22 maaliskuuta, 2011

PAIN DE CAMPAGNE


Lapset flunssassa, lasten isä toisella puolella maapalloa ja vauva herää öisin tunnin tai kahden välein huutelemaan. Äiti on nyt vähän väsynyt vai miten se meni. Nämä leivät leivoin jo viime viikolla ja juurena toimi rusinahapanjuuri, eli juuri, jonka käyminen on käynnistetty rusinoilla. Palailen juurihommiin jahka ehdin. Tämä viikko menee tässä, seuraava lomalla Lapissa.

Mutta siis leipä, se oli erittäin onnistunut. Ohje on Jan Hedhin Mestarileipurin leipäkirjasta.

PAIN DE CAMPAGNE (RANSKALAINEN MAALAISLEIPÄ)
2 suurta leipää (tein kyllä itse 4 pienempää)

500g vettä
400g hapanjuurta
75g grahamjauhoja
50g ruisjauhoja
650g vehnäjauhoja
18g suolaa
 1. Pane kaikki ainekset suolaa lukuun ottamatta kulhoon ja vaivaa taikinaa pienimmällä nopeudella 13 min.
 2. Lisää suola, lisää hieman nopeutta ja jatka vielä 5 min.
 3. Pane taikina öljyttyyn kannelliseen astiaat ja anna kohota 2 tuntia. Painele taikina kaksi kertaa kokoon sinä aikana.
 4. Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle ja jaa se kahteen (tai neljään) osaan. Muotoile taikinapaloista pyöreät kiinteät pallot ja siivilöi päälle grahamjauhoja.
 5. Peitä liinalla ja anna kohota n. 2 tuntia huoneenlämmössä tai jääkaapissa yön yli.
 6. Esilämmitä uuni 250°C:een,
 7. Tee leipiin viillot.
 8. Pane leivät uuniin ja 5 minuutin jälkeen laske lämpö 200°C:een.
 9. Paista yhteensä 60 minuuttia (pienempiä leipiä vähemmän aikaa).
 10. Jäähdytä ritilällä.

FIN-ENG:
This pain de campagne I baked last week. This week I'm neither baking nor blogging (except for this one). Husband in Buenos Aires + kids having the flu + baby not sleeping well = mommy not sleeping at all. Next week hopefully sleeping a bit more: Winter holiday in Lapland!!

8 kommenttia:

 1. Ompa hurrrjan kauniita leipiä!

  Jaksamista sinne, kyllä se ensi viikolla palkitsee :).

  VastaaPoista
 2. Merituuli: Kiitos vaan kannustuksesta :)

  VastaaPoista
 3. Ihanan näköisiä leipiä! Ihan kaupasta ostetun näköisiä (mutta maultaan varmasti parempia).
  Asiasta toiseen, mistä oot saanut tämän sivupohjan? Haluaisin omaan blogiini jonkun mielenkiintoisen sivupohjan sen tylsän valkoisen sijaan...

  VastaaPoista
 4. Esme: Kiitos! Sivupohja on siskoni ja poikaystävänsä aikaansaannos.

  VastaaPoista
 5. Tuli hyvää leipää! Tein puolikkaan annoksen ja siitä tuli yksi juuri sopivan kokoinen leipä. Mietin vaan, että millaisissa erissä olet paistanut leipomasi 4 neljä leipää vai mahtuvatko kaikki yhtäaikaa uuniisi? Ajattelin, että pitäisikö käyttää kiertoilmaa... osaisitko arvioida paistolämpötilaa -aikaa tällöin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paistan yleensä tasalämmöllä, kaksi leipää mahtuu pellille kerralla. Vuoroaan odottavat kannattaa siirtää jääkaappiin.

   Poista
 6. Hei...olen yrittänyt tavata ja opiskella tätä juuri-tiedettä...:) Laitatko siis tähän leipään jääkaapista suoraan hapanjuurta 400g...vai laitatko sen jonkun ohjeen mukaan, että illalla otat jonkun verran hapanjuurta, johon sotket vettä ja vehnäjauhoja ja käytät tämän seoksen aamulla..kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjeen hapanjuurimäärä on ns. aktiivista hapanjuurta. Eli kun itse teen, otan "hapanjuuripohjaa" jääkaapista, ruokin sen vedellä ja jauhoilla, ja käytän kun se on valmista. Yleensä yön yli riittää, mutta jos juuri on ollut pidempään koskemattomana, voi aktivoitumiseen mennä enemmänkin aikaa.
   Toivottavasti sait tästä sepustuksesta jotain selkoa :)

   Poista