14 elokuuta, 2011

OLOF VIKTORIN VAALEA LEIPÄ


Rakkaalla leivällä on monta nimeä. Tämä resepti on Jan Hedhin Mestarileipurin leipäkirjasta. Jos on mestarileipuri, ja tällä siis viittaan Hra Hedhiin, on oltava myös mestari keksimään leiville nimiä.

Osalla leivistä on nimi, joka on hyvin brändäytynyt. Tiedät mitä saat, tai ainakin mitä pitäisi saada, kun on puhe ciabatasta, pain de campagnesta, naan-leivästä tai focacciasta.

Ennen ekaa haukkua voit myös aavistaa mitä on luvassa, kun kyseessä on leipä, joka on ristitty sen mukaan, mitä taikinassa on. Anis-fenkolileipä, chili-cheddarleipä, saksanpähkinä-rusinaleipä. Selvästi huonommin menee niillä leivillä, jotka on nimetty samalla periaatteella, mutta joiden taikinaan ei perusainesten lisäksi ole juurikaan muuta tuupattu: Vehnäleipä, täysjyväleipä, kauraleipä.

Sitten on ne leivät, jotka on nimetty reseptin kotipaikkakunnan mukaisesti. Vaikka itse paikkakunta tunnettu olisikin, ei tuote silti välttämättä soita kelloa, kuten baselinleivän kohdalla. Paikkakuntakohtaisissa leivissä toisen porukan muodostaa ne leivät, joiden kohdalla et voi olla ihan varma edes kotipaikkakunnan sijaintimaasta, kuten karlsbadinkorput.

Syöjän näkövinkkelistä viimeisin ryhmä on se kinkkisin. Eli leivät, joiden nimi ei paljasta itse leivästä mitään. Toisaalta leivän leipojan kannalta nämä leivät ovat juuri parhaimpia. Erottuvat joukosta ja ovat helppoja muistaa. Kesäleipä, keisarinsämpylät, tuliaisleipä, Rolfin reikäleipä.

Leipomistani leivistä blogatessani käytän pääosin sitä nimeä, jolla kulloinkin leipomaani leipää sen alkulähteillä kutsutaan. Ainakin siihen asti, kunnes kehitän täysin oman reseptin: Jonna Marian sekoleipä. Tai makua laajemmin kuvaava Sairaanhyväleipä. Tai juureva Jedanlimppu. Sitä odotellessa. Tässä kuitenkin Olof Viktorin vaalean leivän ohje.


OLOF VIKTORIN VAALEA LEIPÄ
(2 leipää)

Esitaikina:
1g hiivaa
75g vettä
100g vehnäjauhoja
1g suolaa
 1. Liuota hiiva veteen, lisää jauhot.
 2. Vaivaa taikinaa pienimmällä nopeudella 10 min.
 3. Lisää suola ja vaivaa vielä 5 min.
 4. Pane taikina öljyttyyn astiaan ja peitä kulho. Anna seistä jääkaapissa 24h tai huoneenlämmössä  3 tuntia.
Taikina:
7g hiivaa
250g vettä
500g vehnäjauhoja
175g vehnähapanjuurta
10g suolaa
+esitaikina
 1. Liuota hiiva veteen ja lisää joukkoon jauhot, hapanjuuri ja esitaikina.
 2. Vaivaa taikinaa 13 min.
 3. Lisää suola ja jatka vaivaamista vielä 7 min.
 4. Pane taikina öljyttyyn astiaan, peitä se ja anna levätä 1-1,5h.
 5. Jaa levännyt taikina kahteen osaan hyvin jauhotetulla työtasolla, mutta älä painele taikinaa.
 6. Muotoile leivät varovasti niin, etteivät ilmakuplat mene rikki. Jätä saumakohta alaspäin.
 7. Anna leipien kohota yön yli jääkaapissa, mieluiten 14-16 tuntia.
 8. Esilämmitä uuni 250°C:een.
 9. Pane leivät uuniin saumakohdat ylöspäin.
 10. 5 minuutin jälkeen laske lämpötila 200°C:een.
 11. Paista yhteensä 45-50 min ja jäähdytä ritilällä.
FIN-ENG:
To be a baking master you probably need to be a naming master as well. How else are you gonna make up names for all the different tyes of breads you make?!  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti