17 heinäkuuta, 2011

NEKTARIINIKEIKAUSKAKKU


Seuraavan kerran kun ollaan perheen kanssa pitkällä ulkomaanmatkalla, aion lähteä 12 tunnin päästä kotiinpaluusta yksin viideksi päiväksi leipomaan. Tai bloggaamaan. Tai vaikka seisomaan päälläni.

Mikko starttasi ma-aamuna sukelluskamat takapaksissa kohti meren syvyyksiä ja jätti vaimoraukan kolmen lapsen kanssa keskelle matkalaukunpurku- ja pyykkäyshelvettiä. Muutaman päivän tsemppaamisen jälkeen junailtiin itsemme kuitenkin onnellisesti landelle ja nyt otetaan iisisti koko jengi ja nautitaan Suomen suvesta.


Rakastan nektariineja, erityisesti kesäkuumalla. Mutta leipomuksissa ei niitä kauhean usein tule käytettyä. Ehkä se liittyy siihen, että samaan aikaan vuodesta kun Suomesta saa hyviä nektariineja, on tarjolla myös niin monia kotomaisia sesonkiherkkuja.

Ikikriittinen äitini kuvasi leipomaani lempparihedelmällä täydennettyä keikauskakkua sanoin "mössö mikä mössö". Se ei vaan ymmärrä. Myönnän, että illalla jälkiruokana homma toimii parhaiten lämpimänä tarjottuna, ehkä pieni vaniljajädepallura vierellä. Mutta ah, kylmänä suoraan jääkaapista pikkusiivu aamiaiseksi. Tai isompi siivu. Ehkä sittenkin vasta aamiaisen jälkeen. Tai välipalaksi. Tai samalla kun kaivaa esille saunalonkeroa. Vaikea valita parasta palaa, mutta hyvä mössö mikä mössö.

NEKTARIINIKEIKAUSKAKKU
(22 cm vuokaan)

50g voita
1 dl fariinisokeria
n. 5 nektariinia

Taikina:
125g huoneenlämpöistä voita
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl kermaa
  1. Laita uuni lämpiämään 200°C:een.
  2. Kuutioi voi nokareiksi kakkuvuokaan. (Mieluummin ei irtopohjavuoka).
  3. Lisää fariinisokeri vuokaan ja nosta vuoka uuniin pariksi minuutiksi.
  4. Kun voi on sulanut, nosta vuoka uunista ja sekoita voisula ja sokeri sekaisin.
  5. Leikkaa nektariinit lohkoiksi ja asettele vuokaan.
  6. Valmista taikina: Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi.
  7. Lisää munat yksitellen koko ajan sekoittaen.
  8. Sekoita kuivat aineet ja lisää taikinaan.
  9. Lisää myös kerma taikinaan.
  10. Lusikoi taikina hedelmien päälle kakkuvuokaan.
  11. Paista uunin alatasolla n. 35 min tai kunnes kakku on kypsä.
  12. Anna kakun vetäytyä vuoassaan 15 min ennen sen kumoamista. Keikautetun kakun kannattaa antaa jäähtyä vuoan alla, niin se säilyy mehevänä.

FIN-ENG:
Last week while I was taking care of the suitcases, laundry and re-packing (with the kids), Mikko was enjoying his deep water and shipwrecks (alone). All the same, now we're all happily enjoying the finnish summer in the countryside. And I baked a nectarine upside down cake.

2 kommenttia:

  1. Tätä söisi mielellään noita matkanne kuvia katsellessa.
    Portugali on ihan omaa luokkaansa sanoineen kaikkineen :D

    www.nami-hiiri.com

    VastaaPoista