22 syyskuuta, 2011

BRUNKANIN VAALEA


Yksi suosikkileivistäni, siis tähän mennessä leipomistani, on Brunkanin pitkäleipä, Heléne Johanssonin Leipä-kirjasta. Päätin kokeilla myös toista Helénen leipomon nimikkoleipää, joka kirjasta löytyy, eli Brunkanin vaaleaa.

BRUNKANIN VAALEA
2 leipää (isoa)

500g vettä
100g vehnähapanjuurta
150g ruishapanjuurta
5g hiivaa
800g vehnäjauhoja
20g hunajaa
30g merisuolaa

1. päivä
 1. Sekoita kaikki ainekset paitsi suola. Vaivaa koneella 10 min tai käsin tuplasti kauemmin.
 2. Lisää suola ja vaivaa vielä 5 min. 
 3. Anna taikinan levätä 30 min.
 4. Laita taikina öljyttyyn astiaan (esim. lasagnetyyppiseen uunivuokaan). Taita varovasti taikinan toinen reuna keskelle, taita sen jälkeen toinen reuna ensimmäisen päälle ja käännä kolmin kerroin taiteltu taikina lopuksi ylösalaisin.
 5. Kohota taikinaa 30 min ja toista taitokset ja taikinan kääntäminen.
 6. Peitä astia kelmulla ja nosta jääkaappiin. Kohota yön yli.
2. päivä:
 1. Esilämmitä uuni 250°C:een.
 2. Kumoa taikina varovasti jauhotetulle työtasolle ja leikkaa seterävällä veitsellä pituussuunnassa kahteen osaan. Nosta taikinapalat leivinpaperilla peitetylle pellille.
 3. Nosta leivät uuniin, sulje uunin luukku ja laske lämpötila 200°C:een. 
 4. Paista n. 35 min ja jäähdytä ritilällä.

Tavanomaisempaa kuin tummalla muscovadolla makeutettu sukulaisensa, mutta tosi hyvä rapeakuorinen vaalea, hiukan hapan leipä vaikka salaatin tai sopan saidille.


FIN-ENG:
When it comes to gettin bread i got em keys to da bakery.

11 kommenttia:

 1. Tykkään tästä leivästä kovasti. Se on yksi minun suosikkileivistä tuosta Helenen kirjasta. Ehkä juuri sen takia, että siinä ei ole mitään ihmeellistä. Oikea perusleipä.

  VastaaPoista
 2. Ankerias: Juurikin näin! Mutta oletko kokeillut tota mainitsemaani Brunkanin pitkäleipää?

  VastaaPoista
 3. Juu, tuttu on pitkäkin :) Siihen tuli ruotsalaiseen tyyliin rutkasti sokeria. Hyvä leipä oli sekin.

  VastaaPoista
 4. Sopii superhyvin maksapasteijan alle!

  VastaaPoista
 5. Kai tän voi paistaa myös leivinkivellä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni ei kiveä löydy, mutta eiköhän minkä leivän vaan voi kivellä paistaa!

   Poista
 6. Hyvin onnistui. Vaikken kyllä vieläkään saa siihen haluamaani ilmavuutta (ilmataskuja) leivän sisään. Tehny nyt kolme kertaa ja todella ruokaisa ja maistuva leipä.

  http://snapshotmotions.blogspot.fi/2013/04/leipaa-poytaan-brunkanin-vaalea-leipa.html

  VastaaPoista
 7. Hei muuten kun tuo taikina on kohonnut yön yli jääkaapissa, niin ootko laittanu sen suoraan uuniin taikinan jakamisen ja jauhottamisen jälkeen vai kannattaako se jättää vielä möllöttään huoneenlämpöön ennen uuniin laittamista.
  Miten taikinaan saisi sitä ilmavuutta mahdollisimman paljon? Siinä edellisillan viikkausvaiheessa taikina on vielä hyvinkin ilmavan näköinen, mutta uunista kypsyneenä leivässä ei paljon "ilmataskuja" ole. (ks kuva)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kyllä ihan kylmiltään työntänyt uuniin hyvin lopputuloksin. Ilmavuuteen vaikuttaa kaiketi aika monikin asia: Vaivaaminen, sitko, jauhojen määrä, kohoaminen.

   Poista
 8. Ohjeen mukaisilla mitoilla oon leipää tehny. Kohoamisvaiheessa kun sitä viikataan aika ajoin niin taikina on kyllä todella ilmavaa ja sopivan ns.kuplaista ja tuntuu että se lepo yön yli jääkaapissa ehkä hieman lässähdyttää taikinaa. Oletko kokeillut paistaa suoraan tuon taikinan viikkaamisrallin jälkeen? Vai tuleeko taikinaan enemmän makua sen ollessa levossa yön yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kyllä aina tehnyt tismalleen tuolla ohjeella kuin yllä. Kokeile ihmeessä millainen tulee pelkästään noilla lepoajoilla tehtynä!

   Poista