07 kesäkuuta, 2011

FOUGNOLE DES PYRENEES


Jo viime viikolla likat jättivät päiväkodin pihan pölyt taaksensa ja starttasimme kolmen kuukauden kesälomamme. Tai no Mikko saa vielä muutaman viikon rentoutua töissä, ennen kuin liittyy seuraamme. Saattaapi olla että syyskuuta lähestyttäessä on jo pikkisen ikävä arkea. Ja päiväkotia.


Loman alku korkattiin viettämällä viime viikonloppu pitkästä aikaa landella. Ekat affenet, eka veneajelu ja ekat syömiset ulkoilmassa.


Ja eka Fougnole des Pyrénées -leipä. Jan Hedhin Mestarileipurin leipäkirjasta. Mahtaako luetunymmärtämisessäni olla vikaa, mutta toisinaan on kamalan vaikea hahmottaa leipäohjeesta, että mitä sille taikinamöntille pitäisi tehdä. Miten taitella, vääntää, kääntää ja viiltää. Mutta tämän näköinen siitä nyt sitten tuli:


FOUGNOLE DES PYRENEES
2 leipää

25g hiivaa
500g vettä
200g ruisjauhoja
575g vehnäjauhoja
350g hapanjuurta
18g suolaa
  1. Liuota hiiva veteen ja lisää muut aineet paitsi suola.
  2. Vaivaa taikinaa pienimmällä nopeudella 13 min.
  3. Lisää suola ja jatka vaivaamista hieman nopeammalla vielä 7 min.
  4. Pane taikina öljyttyyn kulhoon ja anna levätä 60 min. Puolessa välissä painele taikina kertaalleen kokoon.
  5. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se kahtia. Pyöritä paloista kaksi kiinteää, pyöreää palloa.
  6. Peitä liinalla ja anna levätä 10 min.
  7. Kauli 1/3 toisesta taikinapalasta 5 mm:n paksuiseksi, taita ohut osa paksun osan päälle ja painele kaulimella. Tee samalla tavalla toinen leipä.
  8. Anna kohota liinan alla kaksinkertaiseksi, noin 60 min.
  9. Esilämmitä uuni 250°C.
  10. Pane leivät uuniin ja 5 min jälkeen laske lämpötila 200°C:een. Paista vielä noin 45 min.
  11. Jäähdytä ritilällä.

FIN-ENG:
The first weekend of our three month summer vacation we spent at the summer house. That means no kindergarden for three months. Some people really do call it a vacation.

3 kommenttia:

  1. Kiitos Jonna tästä ohjeesta! Olen pitkästä aikaa kokenut onnistumiseniloa tätä leipoessani, kun muuten on mennyt vähän heikommin leipomisrintamalla.

    VastaaPoista
  2. LiisaMaalla: Olepa hyvä. Jos yhtään tykkäät hieman makeasta leivästä, kokeile seuraavaksi tätä: http://jauhotsuussa.blogspot.com/2010/11/brunkanin-pitkaleipa.html
    Onnistumisenilo sen kuin kasvaa!!

    VastaaPoista