09 toukokuuta, 2011

PAIN DE CAMPAGNE RUSTIQUE


Viikonloppuna leipasin pari leipää. Kyseessä aiemmin leipomani ranskalaisen maalaisleivän hieman rustiikkisempi maalaisserkku. Hapanjuuri hoiti nostatushommat sekä oman osuutensa järjettömän hyvästä mausta ja rapeasta kuoresta. Ohje myöskin Jan Hedhin kirjasta.

PAIN DE CAMPAGNE RUSTIQUE
(2 leipää)

400g hapanjuurta
500g vettä
400g vehnäjauhoja
250g ruisjauhoja
150g grahamjauhoja
20g merisuolaa
  1. Pane kaikki ainekset suolaa lukuun ottamatta kulhoon ja vaivaa taikinaa pienimmällä nopeudella 13 min.
  2. Lisää suola, lisää hieman nopeutta ja jatka vielä 5 min.
  3. Pane taikina öljyttyyn kannelliseen astiaat ja anna kohota 2 tuntia. Painele taikina kaksi kertaa kokoon sinä aikana.
  4. Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle ja jaa se kahteen osaan. Muotoile taikinapaloista pyöreät kiinteät pallot ja pane ne jauhotettuihin nostatuskoreihin. (Huom. jos et omista nostatuskoria, vuoraa jokin pyöreäpohjainen kulho leivinliinalla ja jauhota se.)
  5. Peitä liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi n. 2 tuntia huoneenlämmössä tai jääkaapissa yön yli.
  6. Esilämmitä uuni 250°C:een.
  7. Kumoa leivät pellille ja tee leipiin viillot.
  8. Pane leivät uuniin ja 10 minuutin jälkeen laske lämpö 200°C:een.
  9. Paista yhteensä 60 minuuttia.
  10. Jäähdytä ritilällä.

Toinen leipä kohtasi loppunsa kotonaan, vielä aavistuksen lämpimänä. (Jos joku on keksinyt keinon pitää sormet erossa vastapaistetusta leivästä, antakaa vinkkejä pliis.)


Sitten painuimme kaverin synttäreille, jossa esiintyi mahtava Siiri Nordin. Ja jossa syötiin mahtavaa itsetehtyä makkaraa. Ja jossa oli muutenkin kaikin puolin mahtavaa.


Lastenhoitajien meille asettaman kotiintuloajan takia emme kuitenkaan ikinä ehtineet maistaa tätä erään vieraan mukana tuomaa pikku kakkusta. Sinänsä käsky olla kotona puoleenyöhön mennessä oli ihan fiksu veto ottaen seuraavan päivän proggiksen huomioon.

(Joo joo tiedän, leipäveitsessä pitäisi olla sahalaita.)

Toinen leivistä nimittäin kohosi yön yli kylmässä ja lähti sunnuntaiaamuna paistumisensa jälkeen kanssamme toukotalkoisiin sukulaislandelle.

 Poijjaat haravoivat huolella. Oman arvionsa mukaan hehtaarin.

Myös lapsityövoimaa käytettiin

Äitienpäivän kunniaksi äiti hoiti pääosin äitihommia haravoinnin sijaan.

 Ja sitten syötiin

Hehtaarihemmot

FIN-ENG:
Last weekend was a combination of partying and raking. Avec pain de campagne rustique.

4 kommenttia:

  1. Hieno blogi, ensimmäistä kertaa löysin tännne sivulle mutta täytyy tulla uudestaan paremmalla ajalla. Upean näköisiä leivonnaisia! Täytyypä ihan kysäistä, oletko aivan ammattilainen vai vain harrastelijaleipuri?

    VastaaPoista
  2. Anonyymi: Olen aivan harrastelija! Makeita leipomuksia olen tehnyt ipanasta lähtien, leipää tein ekaa kertaa viime vuonna. Kiitokset kehuista ja tervetuloa takaisinkin!!

    VastaaPoista
  3. Hei.
    Kysynpä myös tästäkin eli kun tuossa ohjeessa mainitset tuosta taikinan kohotuksesta että "Peitä liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi n. 2 tuntia huoneenlämmössä tai jääkaapissa yön yli"

    ... niin nouseeko/kohoaako se tuolla jääkaapissa lainkaan? Täytyykö taikinan vielä sen jälkeen "lämmetä" huoneenlämmössä jääkaapista otettuna seuraavana päivänä?

    Mulla on meinaan noi taikinat juurikin tuossa valmiina mutta en jaksa niitä nyt tänään enään paistaa.
    Voiko taikinat nousta kohotuskoreissa huoneenlämmössä yön yli vai kuivuuko ne jotenkin liikaa tms. ja onko kohoamisaika liian pitkä jos ne on nyt ilta klo 00.00:sta aamu klo 9.00 asti huoneenlämmössä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohoaminen on hitaampaa alhaisemmassa lämpötilassa, mutta taikina siis kohoaa kyllä kylmässä. Eli jääkaapissa yön yli kohottaminen on juurikin hyvä vaihtoehto kun haluaa aamulla uunituoretta leipää. Huoneenlämmössä yön yli on ehdottomasti liian pitkä aika.

      Poista