23 kesäkuuta, 2011

SITRUUNASABAYONTARTELETTI


Jos joku vielä vaiheilee, mitä tekisi juhannuksena jälkkäriksi, niin tässäpä oiva idea!
Tein kyseisiä tarteletteja mm. Ravintolapäivän dinnerillämme ja veikkaisin että sabayontäytteen happaman sitruunaisuuden ja täydellisen makean yhdistelmä sopii myös juhannuksen makkarakimaran päätteeksi.

Pohjien ohje on ihan perusohje, johon Ravintolapäivänä lisäsin mukaan myös sitruunamelissaa. Näissä kuvissa tuota vihreää lisää ei ole mukana, koska viime kerralla tarteletteja tehdessäni oli kaupan yrttihyllykössä sitruunamelissan kohdalla tyhjä kolo.

Sitruunasabayontäytteen ohje puolestaan on superkokki Thomas Kellerin The French Laundry -ravintolalta. Kolmen Michelin-tähden arvoinen täyte siis. Alkuperäisessä muodossaan ohje löytyy esim. täällä.

SITRUUNASABAYONTARTELETTI
6-8 kpl

Pohja:
55g voita
25g sokeria
1 keltuainen
95g vehnäjauhoa
(1 rkl hienonnettua sitruunamelissaa)
  1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
  2. Lisää keltuainen koko ajan sekoittaen.
  3. Sekoita joukkoon jauhot ja sitruunamelissa.
  4. Pyöritä taikinasta pallo, litistä sitä hieman ja kääri kelmuun. Laita jääkaappiin vähintään tunniksi.
  5. Painele taikina tartelettivuokiin (voit käyttää myös esim. muffinssipannua).
  6. Paista 180°C:ssa 13-15 min, kunnes ne saavat hieman väriä.
  7. Jäähdytä pohjat.
Täyte:
2 munaa (kylmänä!)
2 keltuaista (kylmänä!)
150g sokeria
120g sitruunamehua
85g suolatonta voita kylmänä (kuuteen osaan pilkottuna)
  1. Sabayon valmistetaan vesihauteessa. Vatkaa siis metallikulhossa munia, keltuaisia ja sokeria noin 1 minuutin ajan.
  2. Siirrä kulho vesihauteeseen ja vatkaa ja kääntele kulhoa (jotta se kuumenee tasaisesti).
  3. Parin minuutin jälkeen seoksen tulisi olla ilmavaa ja paksuhkoa. Lisää 1/3 sitruunamehusta ja jatka tehokasta vatkaamista.
  4. Kun seos on jälleen paksuuntunut, lisää toinen kolmasosa sitruunamehusta ja jatka vatkaamista.
  5. Seoksen jälleen paksuunnuttua lisää loput mehusta.
  6. Jatka vielä sekoittamista, kunnes seos on paksua ja vaaleaa ja vispilä jättää selvän jäljen.
  7. Ota levy pois päältä mutta jätä kulho vielä vesihauteenseen.
  8. Lisää voipalat yksitellen ja koko ajan sekoittaen.
  9. Kaada lämmin sabayon paistettujen ja jäähdytettyjen pohjien päälle.
  10. Sabayontäytteen ollessa vielä lämmintä, käytä tarteletit uunissa grillivastusten alla. Jätä luukku auki ja tarvittaessa kääntele vuokaa saadaksesi tasaisen kauniin värin pintaan. Tämä ei vie kuin pienen hetken, joten älä vaan jätä uunia vahtimatta!
  11. Anna tartelettien vetäytyä rauhassa vähintään tunnin ajan. Tarjoa huoneenlämpöisenä tai kylmänä. (Omasta mielestä ovat parhaimmillaan noin 20 min ennen tarjoilua jääkaapista nostettuina.)



FIN-ENG:
The real masterchef Thomas Keller's lemon sabayon is to die for. The recipe in English here.

5 kommenttia:

  1. Tuli himo näihin! (Oman lisänsä voi tehdä se että en ole vielä syönyt iltaruokaa ja vatsassa kurnii). Ihanan kuuloisia.

    VastaaPoista
  2. Vinkki joka hiukan ohittaa asian mutta kuitenkin. Istutin kasvimaalle jo muutama vuosi sitten kaupasta ostamani sitruunamelissan jämäruukun, ja nyt, jo kolmatta kesää tuo sama taimi kasvaa ihan valtoimenaan. On kevään ekoja kun pukkaa tuotosta :) Jos siis on maata ja mahdollisuutta niin eikun oma sitruunamelissatehdas pihalle

    (okei, ko yrtin käyttö on kyllä aika vähäistä mulla, jääden ihan kakunkoristelinjalle, joten useimmiten puska saa rauhassa kasvaa valtaviin mittoihinsa :) )

    Susanna

    VastaaPoista
  3. Kiitos Hovkonditorn & Sanna!

    Jenni: Voin paljastaa että näihin voi iskeä himo ihan täydellä mahallakin...

    Susanna: Kiitos sitruunamelissatehdasvinkistä! Vielä kun tosiaan saisi vinkkejä, että mihin kaikkeen sitä voisikaan käyttää.

    VastaaPoista