13 heinäkuuta, 2011

ERICEIRA OSA 2

Onni on välilasku Münchenissa

Haaveet pitkistä ravintolailloista olivat tällä lapsimäärällä reissatessa haudattu jo alkuunsa. Ulkona syöminen painottui pääosin rantojen ravintoloihin ja kuppiloihin, joissa sai ruokaa, kun lasten aikatauluihin kulloinkin sopi. Muuten grillattiin ja kokattiin talolla. Ruokavalio oli kahden viikon ajan aika kala- ja äyriäispainotteinen. Kuten edellisenkin Portugalin visiittimme jälkeen kirjoitin, merenelävät ovat ehdottomasti maan keittiön parasta antia. (Piripiri-kanaa unhoittamatta!)


Kauppahalleissa ja toreilla pyöriminen on kaikille ruuasta kiinnostuneille ehdotonta ajanvietettä ulkomaanmatkoilla. Omalla kohdalla diggailu jatkuu perus-supermarkettiinkin. Suosikkejani ovat ehdottomasti jogurtti- ja keksihyllyvälit.

Portugalilainen leipä ei oman kokemukseni mukaan ole kummoista. Jokaisessa leipomossa ja kuppilassa on tarjolla samoja vaaleita perussämpylöitä. Silti arvostan leipäkulttuuria, jossa leipä haetaan tuoreena leipomosta, ei ikituoreena supermarketista.


Makeiden leipomusten joukosta oli ylivoimainen lempparini pastel de nata. Itsehillintä petti totaaisesti, kun aamuleipien noutajat nappasivat leipomosta näitä mukaansa. Keltuais-kermavanukasta voitaikinakupissa. Toimi. Ilmeisesti toimii myös portugalilaisten mielestä, sillä pikaisella vilkaisulla vähintään 90% kaikista leivonnaisista piti sisällään jonkin sortin taikinaa yhdistettynä jonkin sortin keltuaisista valmistettuun custardiin.

Nyt himaan tultuani, pastel de nata reseptiä googlaillessani, löysin tälle keltuaisfanaattisuudelle kuitenkin vallan loogisen selityksen. Ennen vanhaan portugalilaisissa luostareissa kananmunan valkuaisia tarvittiin suuret määrät sekä nunnakaapujen tärkkäämisessä että viinien puhdistamisessa. Näin ollen näpsäkät nunnat kehittelivät lukuisia reseptejä, joissa hyödynsivät näitä ylijäämäkeltsivarastoja. FIN-ENG:
The absolute highlights of the trip for me were pastel de nata pastries for breakfast, prawns on the beach for lunch and local market fresh fish from grill for dinner. Yes, I like food.

4 kommenttia:

 1. toi pastel de nata on ollut leivonta testauslistalla jo pitkään.. sen täytteen keittäminen ei vaan innosta

  VastaaPoista
 2. Noita leivoksiahan piti sitten heti päästä testaamaan. Oikaisin kyllä ostamalla valmista voitaikinaa. Näitä vois varmaan syödä jouluna?

  VastaaPoista
 3. aleksi: Päätyivät munkin testauslistalle. Lista on kyllä aika pitkä...

  Tundra: Varmasti maistuvat myös jouluna. Laita linkki jos löysit hyvän reseptin!

  VastaaPoista
 4. juu lista alkaa olemaan hirvittävä :)

  VastaaPoista