoile taikinasta 3 tai 4 pyöreää pullaa ja kohota n. 2 tuntia huoneenlämmössä tai jääkaapissa yön yli.
  5. Esilämmitä uuni 250°C:een.
  6. Nosta leivät uuniin ja laske lämpö 200°C:een ja paista n. 35 min.
  7. Jäähdytä ritilällä.

FIN-ENG:
Since I started baking bread, the amount of butter used in our family has increased. The combination of butter and fresh and still warm bread is just unbeatable.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti