15 joulukuuta, 2010

TOMAATTI-VALKOSIPULI-BASILIKALEIPÄ


Eilen illalla tuli kauhea morkkis, kun tajusin tyystin unohtaneeni rakkaan ensimmäisen leipäkirjani, Richard Bertinetin Leipää monella tavalla, jonnekin kirjapinon pohjille. Ja kaiken lisäksi on seuraava leipäopus jo matkalla. (Jan Hedhin Mestarileipurin leipäkirja on alessa Suomalaisen Kirjakaupan nettikaupassa!) Jottei Bertinetillä tule paha mieli, tässä ohje tuosta kirjasta.


TOMAATTI-VALKOSIPULI-BASILIKALEIPÄ
(3 pikkuleipää)

Täytteet:
250g pikkutomaatteja
suolaa, mustapippuria, timjamia, rosmariinia, sokeria
20 valkosipulin kynttä
5 rkl oliiviöljyä
25g voita
1 tl sokeria
tuoretta basilikaa
  1. Halkaise tomaatit ja aseta uunivuokaan kuoripuoli alaspäin.
  2. Ripottele päälle suolaa, mustapippuria, timjamia, rosmariinia ja hienoa sokeria.
  3. Kuivata tomaatteja 100 asteisessa uunissa 2-3 h, riippuen tomaattien koosta.
  4. Kuumenna pannulla öljy, voi ja sokeri. Kun voi on sulanut, kaada seos valkosipulinkynsien päälle uunivuokaan.
  5. Paista 180°C:ssa n. 20-25 min, kunnes valkosipuli on karamellisoitunut ja täysin pehmentynyt.
  6. Anna valkosipulien jäähtyä liemessään ja nosta jäähtyneet kynnet talouspaperille.
Taikina:
500g hiivaleipäjauhoja
20g mannasuurimoita
15g hiivaa
10g suolaa (laitoin vähän enempi)
50g oliiviöljyä
350g vettä
  1. Sekoita kaikki ainekset ja vaivaa koneella 15 min.
  2. Kohota liinan alla 2 tuntia.
  3. Kippaa kohonnut taikina vehnä- tai maissijauhotetulle työtasolle tahmea pinta ylöspäin.
  4. Ripottele taikinalle hieman jauhoa ja painele se varovaisesti noin 25x35 cm suorakaiteeksi. Työntele hellävaroen niin, että samalla teet pieniä painanteita.
  5. Harjaa ylimääräiset jauhot pois taikinan päältä. Levitä tomaatit tasaisesti ja painele ne sitten hellävaraisesti taikinaan.
  6. Tee samoin valkosipulien ja basilikanlehtien kanssa.
  7. Taita ensin suorakaiteen oikeanpuoleinen kolmannes keskustaa kohti. Sitten vasen.
  8. Painele taikinaa varovasti sormenpäilläsi, jotta ainekset sekoittuvat siihen paremmin. Työnnä reunat siististi alle joka puolelta.
  9. Leikkaa taikina kolmeksi yhtä suureksi palaksi. Sulje keksimmäisen palan toinen avonainen reuna taikinalla.
  10. Aseta palat pellille leikkuupuoli ylöspäin.
  11. Peitä liinalla ja anna levätä 30 min.
  12. Esilämmitä uuni 250°C:een, nosta leivät esilämmitettyyn uuniin ja laske lämpötila 220°C:een. Paista 20-25 min, kunnes leivät ovat kullanruskeita.
  13. Jäähdytä ritillällä ja voitele oliiviöljyllä niiden vielä ollessa lämpimiä.



Hiphei, kohta kaveri kylään ja illalla keikalle!!!



FIN-ENG:
For a change I baked a bread from Richard Bertinet's book. Soon a friend is coming over to eat it and later we are gonna see Cody at Club YK.

3 kommenttia:

  1. Näyttää ja kuulostaa ihan uskomattoman hyvältä... Tulipa vesi kielelle.

    VastaaPoista
  2. en tiiän pitääkö kehua biisiä vai leipää, kumpikin toimii tosi hyvin.
    cody muuten kävi täätä keikallakin tossa keskiviikkona.

    VastaaPoista
  3. aleksi: juuripa tuonne keikalle menosta inspiroituneena linkkasin tuon biisin. leipä oli yhtä hyvää kuin biisikin. ja keikka se vasta hyvä olikin!

    VastaaPoista