14 maaliskuuta, 2011

SAKSANPÄHKINÄ-RUSINALEIPÄ


Aloitin tuossa taannoin rusinahapanjuuren ja puuhasta jäi pulleiksi lionneita rusinoita yli. Ja opetettu kun on, ettei mitään saa heittää pois, työnsin rusinat leipätaikinaan. Ihanaa tuli vaikken mikään hedelmä-pähkinäleipäfani ole tähän asti ollutkaan. Mutta ilmeisesti kaupan vastaavat vaan eivät ole olleet niin makuuni.

SAKSANPÄHKINÄ-RUSINALEIPÄ
(1 vuokaleipä)

1. päivä:
100g rusinoita
vettä

2. päivä:
5g hiivaa
100g vettä
50g ruisjauhoja
50g grahamjauhoja
+
100g ruokajogurttia
12g hiivaa
200g vehnäjauhoja
40g durumjauhoja
40g hunajaa
40g huoneenlämpöistä voita
8g merisuolaa
100g saksanpähkinöitä

1. päivä:
  1. Laita rusinat likoamaan huoneenlämpöön yön yli.
2. päivä:
  1. Valmista esitaikina sekoittamalla ensin mainitut hiiva, vesi, ruis- ja grahamjauhot. Peitä muovikelmulla ja anna seistä huoneenlämmössä vähintään pari tuntia.
  2. Sekoita joukkoon kaikki muut ainekset paitsi pähkinät ja rusinat ja vaivaa koneella 10 min. Käsin tuplana.
  3. Anna taikinan levätä 30 min.
  4. Valuta rusinat ja pieni ne ja pähkinät halutun kokoisiksi ja lisää taikinaan. Vaivaa vielä 5 min.
  5. Siirrä taikina voideltuun leipävuokaan (omani on hieman alle 10x30cm) ja kohota liinan alla 1h.
  6. Esilämmitä uuni 250°C:een.
  7. Nosta leipä uuniin ja laske lämpötila 180°C:een. Paista 45 min vuoassa ja 10-15 min vielä ilman vuokaa.
Juustoleipä

FIN-ENG:
I'm not surprised that the self made raisin and walnut loaf was better than the ones from the market shelf I've had before.

6 kommenttia:

  1. Voi minkä näköistä ja kuuloista herkkua! (Voiko noin sanoa?) ;)
    Täytyykin testata tätä joskus.

    VastaaPoista
  2. Maukasta leipää.
    Rusinat ja pähkinät ovat ihmeen hyviä leivässä - kokeilepa joskus kuivattuja karpaloita.

    Helsingin 'maatilatorilla/kaupassa' on kuulemma kirsikkaista suklaaleipää. Se on kokeilematta. Paikallista päärynäleipää katselin marketeissa 'kummajaisena' parisen vuotta ennenkuin maistoin :D

    www.nami-hiiri.com

    VastaaPoista
  3. NorppaStiina: Testaa ihmeessä! Suosittelen lämpimästi ko. leivän päällystämistä voilla tai jollain lempparijuustolla.

    Nami-hiiri: Karpalot kokeilulistalle siis. Ja kirsikkainen suklaaleipä kuulostaa tosiaan mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
  4. mmm..pidän näistä sattumalta syntyneistä ruoista ja leivistä jotka valmistetaan ylijääneestä jotta kaikki otetaan talteen. olisi voinut syntyä omassa keittiössäni, leipää leipoessani kun en vaan valitettavasti aian pane tarkalleen ylös mitä siihen panin, veivaan vaan taikinaa ja heitän sen uuniin...

    VastaaPoista
  5. Hei!
    Mulla on melko vähän kokemusta leivän leipomisesta, lähinnä olen perussämpylöitä ja pastanjauhajien saaristolaisleipää tehnyt. Olisi siis muutama hölmö kysymys koskien tätä ohjetta... Minkä lämpöistä veden pitää olla? Kohoaako taikina, jos hiivaa ei lämmitä ennen kuin uunissa? Onko durumjauho välttämätöntä, mitä hyötyä siitä on? Miksi taikinan annetaan levätä useaan eri otteeseen? Kiitos vastauksista jo etukäteen! :) Terv. Vasta-alkaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!
      Vesi voi olla ihan viileää, taikina kohoaa kyllä hyvin. Ja durumin voit vaihtaa tavalliseen vehnäjauhoonkin, eli ei ole välttämättömyys. Lepoaika vaivaamisen jälkeen auttaa taikinaa vähän tasoittumaan ja rauhottumaan sen kaiken myllerryksen jälkeen ja siitä tulee helpommin käsiteltävää. Ja yleisesti ottaen pitkä kohotusaika (esim. jääkaapissa yön yli) saa leivän kohoamaan rauhallisemmin ja tasaisemmin -> parempaa leipää. Toivottavasti näistä jotain jeesiä!

      Poista