02 kesäkuuta, 2011

RHUBARB & STRAWOFFEE ELI BANOFFEE RAPARPERILLA JA MANSIKOILLA


Pieni Elsamme täytti jo neljä. Kamalan vanha. Viimeiset vuodet on varsinainen synttärikakku ollut aina tarjolla sukulaisille, kun taas lastenkekkereissä on päädytty lähinnä cupcake-tyyppisiin ratkaisuihin lapsivieraiden huonon kakunsyömiskyvyn takia. Tällä kertaa ei huvittanut tarttua sokerimassaan ja väsätä viime vuotisen barbien tai toissa vuoden barbapapa-kakun kaltaisia viritelmiä. Jääkaapissa kun kuumotti raparperinvarret ja jääkaapin päällä tölkillinen kondensoitua maitoa. Yhdistelmä, josta olen haaveillut ekasta banoffeestani lähtien.


Joo, se oli tosi hyvää. Mutta ei sillä silti ollut enää mitään tekemistä banoffeen kanssa. Enempi kyseessä oli vaan mansikka-raparperi-toffeekakku. Banoffee on banoffee.


RHUBARB & STRAWOFFEE ELI BANOFFEE RAPARPERILLA JA MANSIKOILLA
(22 cm vuokaan)

Pohja:
250g Digestive-keksejä
125g voita

Täyte:
1 tlk kondensoitua maitoa (à 397 g, saa ainakin stokkalta ja citymarketeista)
500g raparperia
2 dl kermaa
1 rkl sokeria

Päälle:
mansikoita
  1. Irrota kondensoidusta maidosta etiketti ja laita avaamaton tölkki kiehuvaan veteen kattilaan. Keitä kolme tuntia. Lisää tarvittaessa vettä keittämisen aikana niin, että koko tölkki on veden peitossa. (Huom. Liimajämien jynssäämisen kattilanreunoista voit välttää käärimällä tölkin foliopakettiin keittämisen ajaksi.)
  2. Murenna keksit hienoksi ja sulata rasva.
  3. Sekoita tasaiseksi ja painele irtopohjavuoan pohjalle ja halutessasi raunoille.
  4. Paista 150°C:ssa 12 min ja jäähdytä. (Voit myös jättää paistamatta, jos lystäät. Paistamalla pohja on hieman rapeampi.)
  5. Maidon kiehuttua tarvittavan ajan, avaa tölkki ja sekoita toffeeta hieman. Kaada toffee paistetun ja kovettuneen pohjan päälle. Laita vuoka kylmään niin toffee hieman paksuuntuu.
  6. Kuori ja paloittele raparperinvarret.
  7. Keitä raparperipaloja sokerivedessä pari minuuttia, kunnes raparperit hieman pehmenevät. (Käytin 1 litraan vettä 1 dl sokeria.) Älä keitä ihan mössöksi ellet sitten halua raparperimössöä kakkuseesi.
  8. Levitä jäähtyneet raparperipalat toffeen päälle.
  9. Vaahdota kerma ja lisää sokeri. Levitä kerma raparperien päälle. 
  10. Koristele mansikoilla.
 Ja onhan se sittenkin aika pieni vielä, kun 3v. synttäreillä oli nähtävästi sama mekko.
Tai sitten äiti vaan tykkää ostaa vähän kasvuvaraa.

FIN-ENG:
Elsa turned four and the guests on Sunday were served this banoffee pie without the ban part of it. Instead there was rhubarb & strawberries.

5 kommenttia:

  1. Oi naminam, tämä on kyllä varmasti tosi herkkua! :)

    VastaaPoista
  2. Tätä tehdään kyllä seuraaviin juhliin! Ihanalta näyttää. Mutta kerrohan, Jonna, millä lämmöllä kondensoitua maitoa pitää keittää?

    VastaaPoista
  3. Kiitos Noora!

    Esme: Veden pitää siis tosiaan kiehua tuon 3 tuntia. Kansi vaan päälle niin vesi ei haihdu ja näin ei tartte lisäillä vettä keittämisen aikana.

    VastaaPoista
  4. Ihania raparperiohjeita. Viime vkl tein valkosuklaapohjaisen mansikka-raparperikakkusi (ihan superhyvää!) ja tänä viikonloppuna tämän. Meillä ei kukaan (aikuinen) tykkää banaanista missään leivonnaisissa ym., ja just tossa muutama viikko sitten mietin, että mansikat voisivat olla mun banoffeen täytteenä.

    Terkut Kuopiosta, kivaa kesää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos on löytynyt sopivia ohjeita! Kuopioon aurinkoista kesää!!

      Poista