14 huhtikuuta, 2011

RUISHAPANJUURI


Jos jaksoi lukea edellisen kouluesitelmätyyppisen postaukseni hapanjuuresta juurta jaksain, on aika ryhtyä tositoimiin. Ja jos ei isoisoisoesiäitisi 1800-luvulta säästynyttä juurta ole säästynyt sinulle asti, ei muuta kuin oma juuri käymään.

Pain de Martin -blogissa on Lilla Surdegskolan, johon ao. ohjeeni pohjautuu. Määriin ja minuuuttiaikatauluihin ei kannata kuitenkaan sokeasti luottaa. Juurta kannattaa tuijotella ja haistella ja maistella. Juurta tarkkaillessa voi ehkä nähdä yhteyden juuren toiminnan ja leipomisen lopputuloksen onnistumisen välillä. Tai mahdollisen epäonnistumisen. 

RUISHAPANJUURI

Aloita juuri johonkin kannella suljettavaan astiaan. Tilavuudeksi riittää hyvin alle 0,5l.

1. päivä, ilta:

1 rkl ruisjauhoa
2 rkl haaleaa vettä

Mittaa ainekset ja sekoita huolellisesti. Sulje kansi ja anna seistä 2 päivää huoneenlämmössä. (Mielellään hieman lämpimämmässä kuin perus huoneenlämpö siis.)


2. päivä, ilta:

Nyt juurenalku on seissyt 24h. Pintaa syynätessä voi huomata pienenpientä kuplaa pinnalla. Tuoksu on makeahko. Heiluttele purkkia hieman ja jätä seisomaan toiset 24h.


3. päivä, ilta:

1 rkl ruisjauhoa

Sekoita joukkoon huolella ja anna seistä yön yli.

4. päivä, aamu:

2 rkl ruisjauhoa
2 rkl haaleaa vettä

Sekoita ja anna seistä iltaan.


4. päivä, ilta:

Seos on kuohkean oloista ja pinta täynnä pikkukuplia. Heitä n. 1/3 juuresta mäkeen ja lisää:

2 rkl ruisjauhoa
2 rkl vettä


5. päivä:

Purkin sisältö on ilmavaa ja kuohkeaa, lähes suklaamoussemaista. Juuren pitäisi olla nyt käyttökunnossa. Joten ala leipoa tai työnnä purkki jääkaappiin vuoroaan odottelemaan.


FIN-ENG:
Kick off for a rye sourdough starter.

13 kommenttia:

  1. Hei! Mitähän teen väärin kun en onnistu tässä? Onko joitain kriittisiä vaiheita joissa täytyy olla erityisen tarkka? Ohjeen tein kaksinkertaisena, olisko siinä mennyt pieleen?

    Henna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etkö saa koko seosta käymään? Kannattaa aloittaa ehkä ihan tällä yksinkertaisella määrällä, sitten kun juuri on "valmis", voi sen määrää kasvattaa sitä ruokkimalla. Itselläni on säilössä tätä ns. juuripohjaa vain pieni määrä ja aina kun leivon, otan siitä osan ja ruokin sen tarvittavan kokoiseksi.

      Poista
  2. Mulla myös samaa ongelmaa, juuri on kolmannen päivän kohdalla menossa, mutta yhden yhtä kuplaa ei näy:( Kannattaako aloittaa alusta vai vieläkö yritän elvyttää tuota jollain?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hups, nyt vasta huomasin kommenttisi! Jatkoitko, etenikö homma yhtään? Anna käymisen käynnistymiselle lisää aikaa, esim. lämpötilallakin saattaa olla merkitystä ja vaikka jauhojen tuoreudella.

      Poista
  3. Kuuluuko purkin kansi sulkea kokonaan käymisen ajaksi, vai jättääkkö raolleen, että juuri saa ilmaa? Sopivan lämmin paikka löytyi läppärin päältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mulla on kansi ihan kiinni ollut. Läppäri, mahtava keksintö!

      Poista
  4. Mä olen ymmärtänyt, että pieni rakonen kannattaa jättää, jotta juuri saa hieman happea...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on juuret patenttikorkillisissa lasipurkeissa, joista starttivaiheessa irroitin sen täysin ilmatiiviiksi tekevän kumirenkaan. Mutta muutoin kansi oli täysin kiinni. Ja nykyään on kumikaulurikin paikoillaan :)
      Sanoisin omaan kokemukseen nojaten, että kansi kiinni, muttei tiukasti!

      Poista
  5. Hei,
    minkä kokoinen leipä tällä juurella tulee tai tuleeko yksi, kaksi? :)

    VastaaPoista
  6. Terveiset maailma toiselta laidalta, tein tämän juuren ohjeittesi mukaan ja onnistuin todella hyvin..ruisleipää ja ruispaloja olen tehnyt jo kahdesti ja olen ottanut juuresta aina talteen seuraavaa käyttöä varten. Kiitos tästä ohjeesta, saa ulkosuomalainenkin näillä ohjeilla oikeaa ruishapanleipää jota jatkuvasti kaipaan: terveiset Brasiliasta :) ja hyvää Joulun odotusta t:JaanaS

    VastaaPoista
  7. Hei! Oma ensimmäinen ruishapanjuureni tuoksahti välillä etikalle, jopa pistävästi. Voiko juurta käyttää? Kun viskasin osan tästä pois ja lisäsin vettä ja jauhoja, niin enää ei tuoksu etikalle lainkaan ja on kuohkeaa\kuplivaa. Eli pitääkö aloittaa alusta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tarvitse aloittaa alusta, vaan juuri tuolla tekniikalla saat juuren taas toimivaksi: Osa pois ja lisää ruokintaa!

      Poista