12 kesäkuuta, 2011

VAALEA HAPANLEIPÄ


En edes muista milloin olisin viimeksi seissyt lämpimänä kesäyönä taksitolpalla auringon jo noustua. Tai siis viime yönä seisoin, mutta sitä edellisestä kerrasta on ihan järjettömän pitkä aika. Kamalaahan se on, mutta jotenkin silti tuli nostalginen olo. Joskus tosi kauan sitten se kun ei ollut ollenkaan harvinaista, että tuli käpyteltyä himaan hesarinjakajia moikkaillen, kun oli pilkun tultua käyty vielä syömässä pikku yöpalaa jossain päin Iso-Robaa.


Eilen oli tuparit kavereiden kauniissa kodissa, josta siirryttiin jatkamaan iltaa Groteskin ihanalle sisäpihaterassille. Ja sitten vielä Ahjoon. On vähän väsy olo, vaikka ihku aviomies tajusikin antaa vaimonsa nukkua aamulla pitkään.


Varsinaisen tuparilahjan lisäksi vein myös perinteisen leipää & suolaa -setin. Leipä oli Pain de Martin -blogin Oktoberlevain, mutta ruisjuuren sijaan vehnäjuureen leivottu. Supermehevä ja maukas leipä. Suosittelen.

Taikinaa ei myöskään vaivata, eli ilman konetta onnistuu tämä leipä mainiosti. Vaivaamisen sijaan ainekset vaan blandataan yhteen, annetaan levätä, viikataan, annetaan levätä, viikataan, annetaan levätä, viikataan ja kohotetaan. 

VAALEA HAPANLEIPÄ
2 leipää

Illalla:
50g vehnähapanjuurta
200g haaleaa vettä
150g vehnäjauhoa
50g ruisjauhoa
  1. Sekoita ainekset yhteen.
  2. Anna seistä huoneenlämmössä kelmun alla yön yli.
Aamulla:
Hapanjuuritaikina edelliseltä illalta
450g vettä
750g vehnäjauhoja
20g suolaa
  1. Sekoita ainekset yhteen ja anna levätä 45 min.
  2. Kasta käsi veteen, ota taikinan reunasta kiinni ja taita taikinan kulma keskelle.
  3. Ota kiinni seuraavasta kohdasta ja toista taikinan taittaminen. Jatka kunnes olet tehnyt täyden kierroksen.
  4. Anna levätä 45 min ja toista taitokset.
  5. Anna levätä 45 min ja toista jälleen.
  6. Anna taikinan kohota 2 tuntia huoneenlämmössä (tai jääkaapissa yön yli).
  7. Jauhotetulla työpöydällä jaa taikina kahtia ja hellästi muotoile taikinapalat palloksi ja nosta kohoamaan kohotuskoriin. (Tai vuoraa pyöreäpohjainen kulho leivinliinalla ja jauhota se.) Kohota 1,5h.
  8. Esilämmitä uuni 250°C:een.
  9. Kumoa leipä varoen kohotuskorista kuumalle pellille ja työnnä uuniin.
  10. 15 minuutin jälkeen laske lämpötila 200°C:een ja paista vielä 20-25 min.
  11. Jäähdytä ritilällä.
Jos taikinan viikkaaminen jäi vähän epäselväksi, alla Martinin loistava video-ohje.
Vielä loistavammalla taustamusavalinnalla.



FIN-ENG:
I'm a bit tired, cause I'm not used to staying up all night. Anymore. Yesterday we went to friend's housewarming party and after that to the lovely terrace of Restaurant Grotesk, which I totally recommend for the warm summer nights. I also recommend baking sourdough bread.

8 kommenttia:

  1. Minulla on Martinin kirja ja se on kyllä aivan mahtava! En ole vielä saanut juurta aloitettua, tai tein talvella mutta silloin oli liian kylmää eikä lähtenyt käyntiin! Tänäänkin on kaksi leipää leivottavana, en juurikaan osta valmiita leipiä enää, ne on aivan kauheita omaan verratuna!=)

    VastaaPoista
  2. Hanschen: Martinilta on tainnut aika vastikään tulla uusikin kirja. Toivelistalle on sekin lisätty! Itsetehty leipä on taivaallista. Mutta suosittelen ehdottomasti kokeilemaan hapanjuureen leipomista!!

    VastaaPoista
  3. Onko mikään Martinin julkaisemista kirjoista suomeksi? Ruotsi vähän ruastees. :/

    VastaaPoista
  4. Syksyllä tulee muuten Martinilta suomeksi käännetty kirja. Oli jo Adlibriksessä ilmoitus mutta ei tarkkaa julkaisuajankohtaa. Ostoon menee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oo mahtavaa! Joulupukin toivelistalle menee.

      Poista
  5. Hei, missä vaiheessa leivontaa taikinasta pitäisi ottaa juurta talteen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Itse säilytän ns. juuripohjaa jääkaapissa lasipurkissa, jolla joko säännöllisesti leivon, tai jos en, niin ainakin ruokin. Eli leipoessani jätän aina vähän purkin pohjalle.

      Poista