09 helmikuuta, 2011

BANOFFEE


Tiedätkö niitä ihmisiä, joiden suusta saattaa kuulla: "Tämä on mulle liian makeeta"? No, minä en ole yksi niistä. Makeudensietokyky oli kyllä koetuksella sunnuntaibrunssin banoffee-tortun kohdalla.

Nimensä mukaisesti torttu sisältää banaania ja toffeeta, sekä näiden lisäksi kermavaahtoa joko murotaikina- tai keksimurupohjassa. Täytteen toffee keitetään kondensoidusta maidosta, upottamalla peltipurkki kolmeksi tunniksi kiehuvaan veteen.

Ei jää viimeiseksi banoffeekseni, tätä täytyy saada lisää. Netissä on tullut vastaan muitakin versioita aiheesta, jossa banaani on korvattu jollain muulla hedelmällä tai marjalla, tyyliin strawoffee, appleoffee, rhubarboffee, peachoffee. Offee I like. Mutta jos suustasi useammin kuin kerran vuodessa kuuluu aiemmin mainittu lausahdus, älä ehkä kokeile.


BANOFFEE
(22 cm vuokaan)

Pohja:
250g Digestive-keksejä
125g voita

Täyte:
1 tlk kondensoitua maitoa (à 397 g, saa ainakin stokkalta ja citymarketeista)
3 banaania (n. 500g kuorineen)
(2 rkl sitruunamehua)
2 dl kermaa
1 rkl sokeria
  1. Irrota kondensoidusta maidosta etiketti ja laita avaamaton tölkki kiehuvaan veteen kattilaan. Keitä kolme tuntia. Lisää tarvittaessa vettä keittämisen aikana niin, että koko tölkki on veden peitossa. (Huom. Liimajämien jynssäämisen kattilanreunoista voit välttää käärimällä tölkin foliopakettiin keittämisen ajaksi.)
  2. Murenna keksit hienoksi ja sulata rasva.
  3. Sekoita tasaiseksi ja painele irtopohjavuoan pohjalle ja halutessasi raunoille.
  4. Paista 150°C:ssa 12 min ja jäähdytä. (Voit myös jättää paistamatta, jos lystäät. Paistamalla pohja on hieman rapeampi.)
  5. Maidon kiehuttua tarvittavan ajan, avaa tölkki ja sekoita toffeeta hieman. Kaada toffee paistetun ja kovettuneen pohjan päälle. Laita vuoka kylmään niin toffee hieman paksuuntuu.
  6. Viipaloi banaanit ja levitä ne toffeekerroksen päälle. (Sivele päälle sitruunamehua tummumisen estämiseksi.)
  7. Vaahdota kerma ja lisää sokeri. Levitä tai pursota kerma banaanipalojen päälle.
FIN-ENG:
Banoffee is definately too sweet for some people. That does not include me.

9 kommenttia:

  1. Tämähän on kyllä hyvää! Ei minullakaan ole ongelmia syödä tätä, olen harjoitellut makean syömistä niin kauan. ;-)

    VastaaPoista
  2. Ohho, mielenkiintoista! Makea ei ole yleensä ollut ongelma. :) Mahtasko sopia joku pähkinäpohja tai muu vastaava jauhoton tuohon...

    VastaaPoista
  3. kivannäköinen! tekisi mieli koittaa tehdä, mutta minä kun oon juurikin noita "liian makeaa mulle" -ihmisiä...

    VastaaPoista
  4. Ihanan näköistä! Mulle makea ei todellakaan ole koskaan teettänyt ongelmia... :-) Pitääpä siis kokeilla!

    VastaaPoista
  5. Oho, lähetin äskeisen kommentin väärällä blogiosoitteella - sattu olemaan toisen blogini tunnukset näköjään päällä - eipä sillä nyt mitään väliä sinäänsä ole, mutta kun kakkumaailmassa liikutaan, niin edellinen kommentti on siis Marsalta osoitteesta marsankakut.vuodatus.net.

    VastaaPoista
  6. Tove: Harjoitus tekee mestarin, vai miten se meni?! :)

    Alisa: Varmasti uppoaa toisenlaisellakin pohjalla. Toffee & muut täytteet ovat tässä kuitenkin aikalailla pääosassa.

    kerttu: Tee ja ota vähän pienempi pala!

    Marsa: Kannattaa kokeilla. Xylitolia perään, ni ei hampaat sula suuhun!

    VastaaPoista
  7. Olen kerran söynyt banoffeeta, ja se oli suussasulavaa! (Vaikka kokki epähuomiossa istuikin sen päälle ennen tarjoilua...) Mutta miksi keksinmurupohjaa pitää paistaa? Eikö idea ole sama kuin tuorejuustotortuissa, eli tiukkaan painelun pitäisi riittää? Vai muuttaako paistaminen makua?

    VastaaPoista
  8. Tundra: Taisi olla tuo banoffee sitten vähän erikoisemman näkönen! Juu toimii toki keksimurupohja ilman paistamistakin, kuten Suomessa useimmissa ohjeissa tulee vastaan. Paistoin pohjaa ekan kerran viime syksynä tätä (http://jauhotsuussa.blogspot.com/2010/10/mustikka-juustokakku.html) juustokakkua tehdessäni ja jälleen jenkkiohjeessa jonka pohjalta tämän banoffeen tein käskettiin paistamaan. Tulee rapeampi pohja ja mielestäni myös hitusen vaikuttaa makuun.

    VastaaPoista
  9. Voi jestas kun näyttää hyvältä! Itsekin oon ajatellut tehdä banoffeeta joku päivä. Kokeilen sitten tällä reseptillä :)

    VastaaPoista