05 elokuuta, 2011

LAPIN KULTA SOLAR KITCHEN


Antto Melasniemi rules. Olen vakaasti sitä mieltä. Käytiin tänään koko perheen voimin testaamassa Melasniemen & co. eilen kymmeneksi päiväksi avaama Lapin Kulta Solar Kitchen -ravintola. Ruokavisionääriksi tituleerattu ravintoloitsija (Kuurna & Ateljé Finne) hoitaa kiitettävästi oman osuutensa suomalaisen ravintolakulttuurin monipuolistajana ja kansainvälistäjänä (esim. HEL YES!).


Keväisen Milanon designviikon jälkeen Suomea ainakin Fiskarsista Sodankylään kierreltyään, on pop-uppi landannut keskelle Helsingin ehkä siisteintä tulevaa asuinaluetta. Kalasataman aivan eteläisimpään kärkeen, piiiiitkän graffitiseinän päätyyn, Korkeasaaren ja Tervasaaren viereen. Kaipa se olisi Sompasaarta varsinaisesti.
14.8. asti on aikaa. Tai sitten merta edemmäs kalaan, eli Stokikseen 19.-21.8.


Ravintolan ruuat valmistetaan puhtaalla aurinkoenergialla. Itse luulin alunperin, että kyseessä on jonkin sortin aurinkopaneelit, joilla tuotetaan tarvittava sähkö, mutta ei. Ruoka kypsennetään lautasantenneja muistuttavissa peilimäisissä aurinkokeittimissä, joissa siis pelataan auringon säteilemällä lämmöllä.


Pilvettömänä päivänä keittimissä voi varmaan paistaa vaikka pihvejä, harmaampana taitaa menu jäädä enempi raakaravinto-osastolle. Joka tapauksessa kannattaa tarjoilijoiden hipiät suojata tyylikkäillä kesähatuilla.


Meillä kävi hyvä tsägä sekä kelin että paikkojen suhteen. Taisimme saada kutakuinkin viimeiset vapaat paikat, vaikka saavuimme paikalle hyvissä ajoin ennen kahtatoista, jolloin ravintola virallisesti avattiin. Tytöille saadut paikat luovutettiin kuitenkin eteenpäin, koska halukkaita tulijoita oli reilusti enemmän kuin paikkoja, joita oli noin neljäkymmentä. Likat olivat vallan tyytyväisiä privaattipöytäänsä.

Oivalla oli myös ihan oma mestansa.

 Päivän menu vedettiin vegelinjalla.


Alkuruokasalaatti oli ihana. Retiisejä, herneitä, porkkanaa, kukkakaalia, paahdettuja kurpitsansiemeniä, kanttarelleja ja villiyrttejä.


Pääruokana oli pitkään hautunutta maukasta tomaattipataa, pottuja, pinaattia ja vuohenjuustoa. Ei ehkä se kaunein annos, mutta hyvä. Maistui auringolta.


Jälkiruoka, suklaakakku, tarjoiltiin paistuttuaan kinuskikastikkeen, mustikoiden ja karviaisten kera. Perinteisessä uunissa jos kakkua paistaa hiukkasen liian kauan, sehän palaa kauttaaltaan tasaisesti. Aurinkokeittimessä saattaa kakkuun kuulemma palaa vain tietty kohta, johon auringonsäde suoraan heijastuu.

 Aurinkokahvi

Maestro himself


Tulipas pitkä postaus. Jos vielä kiinnostaa, käy ihmeessä kattomassa vaikka tämä, kulttuuripääkaupungissamme kuvattu pätkä:


Cooking in Turku from LapinKultaSolarKitchenRestaurant on Vimeo.


FIN-ENG:
I'm so stoked about the Lapin Kulta Solar Kitchen Restaurant. If you missed it during the Milan Design Week, go experience it in Helsinki now for 10 days. No, sorry, only nine left now. Or then Stockholm after that.

2 kommenttia:

  1. Cool, cool, cool! Tosi hieno idea ja mielenkiintoinen postaus! Kiitos :)

    VastaaPoista
  2. Mirjami: Mutta nyt joutuu kyllä kelien takia Solar Kitchen -jengiä vähän säälimään. Sekä niitä kaikkia jotka eivät pääse sinne asiakkaiksi. Huomenna taas luvattu +15-17°C ja vesisadetta.

    VastaaPoista