31 lokakuuta, 2011

AAMIAISLEIPÄ (EI SISÄLLÄ KURPITSAA)


Perinteisen suomalaisen juhlan, Halloweenin, hengessä ajattelin leipoa kurpitsaleipää. Tai ainakin leipää, jossa olisi kurpitsansiemeniä.

Kurpitsansiemenet oli kuitenkin syöty salaatin päällä, joten leivoin sen sijaan leivän, johon tulee auringonkukansiemeniä ja pellavansiemeniä. Ohje on Heléne Johanssonin Leipä-kirjasta.


AAMIAISLEIPÄ
(2 vuokaleipää)

Vaihe 1:
400g vettä
50g ruishapanjuurta
175g ruisrouhetta
60g ruisjauhoja
125g auringonkukansiemeniä
75g pellavansiemeniä
20g merisuolaa
  1. Sekoita kaikki ainekset sekaisin kulhossa.
  2. Anna seistä vähintään 5 tuntia.
Vaihe 2:
liotetut ainekset vaiheesta 1
200g vettä
50g hiivaa
300g vehnäjauhoja
250g ruisjauhoja
150g tummaa siirappia
  1. Sekoita liotettu seos ja muut ainekset.
  2. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 10 min, käsin tupla-aika.
  3. Anna taikinan levätä 30 min.
  4. Vaivaa vielä minuutin verran ja anna levätä toiset 30 min.
  5. Jaa taikina kahteen hyvin voideltuun leipävuokaan ja kohota 1,5-2 h.
  6. Esilämmitä uuni 250°C:een.
  7. Laita leivät uuniin ja laske lämpötila 175°C:een.
  8. Paista hieman reilu tunti, kunnes sisälämpötila on 98°C.
  9. Ota leivät vuuista ja anna jäähtyä hieman ritilällä.
  10. Pakkaa leivät vielä lämpimänä muoviin ja anna mieluiten seistä seuraavaan päivään.

 Alli & Elsa veistelivät pappansa kera perinteisen suomalaisen Halloween-kurpitsan.


FIN-ENG:
My contribution to the Halloween was supposed to be a bread containing pumpkin, or at least pumpkin seeds. Ended up with a bread containing flax and sunflower seeds. Not very halloweenish, but good.


6 kommenttia:

  1. Kotona leivottu leipä on aivan mahtavaa - varsinkin siemenversiot.

    VastaaPoista
  2. Lada: Ilme vaan hämää. Se on iloinen et sille on tänä vuonna porattu tuuletusaukko. Viime vuonna sen pää kärähti.

    VastaaPoista
  3. Moikka! Olen seurannut blogiasi jo pidemmän aikaa, kiitos ihanista ohjeista! Ihan tuli vain mieleen, että mitä olet mieltä karppauksesta, kun se niin pinnalla tällä hetkellä?

    VastaaPoista
  4. Anonyymi: Kiva jos tykkäät blogista, mäkin tykkään sen pitämisestä!! Henk.koht. kannatan "kaikkea kohtuudella" -periaatetta, enkä omalla kohdalla voisi ikinä kuvitella jättäväni valkoista leipää, tai vaikka pastaa, kokonaan ruokavaliostani. Aloitin jo kirjoittamaan aiheesta postausta jonain päivänä, mutta on nähtävästi vähän jäänyt...

    VastaaPoista