08 tammikuuta, 2011

HAMPURILAISSÄMPYLÄT


Jotta blogistani eivät kaikki enemmän leipomisesta kiinnostuneet lukijat kaikkoa, on hyvä vissiin välillä leipoakin jotain. Kutsuimme pari kaveria loppiaispurilaiselle ja ekaa kertaa tein hampurilaissämpylät itse.


Kotiburgerit ovat ihania, mutta ongelmana on aina ollut sämpylävalinta. Joko ostaa niitä kaupan lähes vuoden säilyviä kammotuksia, mutta jotka kuitenkin ovat loppujen lopuksi aika lähellä mäkkärin vastaavia. Tai sitten tekee "terveysburgerin" ja laittaa täytteet jonkin tavissämpylän väliin, jolloin kuitenkin aito hampurilaisfiilis on aika kaukana.


Hampparisämpylöiden ohje on hodarisämpyläohje Johanssonin Leipä-kirjasta. Sämpylöistä tuli meidän makuun täydellisiä. Molemmat, rakenne ja maku, osuivat täysin nappiin. Ainoa kehitystä vaativa homma on muoto. Tarttis saada aikaiseksi halkaisijaltaan hieman isompia ja samalla aavistuksen litteämpiä sämpyläisiä. Mahtuisi väliin isompi piffi.

HAMPURILAISSÄMPYLÄT
20-25 kpl

500g täysmaitoa
75g hiivaa
750g vehnäjauhoja
50g huoneenlämpöistä voita

15g merisuolaa
(seesaminsiemeniä)
  1. Sekoita kaikki ainekset ja vaivaa koneella 10 min tai käsin tupla-aika.
  2. Anna taikinan levätä kulhossa 30 min.
  3. Jaa taikina osiin ja pyörittele paloista sämpylät.
  4. Doppaa sämpylät seesaminsiemeniin ja laita ne leivinpaperilla peitetylle pellille.
  5. Kohota sämpylät kaksinkertaiseksi huoneen lämmössä, noin 1,5h.
  6. Paista 225°C:ssa n. 10 min.
  7. (Heti kun sämpylät ovat hieman jäähtyneet, pakasta ne, joita et aio käyttää.)


Jälkkärinä oli hieman epämääräisen näköinen kakku, mutta siitä lisää toiste.


FIN-ENG:
For the first time we had homemade hamburger buns. Now I never have to buy them again.

8 kommenttia:

  1. Voi nam, todella hyvän näköisiä! Kiitos myös tuosta ohjeesta, nyt ei ole enää syytä olla tekemättä noita itse ;)

    VastaaPoista
  2. Olen tehnyt hampurilaissämpylöitä kaaviloimalla taikinan sopivan paksuiseksi ja painamalla sopivankokoisella rengasmuotilla sämpylöitä -reunasta tulee samalla tavalla suora kuin hampurilaispaikoissa ja päällysosa kohoaa kupumaiseksi. Samalla taktiikalla, mutta ohuemmaksi kaaviloiden syntyvät myös paahtosämpylät, jotka voi paiston jälkeen halkaista, pakastaa ja heittää sitten jäisinä leivänpaahtimeen.

    Arbuusi

    VastaaPoista
  3. Onpa tosi hyvän näköisiä! Pitääpä testata joskus!

    VastaaPoista
  4. Meguli: Kandee kyllä, nää pesi kaupan sämpylät 6-0.

    Arbuusi: Loistavaa, kiitos neuvoista!!!

    Marsa: Ja ensi kerralla vielä paremman näköisiä noilla Arbuusin ohjeilla!

    VastaaPoista
  5. Hei!
    Oliko käyttämäsi maito kädenlämpöistä vai jääkaappikylmää?

    VastaaPoista
  6. Kiitos tästä ohjeesta, oli ihan mielettömän hyviä ja rakenne enemmän kuin hyvä!!! Linkitän blogiini sinun ohjeesi, jos ei haittaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että tykkäsit ja linkitä vaan!

      Poista