21 huhtikuuta, 2011

HELPPO HAPANLEIPÄ


Jos joku innostui ruishapanjuurta kokeilemaan, tässä helppo leipäohje, johon voi juurtansa testata. Kyseisen leivän tekoon ei tarvita yleiskonetta, nostatuskoria, leipävuokaa eikä muutakaan erikoisvarustelua. (Vaaka lasketaan tässä tapauksessa perusvarusteeksi...)
Ohje alkuperäismuodossaan löytyi Pain de Martin -blogista.

HELPPO HAPANLEIPÄ
1 leipä

Päivä 1, ilta:
100g ruishapanjuurta (siis sitä "hapanjuuripohjaa" jääkaapista)
300g vettä
180g ruisjauhoa
  1. Sekoita ainekset huolellisesti yhteen ja peitä kelmulla. Anna seistä yön yli huoneenlämmössä.
Päivä 2, aamu:
Hapanjuuri edelliseltä illalta
50g vettä
120g ruisjauhoa
180g vehnäjauhoa
10g suolaa
  1. Sekoita ainekset huolellisesti yhteen ja peitä liinalla.
  2. Anna taikinan seistä, kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi (n. pari tuntia).
  3. Vuoraa uuninkestävä astia leivinpaperilla ja kippaa taikinan astiaan. Ripottele päälle ruisjauhoa.
  4. Peitä liinalla ja kohota vielä n. 1h.
  5. Paista 250°C:ssa 15 min, sitten laske lämpötila 200°C:een ja paista toiset 15 min. Lopulta ota leipä pois vuoasta ja jatka paistamista vielä 15 min.
 Illalla meno on aika tasapaksua,

aamulla pirtsakan kuplivaa.

Raakile

FIN-ENG:
An effortless bread recipe using the rye sourdough starter.

13 kommenttia:

  1. Noniin, tätähän juuri kaipailinkin. Kiitos!
    Ei yhtään hiivaa, toisin kuin aiemmassa ruisleipäreseptissäsi?

    VastaaPoista
  2. Tundra: Juu tämä vedetty ilman hiivaa. Toisestakin ohjeesta voi toki jättää lisähiivan pois, jos juuri on toimiva!

    VastaaPoista
  3. Kiitos ohjeesta,myös siitä juuren ohjeesta,pitää ehdottomasti testata joku päivä.

    VastaaPoista
  4. Ja tästä tuli aivan täydellistä. Tätä mä alan tekemään aina. Luomuna.

    VastaaPoista
  5. Juuri ja leipä tehty. Nam ja kiitos! Nyt uusi juuri isommassa koossa alulle!

    VastaaPoista
  6. Mahtavan herkullista leipää. Selkeä ja toimiva ohjeistus, sekä juurelle että leivälle. Kuten yllä, isompi juuri alulle. Kiitos!

    VastaaPoista
  7. Annaleena & Anonyymi: Olkaatten hyvä!!

    VastaaPoista
  8. Tietääkö kukaan järjestetäänkö missään useamman päivän kestäviä leivän leivonta kursseja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei oo kyllä tullut vastaan. Martat? Työväenopistot?

      Poista
    2. Vastaus tulee ehkä vähän myöhään, mutta Hannelbackassa järjestetään. Kurssi kestää vuorokauden ja sen aikana käydään koko prosessi läpi.

      Poista
  9. Kiitos ohjeista! Tämä helppo hapanleipä onnistuu aina ja on ihan mahdottoman hyvää!
    Samoin hapanjuuren teko onnistui, en vaan muista ikinä ottaa taikiaa talteen. Joudun aloittamaan joka kerta alusta :)

    VastaaPoista