25 huhtikuuta, 2010

VALKOSUKLAA-LIMEPANNACOTTA


Viime viikon synttärisankaria juhlistettiin vielä viikonloppunakin, kun Mikon vanhemmat siippoineen tulivat sunnuntaipäivälliselle. Menumme oli aasialaishenkinen ja jälkkäriksi tein muutamien viikkojen takaisen Hesarin ruokatorstaiohjeen mukaisesti limellä maustettua valkosuklaapannacottaa. Hyvää jälkkäristä tuli, mutta valkosuklainen överimakeus vaati kipeästi rinnalleen raikkautta sitrushedelmäsalaatista. Lohkoin verigreippiä ja appelsiinia ja marinoin niitä tovin vanilja-sokeriliemessä. Ja tyttöjen mielestä pannacotta oli yhtä hyvää kuin Jacky Makupala!


VALKOSUKLAA-LIMEPANNACOTTA
(4:lle)

2 dl kuohukermaa
2 dl maitoa
1 limen raastettu kuori
100g valkosuklaata
2 rkl ruokokidesokeria
2 kaffirlimetinlehteä
1,5 liivatelehteä
(1 rkl limemehua, oma lisäys)
  1. Kiehauta kerma, maito, raastettu kuori, sokeri ja kaffirlimetin lehdet (sekä limemehu).
  2. Ota kattila levyltä ja laita kansi tai kelmu päälle. Anna maustua 30 min.
  3. Kiehauta kerma-maitoseos uudelleen ja lisää kylmässä vedessä pehmenneet liivatteet seokseen.
  4. Siivilöi seos kuumana astiaan, jossa on palasteltu valkosuklaa.
  5. Sekoita kunnes suklaa on sulanut.
  6. Kaada seos laseihin tai pieniin kulhoihin. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 4 h.


FIN-ENG:
We had invited Mikko's parents for Sunday supper to celebrate his birthday. The dessert of our Asian influenced menu was a lime and white chocolate pannacotta served with a citrus fruit salad.

23 huhtikuuta, 2010

MIKKO 40V.


Rakkaan aviomieheni jo kuukausia sitten esittämä toive oli, ettei mitään juhlia saa järkätä, kun 40v. pamahtaa tauluun. Ilmoitin kuitenkin järjestäväni jonkun sortin illallisen. Ei juhlia. Ja koska itse satun pitämään yllätysten järkkäämisesta, päätin järjestää illallisen ulkomailla. Koska kyseessä kuitenkin oli vain parin yön pikavisiitti, päädyin varaamaan lennot Tukholmaan. Yöpymiset Söderissä oli sovittu ja monta iltaa pähkin koneen ääressä, mihin lukuisista ihanista ravintoloista tekisin pöytävaraukset.

Hemmetin Eyjafjallajökull päätti kuitenkin sotkea koko homman, joten tuhkapilven läpi Stokikseen ei sitten lähdettykään, vaan äkkiä piti kehitellä plan B. Lapset olivat joka tapauksessa muualla hoidossa ja töistäkin olin hoitanut vapaata, joten pidimme lomaa 1,5 vuorokautta kotoa käsin.

 
Aamiainen sänkyyn, tietty.

Suklaakakkua duuniin mukaan

Töiden jälkeen oli tarkoitus uusia Mikon garderobia, mutta vähän jäi saldo laihaksi. Stokis olisi tarjonnut tähän hommaan pikkuisen paremmat puitteet. Jotain kuitenkin onneksi löytyi ja Stokkan f8:n samppanjabaarikin käytiin testaamassa. Illallinen nautiskeltiin kestosuosikissamme Ravintola Kuurnassa.


Kakkospäivänä nukuttiin pitkään ja aamiainen nautittiin telkkarin ääressä edellisen illan Mad Meniä katsellessa. Sitten lähdettiin ulkomaille, eli Vantaalle Flamingoon, jossa ekat pari tuntia vierähti hieronnoissa ja jalkahoidoissa. Väliin lunssi ja sitten vielä päiväleffaan. Vaikka Flamingo paikkana olikin aika kammottava, oli ihanaa olla sisätiloissa koko päivä kun ulkona satoi räntää ja vettä.

Vaikkei Tukholmaan päästykään, oli mielettömän ihana miniloma kotona. Onnea keski-ikäinen murupää!


FIN-ENG: My husband turned 40 and I had planned a two night trip over to Stockholm as a surprise. However, the damn volcano got to surprise us first, so the flights were of course cancelled. We ended up having a 1,5 day mini vacation at home, while kids were away. Cosy breakfast, shopping, dinner at one of our favourites, Restaurant Kuurna. On the second day spa treatments and movies.



18 huhtikuuta, 2010

MUSTIKKAMUFFINSSIT & MUUTA


Lauantaina olin ulkona ja ulkona. Ensin päivällä lasten kanssa hytisemässä aurinkoisen näköisessä, mutta superkylmässä ilmassa ja illalla duunin pikkujouluissa, joita hieman myöhässä vietettiin.

Aamupäivällä leivoin evääksi mustikkamuffinsseja Glorian ruoka & viini -lehden uusimman numeron ohjeella. Aika jees, ainakin uunituoreena.


MUSTIKKAMUFFINSSIT
(12-14 kpl)

200g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2tl leivinjauhetta
2 1/2 dl pakastemustikoita
  1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri.
  2. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan sekoittaen.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muidne aineiden joukkoon.
  4. Lopuksi sekoita nopeasti pakastemustikat taikinaan.
  5. Jaa taikina paperiiin muffinssivuokiin.
  6. Paista 200°C:ssa n. 15-20 min.

Illalla olikin sitten vähän toisenlaiset eväät ensin keilaillessa


ja sen jälkeen ihanassa ihanassa Farangissa. Rapea possu, I love you.


FIN-ENG:
My Saturday was all about going out. First going out with the kids and having some blueberry muffins in the (cold & windy) sunshine. Then later in the evening the belated christmas party of my work place. Bowling and a superb 8-course dinner at restaurant Farang.

11 huhtikuuta, 2010

RAKU YA (& SALUTORGET)


Siskoni täyttivät pääsiäisenä 20+ ja 30+ ja perinteenä perheessämme on ollut mennä syntymäpäiviemme tienoolla jengillä syömään. Tällä kertaa sankarit päättivät varata pöydän Etelärannan japanilaisesta Raku Ya:sta. Itse en ko. ravintelissa ollut vielä koskaan käynyt ja muutenkaan ei ole vähään aikaan tullut käytyä ulkona syömässä iltaisin, joten odotukset olivat suht korkeat.


Tilattiin listalta vähän sitä sun tätä hyvältä kuulostavaa. Ideana on että annokset ovat yhteisiä ja että niitä kiikutetaan pöytään sitä mukaa kun ne valmistuvat. Ruoat tulivat kuitenkin aika lailla kaikki kerralla pöytään, joten ruokailu oli vähän turhan hätäisesti ohi, kun normaaleja taukoja eri ruokalajien väleihin ei tullut. Tästä viisastuneena päätimme ensi kerralla toimia niin, että tilaamme ensin jotain, sitten jotain lisää. Ja ehkä sitten vielä vähän jotain. Tarjoilija olisi tietysti voinut jo etukäteen valottaa tästä mahdollisuudesta, eikä vasta laskun maksun yhteydessä.


Ruoka oli kuitenkin erinomaista, vaikkakin osittain vähän turhan tyyristä. Mutta kai se Etelärannan vuokra täytyy jollain kattaa. Kovin yllättäjä oli korealainen mausteinen kaalisalaatti. Ao. kuvassa etualalla.



Jälkiruokalista kahdella vaihtoehdollaan ei kuitenkaan voittanut meitä puolellensa, joten vedimme kengät takaisin jalkoihin ja suuntasimme jälkiruoka, kahvi & digestiivi -osastolle Kauppatorin yli ravintola Salutorgetin baariin.


Suklaafondantini valui oikeaoppisesti pitkin lautasta ensimmäisen haarukanpiston jälkeen ja kirsikkajäden kanssa tarjottuna täydensi loistavasti onnistuneen ravintolaillan.


Onnee vielä siskot ja pus urpo kuvassa keskellä! Ja thanks ä+i!!!


FIN-ENG:
Both my sisters are born on the same day and our family tradition is to go out to a restaurant chosen by the birthday girl (me in autumn) or girls (them in spring). On Saturday we went to the japanese Raku Ya restaurant. The food was excellent and the whole evening terrific. The desserts + coffee + digestives we had at restaurant Salutorget's bar.

APRIKOOSI-KAURALEIPÄ


Loman jälkeinen viikko on ollut taas kerran aika kiireinen. Viikonloppu onneksi lopulta koitti ja ehdin jotain jopa leipomaan. Bertinetin kirja kouraan ja uusi leipäkokeilu kehiin. Mielettömän ihanaa tuli.


APRIKOOSI-KAURALEIPÄ
(2 leipää)

300g kokojyvävehnäjauhoja
200g hiivaleipäjauhoja
10g hiivaa
12 g suolaa (alkup. ohjeessa 10g)
385g vettä
150g kuivattuja aprikooseja pieninä paloina
40g kaurahiutaleita
  1. Hiero hiiva sormenpäilläsi jauhojen joukkoon.
  2. Lisää suola ja vesi.
  3. Työstä taikina käsin tai koneella. Lisää aprikoosit työstämisen loppuvaiheessa taikinan joukkoon.
  4. Anna taikinan levätä noin 1h, kunnes taikinan tilavuus on suunnilleen kaksinkertaistunut.
  5. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle työtasolle kaapimen avulla. Jaa taikina kahteen osaan, muovaa taikinapalat palloiksi ja anna levätä leivinliinan alla 10 min.
  6. Muovaa pallot soikeiksi leiviksi, sivele leipien ylä- ja sivupinnat vedellä ja taputtele kaurahiutaleet tasaisesti leipien pinnalle.
  7. Tee terävällä veitsellä muutama viisto viilto leipien pinnalle ja anna leipien sitten kohota noin 1h.
  8. Esilämmitä uuni 250°C:een.
  9. Siirrä kohotetut leivät esilämmitetylle uunipellille ja työnnä uuniin. Laske lämpötila 220°C:een ja paista n. 20-25 min.

FIN-ENG:
The first week after Easter holiday was pretty hectic. On Saturday I finally had time to bake something. I made an apricot and oat bread form Bertinet's book.

02 huhtikuuta, 2010

SITRUUNA-CUPCAKES


Lapissa ollaan ja loma jo puolessa välissä. Vaikkei kelit olekaan olleet parhaimmasta päästä, on silti päästy tekemään esim. tätä:


Ja näitä:

Ihan järjettömän hyviä sitruuna-cupcakeja

Ohje Homemade By Holman -blogista, vapaasti suomennettuna ja aavistuksen muuteltuna.

SITRUUNA-CUPCAKES
12 kpl

3,5 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
55g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
55g maustamatonta tuorejuustoa
2,5 dl sokeria
3 munaa
1 dl sitruunamehua
1 dl piimää
1 raastettu (luomu)sitruunan kuori
  1. Hiero sitruunan kuoriraaste sormin sekaisin sokerin kanssa.
  2. Lisää voi ja tuorejuusto ja vatkaa kunnes kuohkeaa (n. 2-3 min).
  3. Lisää munat yksitellen, kokoajan sekoittaen.
  4. Lisää jauhot ja piimä vuorotellen osissa.
  5. Sekoita joukkoon sitruunamehu.
  6. Paista 175°C:ssa n. 20 min (Huom. koska taikina on todella löysää, suosittelen vakavasti muffinssipannun käyttämistä, jotta eivät levähdä pitkiin peltiä.)
Kuorrutus:
55g voita huoneenlämpöisenä
115g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl sitruunamehua
5 dl tomusokeria
1 tl raastettua (luomu)sitruunan kuorta
  1. Vatkaa yhteen voi, tuorejuusto ja sitruunamehu, noin 3 minuutin ajan.
  2. Lisää tomusokeri erissä ja sekoita joukkoon.
  3. Lopuksi lisää sitruunan kuoriraaste. (Vasta tehty kuorrute on löysää, eli jos haluat pursottaa, laita kuorrute ennen käyttöä kylmään jähmettymään.)

Alkuperäisessä ohjeessa kaiverrettiin paistettuihin kakkusiin pieni kolo ja täytettiin itse tehdyllä lemon curdilla. Kemijärvi yllätti kaupan hyllystä löytyneellä lime curdilla, jota laitoin nokareen jokaiseen koloseen. Ensi kerralla jättäisin kuitenkin pois, tuntui jotenkin turhalta.

Mutta nyt, kone kiinni ja lomaa jatkamaan. Ihanaa pääsiäistä, zau!


FIN-ENG:
Although the weather has not been as good as we hoped for, our vacation in Lapland has been perfect so far. Yesterday I baked some incredibly delicious lemon cupcakes. The recipe is adapted from the Homemade by Holman blog. Happy Easter!!!