13 tammikuuta, 2011

KEHNOT TRYFFELIT


Allin kummisetä teki Ranskasta pikaisen Suomi-visiitin viime viikonloppuna ja onneksi ennätti meille syömään lauantaina. Muuten olisi jääneet supersuperhyvät häränhännät tekemättä ja syömättä. Mutta jos pääruoka oli napakymppi, samaa ei voi valitettavasti sanoa jälkkäristäni.

Koska söimme myös juustoja, olin kelannut tehdä vain jotain petit four -henkistä kahvin kanssa. Ja koska tänä vuonna, tai siis viime vuonna, jouluna en ehtinyt tehdä kertaakaan minkäänmoisia tryffeleitä, päädyin tryffeleitä tekemään. Voi miksi?!

Ensinnäkin tein piparkakkutryffeleitä, inspiroituneena Hesarin kuukausiliitteen Peppi Aralehdon väsäämistä vastaavista. Eli massaan meni suklaan lisäksi kanelia, inkivääriä ja neilikkaa ja valmiit palaset kieriteltiin piparimuruissa. Pipariks meni. Niistä tuli karvaita ja ei ollenkaan hyviä. Ainoastaan Allille ja Elsalle ne maistuivat. Mikä on sinänsä erikoista, koska likat ovat siis 3 ja 4 vee.


Seuraavaksi tein mariannetryffeleitä, joita olen tehnyt joka joulu varmaan ainakin viimeiset seitsemän vuotta. Olin kuitenkin unohtanut ostaa maitosuklaata, jota olisi tarvittu puolet suklaamäärästä. Kaapista löytyi jämät Fazerin (aika kammottavaa) joulusuklaata, jota käytin. Eli muuten pallerot olivat ihan jees, mutta aina välissä hampaisiin osui, omenanpala, kirsikanpala, mantelikökkäre tai piparinmuru, joista yksikään ei olisi todellakaan kuulunut joukkoon.


Samaisessa kaapissa oli myös lakritsaisia dumleja, joista kehittelin lakutoffee-suklaatryffelin. Maku osui kyllä nappiin, mutta hyvissä ajoin huoneenlämpöön otettuina ne alkoivat menettää pallomaisen muotonsa ja pikkuhiljaa lässähtämään vadille. Eli mittasuhteet menivät pieleen.


Lapsille tein samasta lakutoffeesuklaamassasta omat pallurat. Onneksi kuvia ottaessa ne olivat vielä kylmiä.


Ymmärtänette siis, miksei näihin liitetä reseptejä.


FIN-ENG:
On Saturday our friend came over for dinner all the way from France. After salmon pastrami, totally bullseye oxtails and cheeses, we served my chocolate truffles, which were pretty but otherwise not too commendable.

3 kommenttia:

 1. Herkullisen näköisiä jokatapauksessa, harmi, ettei maku ollut kohdallaan.

  VastaaPoista
 2. Hei! Jonkin blogin kautta eksyin tänne sivullesi... Leipäsi näyttävät NIIN herkullisilta!
  Rakastan leipää. Olen jo kauan yrittänyt tehdä hapanleipää, mutta en ole vielä onnistunut tekemään hyvää sellaista. Löysin juuriohjeesi ja kokeilin vehnäjuurta. Ensimmäinen satsi ei oikein onnistunut liian kuuman ilman takia, taikina alkoi haista (eikä halu ollut hiivan/ käyneen taikinan haju)... Tänä aamuna laitoin uuden tulemaan. Vahingosta oppineena tämän satsin laitan nyt aiemmin jääkaappiin.
  Liityin lukijaksi, joten seurailen kokkalujasi myös jatkossa :)

  VastaaPoista
 3. Hönttä: Ei se aina osu :)
  Mirjami: Kiitoskiitos! Leipä on kyllä rakastettavaa kun se on hyvää. Mun vehnäjuuri ei ole ollut vielä kovin menestyksekäs, ruis- ja grahamjuurilla on pyyhkinyt paremmin. Viva ciabatta -blogin Aleksi postasi just vähän yksityiskohtaisemmin vehnäjuuresta, kannattaa tutustua: http://vivaciabatta.blogspot.com/2011/01/juurikin-niin.html

  VastaaPoista